Стари и нови храст

             Запис Стари храст у Марковцу налазио се недалеко од ауто пута Београд – Ниш. Постао је одредиште за скретања према Свилајнцу, Рачи, Марковцу и другим местима. Ресторан у његовој близини носи име „Стари храт“ и омиљено је одмориште за туристе који долазе из далека.

Храст који је пао у Марковцу.
Нови храст који је засађен након пада старог.

            Времешни храт је дотрајао и пао, али је у близини посађен нови који је почео да доминира величином. Остатци старог су остављени на месту где је и пао.

             Нажалост у Свилајнцу у улици Браће Југовића је посечен храст стар преко 40 година због изградње тротоара. Није угрожавао стари добро очувани тротоар нити саобраћајницу. Остаје нејасно коме је стало да га посече када се зна колико свако дрво значи за чистију и здравију околину. Некада су се домаћице одмарале у његовом хладу по повратку са пијаце. Данас када темпаратуре достижу и 40 степеи у хладу усијани плочник више није место за предах. Долазила су и деца из вртића да се упознају са овом врстом дрвета.

Храст у Свилајнцу који су посекли.

              У другим још прометнијим улицама у центру општине сува стабла стоје и по неколико година. То општинарима несмета а ружи слику општине која много улеже у туризам.

Р. П.

 

Стари ,,моћни“ фића

Био је у саставу возних паркова полиције, домова здравља, електродистрибуције и великог броја домаћинстава. Данас га многи чувају и одржавају. Неки су пропутовали целу Европу са њим.

            Нека и ове фотографије буде носталгију код оних који су га возили. У шали се говорило да делова за фићу има и на трафикама.

Фото: Б. Петаковић

Заљубљени пар рода одгаја младе

Наш лист је недавно објавио фотографију заљубљеног пара рода који су своје гнездо свио на електричном стубу у Луковици. После месец дана излегле су се две мале роде о којима брину. Док је један од „родитеља“ у потрази за храном други чува новоизлегле роде. У врелим данима хладовину младима обезбеђују родитељ ширећи крила.

Нека ова прича о родама буде један од подстрека нововенчаним паровима за стварање порода.

Фото: Д. О.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107