Убеђени смо да је Пантић убијен због писања о приватизацији

Убеђени смо да је Пантић убијен због писања о приватизацији
Spread the love
Spread the love

Комисија за истраживање убиства новинара

 Убеђени смо да је Пантић убијен због писања о приватизацији

 Убеђени смо да је Пантић убијен због писања о приватизацији
Милан Пантић ( први слева седи ) у Миљковом манастиру 90. тих година у друштву монахиње и сликара.

 Убеђени смо да је Пантић убијен због писања о приватизацији

Комисија за истраживање убистава новинара жали што и седамнаестогодишњи помен нашем колеги Милану Пантићу обележавамо без достигнуте правде, и поред тога што се озбиљни напори улажу да убице и њихове налогодавце стигне заслужена казна.

Залагањем Комисије, коначно су пред правосудним органима саслушани сви сведоци и њихове изјаве се налазе у тужилачким списима. Иако је и у ранијем периоду било више покушаја расветљавања овог гнусног злочина, рад на овом предмету никада није био интензивнији.

Комисија је на основу досада прикупљених доказа убеђена да је мотив за убиство колеге Пантића пљачкашка приватизација у којој је више лица примило милионски мито и која  је остала без судског епилога. Предмети у вези са том приватизацијом налазе се у Вишем јавном тужилаштву у Београду и Тужилаштву за организовани криминал, али за сада без резултата, и поред неспорних доказа који постоје.

Протoк времена постаје све већа препрека ефикасном прикупљању валидних доказа, али и неефикасност нашег кривично-правосудног система, који је у овом случају показао  све своје системске слабе стране. Комисија ће упознати државне органе са својом оценом о томе како су честе измене система, и које конкретне промене процедуре, погодовале некажњивости одговорних за убиства новинара.

Наиме, у тужилачким списима пре почетка рада Комисије налазила су се само документа која су констатовала чињеницу да је колега Пантић убијен, а у полицијским документима углавном белешке које су препричавале изјаве сведока, уместо да су сви потенцијални докази, одмах, још 2001. године, конзервирани у складу са тада важећим ЗКП, узимањем изјава од сведока на начин који омогућава њихово коришћење на Суду.

Правда је доступна само када је поступање државних, првенствено правосудних органа, системски усмерено на прикупљање доказа у што краћем времену.

У истом духу, не можемо а да не споменемо и суђење за убиство  Славка Ћурувије, које се одвија запрепашћујуће споро, уз правно бизарне одлуке судског већа.

Надамо се да ће надлежни органи смоћи снаге да повећају своју ефикасност у расветљавању не само ових већ свих злочина.

Извор: Комисија за истраживање убистава новинара

#pantic #ubistvonovinara

https://twitter.com/resavskipostono/status/1005382589534916608

https://plus.google.com/u/0/+Resavskipo%C5%A1tono%C5%A1a/posts/WVzmnPrVgRj

 

resavski postonosa

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349