УНС апелује: ТОК да преузме истрагу и оптужи убице Пантића

УНС апелује: ТОК да преузме истрагу и оптужи убице Пантића
Spread the love
Spread the love

УНС апелује: ТОК да преузме истрагу и оптужи убице Пантића

УНС апелује: ТОК да преузме истрагу и оптужи убице Пантића

УНС апелује: ТОК да преузме истрагу и оптужи убице Пантића
Милан Пантић фото: Телеграф

Председник Удружења новинара Србије Владимир Радомировић затражио је у име свих колега убијеног новинара из Јагодине Милана Пантића да Тужилаштво за организовани криминал коначно преузме ту истрагу и оптужи убице и налогодавце. У Јагодини је данас обележено 17 година од убиства дописника „Вечерњих новости“ Милана Пантића. Најпре је на јагодинском гробљу одржан помен после чега су породица, пријатељи и колеге новинари положили цвеће на месту где је Пантић убијен и на бисту на тргу који носи његово име.

Пантић је убијен 11. јуна 2001. године „ударцима тупим предметом у главу“ у улазу зграде у којој је живео са породицом, док се рано ујутро враћао из продавнице.

„Оно што бар сада извесно знамо јесте да је убиство последица истраживачких текстова Милана Пантића о приватизацијама у Јагодини и околини“, рекао је Радомировић и додао да УНС неће престати да тражи одговоре на питања ко су убице и налогодавци.

Радомировић је рекао да захваљујући Комисији за истраживање убистава новинара има напретка у истрази.

„Комисија је и прошле године иступила са одређеним сазнањима и затражила од тужилаштва да што пре реагује. Овог пута комисија је саопштила да је мотив убиства, по њеним истраживањима, писање Милана Пантића у вези са приватизацијама. Милан Пантић је убијен због свог новинарског рада и нама је потребно да Тужилаштво за организовани криминал преузме ову истрагу“, казао је Радомировић.

Он је подсетио да је председник комисије Веран Матић прошле године на истом месту рекао да очекује јако пуно отпора и опструкције приликом подизања оптужнице за убиство Пантића.

„У питању су људи који и даље имају могућност да утичу на стварност у овој земљи, дакле реч је високо позиционираним функционерима који сигурно могу да истрагу усмере у овом или оном правцу. Нама је потребно да тужилаштво, као орган који има све могућности да истражи ово убиство, преузме потпуно ову истрагу, и да новинарима и јавности Србије објасни оно што 17 година чекамо“, казао је Радомировић.

Заменик главног и одговорног уредника „Вечерњих новости“ Милан Бабовић се нада да ако Тужилаштво за организовани криминал пеузме овај предмет може доћи до помака у истрази.

„Нама у Вечерњим новостима, Пантић ће увек бити светионик. Ићи ћемо његовом стазом бескомпромисне борбе за истину и правду и биће нам образац како се часно, поштено и храбро бори за своју професију“, казао је Бабовић.

Од новинарских удружења, овогодишњем помену присуствовали су само представници УНС-а и „Вечерњих новости“.

Награда за РТВ Пулс

Овогодишњи добитник награде за новинарску храброст „Милан Пантић“ је Радио телевизија Пулс из Шилова на Косову и Метохији.

У образложењу жирија у саставу: Милан Бабовић, заменик главног и одговорног уредника „Вечерњих новости“, представник УНС-а Петар Јеремић, представница НУНС-а Јелка Јовановић, Љубиша Бата Вујић испред јагодинских новинара, и Немања Пантић, Миланов син, наводи се да „ТВ Пулс у изузетно тешким условима, често ризикујући сопствене животе, свакодневно професионално и поуздано информише јавност“.

Директор РТВ Пулс Ненад Миленковић је казао да је колектив телевизије почаствован што је добио ову награду.

„Колико ће нам ово бити подстрек за даљи рад толико ће нам бити и обавеза за даљи рад. И наше колеге са Косова и Метохије су страдале током 1998. и 1999. године.

Како трагамо за убицама колеге Милана Пантића, такође, трагамо за убицама наших новинара са Косова и Метохије“, рекао је Миленковић.

Он је додао да новинари на Косову и Метохији имају дупло више проблема него колеге у Србије јер „осим са криминалом сусрећу се и са етнички мотивисаним нападима на новинаре“.

Миленковићу је у име РТВ Пулс награда „Милан Пантић“, која се састоји од уникатне повеље и новчаног дела награде, уручена у Народној библиотеци у Јагодини.

https://plus.google.com/u/0/+Resavskipo%C5%A1tono%C5%A1a/posts/UEse4AGFLKk

resavski postonosa

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349