Ми нисмо опозиција, ми смо новинари

Ми нисмо опозиција, ми смо новинари
Spread the love
Spread the love

Вести из медија  

Извор: Н1


Дража Петровић: Ми нисмо опозиција, ми смо новинари

Главни и одговорни уредник листа “Данас” Драгољуб Дража Петровић изјавио је у Новом дану ТВ Н1 да и власт и опозиција имају проблем да схвате да новинарство није једноумље. Сматра и да јавност у Србији није баш много одушевљена објективним медијима и да људи више воле да их медији лажу, те и да су им звезде ријалитија важније од Косова.

Ми нисмо опозиција, ми смо новинари
Драгољуб Дража Петровић (Фото: Прес центар УНС-а)

Маркетиншки стручњак Небојша Крстић објаснио је у интервјуу листу “Данас” разлоге за своју оставку у Управном одбору РТС-а, наводећи да на јавном сервису има највише опозиције.

Дража Петровић је за Н1 рекао да РТС није пропагандистичка медијска кућа као 90-их, али да се од запослених на јавном сервису може чути да постоји списак људи који не могу да гостују, јер су “политички обојени”.

“Може се приметити да доста људи које видите на Н1, не можете видети на РТС-у. Раније су ме нпр. у ‘Око’ звали, чак и да коментаришем економске теме иако о економији не знам ништа, па онда двојица причају о економији, а ја попуњавам трећу столицу да учиним колеги (…) Не знам да ли сам ја ‘политички обојен’, али неки људи попут Јове Бакића не знам кад су били на РТС-у, макар у изборној ноћи. То је аутоцензура”, казао је Петровић, наводећи да стога лично сумња да је присуство опозиције на јавном сервису мотив за Крстићеву оставку, и иза такве одлуке вероватно стоје неки други разлози.

Петровић је подсетио и да, с друге стране, политичари на власти бојкотују медије који се труде да буду објективни, и да је једина особа из СНС-а која да је изјаве за лист “Данас”, народни посланик Владимир Ђукановић.

“Хоће да направе атмосферу да радимо нешто што није добро, да кочимо реформе и благостање”, оценио је Петровић.

Каже и да је једном добио позив Миломира Марића да гостује на Хепију у истој емисији са председником Александром Вучићем, што је он одбио.

“Марић ме звао, каже: ‘Вучић би желео да му поставиш питање’. Па, је л’ одређује Вучић ко поставља питања или новинар? Мислим да сваким учешћем на Хепију или Пинку, учествујете у њиховој пропаганди. Зашто не зове представнике опозиције”, упитао је Петровић.

„Опозиција мисли да су и медији у Савезу за Србију“

Уредник “Данаса” каже да малтене сличних проблема има и са опозиционим лидерима, који мисле да су независни медији са њима на истом задатку.

“Мисле да су Н1, Време, НИН и Данас у Савезу са Србију или овом другом савезу, и да треба да буду опозиија Вучићу. Ми нисмо опозиција, ми смо новинари, Зна се шта је новинарски посао (…) Кад је била коалиција Двери и Доста је било, писао сам колумну и онда су људи коментарисали да сам коначно прешао код Вучића. Опозиција мора да схвати да новинарство није једноумље, него сагледавање ствари са свих страна”, поручио је гост Новог дана.

Каже и да је истина да “Данас” некада “сакривају на киоску”, али сматра и да тај лист стоји на некој истакнутијој позицији не би био много продаванији, јер је исувише озбиљан и не бави се естрадом и ријалитијима.

“Мислим да наша јавност није баш много одушевљена објективним медијима, да више воле да их медији лажу. У ‘Блицу’ имате понекад на предњим странама текст како ријалити заглупљује народ, а на средњим страна извештај из ријалитија”, приметио је он.

Додао је и да је раније гледао неке ријалитије, али да ове последње није, него о њима зна оно што прочита у “Блицу”, и да има утисак да су особе које се зову Кија, Луна и Слоба постале најважнија тема у Србији, важнија и од Косова.

resavski postonosa

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349