ПРЕДАВАЊЕ ДР МИЛАНА МИЦИЋА – Ратни добровољци несрпске националности у Великом рату (1914-1918)

         У понедељак, 04. новембра 2019. у просторијама Историјског архива Града Новог Сада, Удружење ратних добровољаца 1912 – 1918 њихових потомака и поштовалаца „Обилић“ из Новог Сада организовало је предавање  књижевника и историчара др Милана Мицића на тему Ратни добрвољци несрпске националности у Великом рату.

         У поздравној речи Дарко Милојковић, председник Удружења Обилић 1912-1918 и Дејан Сабадош, члан Управног одбора Удружења истакли су да је вечерашње предавање још једно у низу предавања којима Удружење Обилић чува од заборава јуначке подвиге нашег малог народа и витешких предака, који су успевали да стигну и да утекну и на страшном месту да опстану.

др Милан Мицић

          Књижевник и дугогодишњи неимар на пољу очувања и промоције српске културне и историјске баштине, др Милан Мицић,  подсетио је да је пут добровољачког покрета борбени пут хероизма искрених родољуба и потресно страдање једне младости против силног непријатеља, те да  је српска војска кроз Балканске ратове  платила највећу могућу цену за слободу целог српског народа која се мерила не у динарима и злату, већ у милионима жртава слободом занесених српских младића. Српски добровољачки покрет, специфичан по карактеру, посебно се развија 1916. године када је Србија била окупирана. Ратни морал и ратна етика, али и начин на који су добровољци живели у мирнодопским условима и високо морално начело које су са собом носили, учинили су да српска војска ужива велики углед у свету, те јој се прикључује велики број добровољаца других националности: Италијани, Чеси, Словаци, Муслимани, Румуни, Аусталијанци, ….  Тако је  1917. године Прва српска добровољачка дивизија бројала 13 066 војника, од чега је било 12 313 Срба, 348 Хрвата, 121 Чех и 87 Словенаца.

др Милан Мицић

         Избегавајући да овога пута говори о појединачним случајевима, Мицић је нагласио да је постојао јак чешки елемент у српској војсци. Наиме, Чеси су се борили у саставу српских јединица 1914-1918, на Добруџи 1916 и на солунском фронту, а поједини Чеси  припадници српске добровољачке дивизије постали су генерали у чехословачкој војсци између два светска рата и остварили завидне војничке каријере. Касније формирана чехословачка легија била је бројна формација која се борила и на италијанском и француском фронту. Данас у Чехословачкој постоји друштво које се бави неговањем традиције чехословачке легије, унутар које посебно место заузимају Чеси који су се борили у српској војсци.

         Мицић је нагласио да, када се говори о српском добровољачком покрету, свакако треба говорити и о добровољцима несрпске националности, јер су они наш мост према тим народима.

Водитељ програма је био Драган Видојковић, потпредседник Удружења  ,Обилић 1912-1918.

Андреј Јанка, фрулаш и гајдаш из Новог Сада.

У уметничком делу програма учествовао је Андреј Јанка, фрулаш и гајдаш из Новог Сада.

Јованка Иванишевић

Извор: ВОЈВОЂАНСКЕ – ВЕСТИ СА ГЕОГРАФСКИМ ПОРЕКЛОМ

САЗНАЈТЕ ПРЕ ДРУГИХ, ОБАВЕСТИТЕ ИХ:

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

error

Ако Вам се допада, сазнајте пре свих!

YouTube
YouTube
Instagram
Follow by Email