Центар за истраживање „Ресава“ – Свилајнац

Spread the love
Spread the love

Приказан филм „Српски добровољци Великог ратаса поднасловом „Споменици Српским добровољцима Великог рата“ 

                    Удружење ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца  „Обилић 1912-1918“ из Новог Сада је направило овај документарни филм у коме је приказан допринос добровољаца српске војске у Великом Рату.

Мирољуб Спасојевић даје уводну реч.

          Уводну реч је дао Мирољуб Спасојевић који је похвалио активности Удружења из Новог Сада на очувању и његовању слободарске традиције наших народа. Слична Удружења из Свилајнца и Деспотовца били су гости новосађана када је пригодан драмски програм извео Театар „Ресава“ из Деспотовца.

Присутни на пројекцији филма.

           Филм је привукао пажњу присутних у коме су приказани добровољци српске војске у Великом рату (1914- 1918) који су били су махом Срби преко Дрине, Саве и Дунава аустроугарски држављани који су се борили за Србију своју отаџбину коју пре тога никада нису видели. То су били људи унапред осуђени на смрт јер су за Аустроугарску били „велеиздајници“. Они су били последњи браниоци Београда 1915. године, ослободиоци Кајмакчалана 1916. године: од 1916. године били су последња и једина попуна српске војске.

Они су били ратници за Српство а творци и чувари Југославије. По завршетку Великог рата били су основна колонизациона маса нове југословенске државе на северу и чувари њених граница. У нехуманој и тегобној колонизацији формирали су своје колоније у Банату, Бачкој, Барањи , Срему и Славонији. Споменици њима су траг захвалног потомства  својим родоначелницима у војвођанској равници.

Планирано је да се филм прикаже и у неколико села свилајначке и деспотовачке општине.

 

Фото: Д. Станисављевић

Текст: Р. Ђ.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.