СРЕТЕЊСКА ЛИТИЈА ОД БЕОГРАДА ДО ОРАШЦА ДУГА ПРЕКО 70км

         У петак, 14. фебруара, у 19 часова кренула је пешачка литија из Београда, од цркве Светог Марка, у организацији Студентског клуба Правног факултета. Крајњe одредиште литије био је Орашац, место подизања Првог српског устанка, а рута којом се ишло дугачка је преко 70 километара. Благослов овом подухвату студената, средњошколаца и српских родољуба упутио је Патријарх српски Иринеј.

         Ка самом Орашцу запутило се нешто више од 50 људи, док је стотинак грађана испратило ходочаснике до Вождовачке цркве, након чега је литија наставила путем Кумодрашке цркве, Рипња, Раље, манастира Тресије, те 15. фебруара око 21 час стигла у Орашац.

         Мотиви литије били су подршка српском народу и Цркви у Црној Гори, на Косову и Метохији, као и у свим српским земљама, а захтев учесника је био да се раскине уговор из 2014. године на основу којег се дипломатама Мила Ђукановића омогућава смештај у преко 40 српских амбасада. Литија је окончана молебаном у Орашцу, говорима учесника литије у Марићевића јарузи и песмом Сини јарко сунце са Косова, праћеном величанственом бакљадом.

„Изузетно ми је драго због тога што је српска омладина уз српске родољубе кренула на овај изазован пут. Сви смо пошли са истим циљем – да пружимо подршку нашем народу у овом изузетно захтевном периоду, када треба да покажемо јединство и снагу народа. Људи који су спремни да у фебруару по асфалтном путу препешаче више од 70 километара јесу и садашњост и будућност нашег народа. Поносан сам што сам имао ту част да проведем 30 сати са личностима најразличитијих усмерења, занимања, које имају огромно срце и храброст. Имали смо прилику да видимо многобројне природне лепоте које красе нашу Србију, људи су нас срдачно поздрављали док смо пролазили, а домаћини најтоплије дочекивали. Споменуо бих и то да су нас пратила три пса све до Орашца. Један је кренуо још из Кумодража, док су се два придружила у Рипњу. На овом путу смо сви упознали неке нове људе којима ћемо се при будућим сусретима радовати као најмилијима. Да бисмо били спремни да бранимо интересе нашег народа, битно је да осетимо делић онога што је наше претке водило ка успесима. Надам се да ће вам моје фотографије бар мало приближити овај подухват, као и да буђење народа тек почиње.“, поручује Јован Михајловић, фотограф литије и студент Факултета драмских уметности.

ФОТО: Јован Михајловић

САЗНАЈТЕ ПРЕ ДРУГИХ, ОБАВЕСТИТЕ ИХ:

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

error

Ако Вам се допада, сазнајте пре свих!

YouTube
YouTube
Instagram
Follow by Email