Шест година од катастрофалне поплаве Свилајнца 16. маја 2014. године

                  Мајске кише непрестано су падале. Те ноћи 16.маја брзо надолазећа вода будила је после поноћи уснуле свилајнчане у креветима. Људи су се спашавали ко је и како умео. Бежали су на спрат, кров, пењали се на намештај. Спасавао се голи живот. Из поплављених аутомила чули су се аларми, који су у кишној ноћи појачавали страх. Поплавни талас уништавао је све пред собом.Многи су изгубили све оно што су годинама стицали.Одједном многи су постајали бескућници.

         Штете од поплава на јавним и приватним објектима пороцењене су на 15 милиона евра. У поплавама је настрадао и један становник. Поплављено је више од две ипо хиљаде кућа. По процени многих свилајнчана да је обавештавање и узбуњивање становништва било боље катастрофа би, ако већ није могла да се избегне, била би ублажена. После четири године од поплаве јавни објекти и саобраћајнице санирани су у потпуности захваљујући помоћи државе и донатора. За уништено у приватном власништву такође је држава притекла у помоћ новчаним средствима која нису била довољна да се све врати у пређашње стање. Некима је тада трајно нарушено здравље, а о психолошким последицама није ни било озбиљнијих анализа.

         Још увек, нарочито старији житељи осећају реуматичне и друге последице због хладне и загађене воде која је у прохладној ноћи муњевито улазила у куће. Данас се у многим кућама осећа влага у подовима и зидовима, а појављује се и буђ. Сиромашнији слој становништва није успео да санира срушене помоћне објекте или фасаде које се сваке године све више урушавају. Због живљења у таквим просторима све чешће се граћани обраћају докторима због дисајних проблема и алергија. Коначно је почела регулација Ресаве и узводно од Свилајнца, па су мештани одахнули због обилних падавина која су била прошле и претпрошле године. Нажалост још увек нису очишћени потоци и канали по селима где бујичне воде повремено изливају.

         Стручни рад на тему: Кризни менаџмент локалне самоуправе у ванредној ситуацији – поплаве, аутора мр Ј. Циндрића објављен је у зборнику радова 2015.године Универзитета „Унион – Никола Тесла“, Факултет за стратешки и оперативни менаџмент. Аутор је обрадио катастрофалну поплаву која је 16.маја задесила Свилајнац. Пажљивим читањем и анализом рада намеће се неколико питања и то: ко и како едукује кадрове за одбрану од поплава, какав нам је систем узбуњивања, план одбране од поплава требао би да буде свеобухватнији и предвиди редовну или ванредну ситуацију у односу на ниво Ресаве, каква је улога средстава за информисање и др.

         Само три дана пре катастрофе на седници скупштине општине Свилајнац усвојен је план одбрана од поплава. Његов рад и анализа расположивих података је једини на тему мајских поплава у Свилајнцу, али није заинтересовао локалне челнике.

         Због тога ће у наредном периоду наш лист објавити у наставцима наведени стручни рад из кога се могу извести веома корисни савети за будућност. Између осталог неопходно је испитивање квалитета поплављеног пољопривредног земљишта, као и изворишта пијаће воде „Перкићево“. Стручњаци грађевинске струке требали би дати препоруке за санацију, темеља и зидова поплављених кућа из којих се још увек осећа влага и буђ. Мишљења смо да су неопходни и превентивни прегледи становништва из подручја која су била најугроженија и где је вода била и по неколико недеља.

Фото и текст: Р. П.

САЗНАЈТЕ ПРЕ ДРУГИХ, ОБАВЕСТИТЕ ИХ:

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

error

Ако Вам се допада, сазнајте пре свих!

YouTube
YouTube
Instagram
Follow by Email