Скупштинска седница у Свилајнцу отворена само за повлашћене медије – УНС

Spread the love

Уредник сајта „Ресавски поштоноша“ и оснивач Телевизија Ресава Раде Ђорђевић обавестио је Удружење новинара Србије (УНС) да је медијима у Свилајнцу забрањен улазак на седнице Скупштине општине. Епидемиолошка ситуација, али и недовољно места за новинаре у сали, разлози су за овакву „незваничну“ одлуку, објашњава новинар.

         Уредник сајта „Ресавски поштоноша“ и оснивач Телевизија Ресава Раде Ђорђевић сматра да је корона само „изговор“, јер је једној „повлашћеној“ дозвољено да прати рад седнице

          Последња седница Скупштине општине Свилајнац одржана је у суботу, 1. августа. Пар дана пре те седнице, медији су у тој општини обавештени да нема довољно места за њих у сали Центра за културу, где се оне иначе одржавају.

         Ипак, новинар Ђорђевић тврди, да једино за „повлашћену“ телевизију у Свилајнцу та „забрана“ не важи. На питање о којој „повлашћеној“ телевизији је реч, Ђорђевић није желео да открије.

За повлашћене медије није забрањено снимање

        „Званичне забране нема већ само усмених препорука руководства општине. Заказивање седница на брзину без присуства јавности доводе у сумњу рад локалног парламента. Шта се крије од јавности? Информације о раду локалне самоуправе морају да добијају сви медији, а не селективно, поједини који су блиски локалној власти“, објашњава за УНС Ђорђевић.

        Новинар је зато послао локалној власти у Свилајнцу захтев да му се доставе информације о одлукама које су донесене на последњој седници Скупштине општине зато што је она, каже, дужна да обавештава јавност о свом раду преко медија.

         Овај захтев уследио је након што је његовом сниматељу на претходној седници Скупштине општине забрањено да присуствује у сали због вируса, иако су претходно из општинске службе добили потврду да могу да снимају.

         „Наводно на дан одржавања седнице донета је одлука, коју нисмо добили писано, да је новинарима забрањен улазак у салу како се не би повећавао број лица због епидемије. Скупштину чине 47 одборника, а у општини није проглашена ванредна ситуација“, истиче Ђорђевић и додаје да та сала има места за око 200 особа.

        Сматра да је вирус корона био „изговор“ како би рад ТВ Ресави и „Ресавском поштоноши“ био онемогућен.

         Ђорђевић је иначе основао приватну Телевизију Ресава и обновио лист „Ресавски поштоноша“, када је власт у Свилајнцу 2008. године избацила редакцију из општинских просторија и тако их угасила. Од те године, каже, из општине не добијају икакве позиве да извештавају са догађаја.

          „Под ‘ембаргом’ су за нашу редакцију чак и информације о одлукама кризног штаба и прскању комараца, али и друге теме које су од интереса за јавност“, каже он.

         На питање зашто новинарима није дозвољено да присуствују седницама, у Општини Свилајнац УНС-у није одговорено.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС – http://www.uns.org.rs/desk/UNS-news/102120/skupstinska-sednica-u-svilajncu-otvorena-samo-za-povlascene-medije-.html

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279