Бољи услови у Центру за културу у Кучеву уз подршку Норвешке

Spread the love

Kучево, 3. фебруар 2021.

         Енергетска ефикасност Центра за културу “Драган Кецман” у Кучеву унапређена је уз подршку Краљевине Норвешке преко пројекта “Норвешка за вас – Србија”.
Радови на објекту саграђеном деведесетих година прошлог века, обухватали су санацију равног крова, замену столарије, реконструкцију котларнице и уградњу система за дојаву пожара. Тако су побољшани услови за рад и боравак 230 корисника културног центра, десет радника бибилотеке, 120 чланова три фолклорна ансамбла, 30 чланова хора и 30 чланова уметничког клуба, али и готово 15.000 грађана Кучева којима је ово кључни објекат културе.
“Краљевина Норвешка помогла нам је да унапредимо енергетску ефикасност Центра за културу, а ова подршка нам је од изузетног значаја. Боравак у објекту је сад побољшан за све грађане који га користе за различите културне активности, а све уштеде користићемо за даље одржавање објекта”, рекао је председник општине Кучево др Иван Рајичић.
Укупна вредност радова била је око 110.000 евра, од чега је Краљевина Норвешке издвојила око 100.000 евра, а општина Кучево око 10.000.


“Подршка Краљевине Норвешке допринеће значајном смањењу трошкова грејања, а уштеде ц́е бити искоришц́ене за финансирање активности везаних за културу, ради унапређења квалитета културног живота у Кучеву. Уградњом система за дојаву пожара повец́ана је безбедност зграде, корисника и посетилаца”, каже в.д. менаджерке пројекта “Норвешка за вас – Србија” Милица Дошеновић.
У склопу примене принципа доброг управљања, које се спроводе у сарадњи са програмом Сwисс ПРО, општина Кучево донела је одлуку да средстава добијена уштедама оствареним подизањем енергетске ефикасности буду употребљена за редовно одржавање и модернизацију објеката, као и унапређење постојећих и развој нових садржаја које ће грађани бирати кроз анкету.


Пројекат “Норвешка за вас – Србија” има за циљ да допринесе равномерном друштвено-економском развоју у Србији кроз повећање могућности запошљавања, посебно рањивих и маргинализованих група, подршку социјалној кохезији, унапређење локалне инфраструктуре, подршку интеграцијама Републике Србије у Европску унију и јачање информационе безбедности Владе Републике Србије. Пројекат је учествовао и у јачању здравственог система за одговор на пандемију ЦОВИД-19. Пројекат финансира Краљевина Норвешка са 8,7 милиона евра, а активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Foto: UNOPS

Kontakt osoba za više informacija o projektu:

Petar Janjatović

Menadžer za komunikacije

Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS

+381 (0) 63 862 2780

petarj@unops.org

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279