Ко и зашто сече дрвеће у Свилајнцу?

Посечена липа и храст на тротоару у улици Браће Југовића

           Због реконструкције ивичњака и тротора посечени су липа и храст стари око 35 година. Свет негује и чува свако дрво, а ми га бахато одсечемо да несмета. Липа је ускоро требала да процвета, а њен опојни мирис ширио се већим делом ове улице. Старији су застајали у њеном хладу после повратка са пијаце. Нема више липе али ћемо имати нови тротоар. Сличну судбину је доживео и храст. Осало је, за сада само дебло које као да нас упозорава какво недело чинимо према природи и „плућима“ Свилајнца. Овакав потез наручиоца послова изазвао је оправдан гнев станара ове улице.

Од липе је сада остао само пањ.

            У литератури и на интернету можемо много тога прочитати о значају ове врсте дрвета. Чај од липе је незаобилазан у нашим домаћинствима, а користи се и за испашу пчела. Ево и примера зашто су Стари Словени живели у липовим шумама: „У литератури се спомиње липа као свето словенско дрво па се може закључити да су Словени пре прелаза на хришћанство поштовали божанство шуме, дакле и душама били повезани с липом. Према предању вршили су обреде и подносили жртве липи као божанству. Обичај обожавања липе задржао се и код Словена који су напустили стару домовину па утичу огранке липе у кров своје куће или стана, да је тиме очувају од громова и пожара. Уобичајено је било и веровање да липа чува човека од зла и урока. У липовим шумама Словени су сакупљали мед и восак.“

Оштећени део тротоара у Карађорђевој улици, недалеко од општине, већ дуже времена чека поправку. То никоме несмета!

           Бројне улице и кафане назване су по овој врсти дрвета, а о значају храста сувишно је и писати. Између осталог код „Старог храста“ се са ауто пута скреће у Свилајнац. Било како било они су у нашем случају сметали реконструкцији ивичњака и тротоара. Да ли смо чином сечења добили или изгубили остаће питање за све нас?

Улица Браће Југовића пре сечења липе и храста.

Р- П-

 

 

 

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

error

Ако Вам се допада, сазнајте пре свих!

YouTube
YouTube
Instagram
Follow by Email