Позоришне активности у Црквенцу некада

Spread the love
Spread the love

Представа „Термити“ играна 1961 године

             Омладина и грађани чланови драмске секције у селу су са много воље били посвећени позоришту. За 29 новембар 1961 године припремили су позоришну представу „Термити“ аутора Ивана Студена кoja je говорилa о трагедији 1941 године у Крагујевцу када су стрељани грађани и ђаци гимназије. Дуго су трајале припреме јер се осећала велика одговорност која је стварала велику трему код глумаца каже тада омладинац, а данас једини живи учесник Миле Јовановић. Сви су помагали, владала је велика слога и другарство код омладине у селу. Униформе смо добили од милицијске станице Свилајнац, а СС обележја немачких официра из музеја. Пробе су биле сваке вечери, озбиљне и захтевне где су помагали један другоме и није изостала помоћ образованих људи. За уређење сцене – бине и звучне ефекте су се сналазили и импровизовали на разне начине. У селу је такође владало велико интересовање, сваке вечери је горело светло на задружном дому, пробе су привлачиле пажњу што је показала и јагма за картама.Чекало се у реду за премијеру иако се знало да ће бити и репризе већ идуће недеље. Публика је припремана да са пажњом прати извођење представе и не омета глумце, могла се чути мува у сали на премијери каже Миле Јовановић са сетом се сећајући тог времена. Воља није недостајала али тај ентузијазам који је владао у припреми где су сви били као један глумци и публика, за цело село је незаборавно.Није било ни довољно клупа за седење у сали задружног дома па су позајмљене од комшија из села Дубља. Атмосфера и подршка за извођење представе је дало сигурност глумцима да успешно одиграју своје улоге.Све је било попуњено у сали до задњег места па су морали да се отварају прозори да се дође до ваздуха. У представи су играли Александар Стојадиновић – Санда, Жарко Најдић – Диче, Ђорђевић Малиша – Динин , Станиша Спасојевић – Дунић. За Душана Стојановића улога кмета остала му је упечатљива за цео живот. Учитељ Драгутин Павловић – Цаја био је у улози мајора Кенига, а Миле Јовановић – Џвањ је играо капетана Крајслера. После представе сви су били презадовољни док се аплауз публике разлегао салом, а глумци се клањали. Гостовали су у околним селима Кушиљеву, Грабовцу, Дубљу, Седлару, Медвеђи, Гложану , Великом Поповићу,а изведена је и представа у Свилајнцу која је примљена уз аплаузе. После рата у Црквенцу је играна представа „Бој на Пожаревцу“, а касније и „Кутија која свира“, „Човек са Марса“, „Сумњиво лице.“ Традиција се преносила са генерације на генерацују. Манифестација „Сусрети села“ Србије осмдесетих година изазивала је велико интересовање мештана. Одржавана су зими, када је било мање посла у пољопривреди. Такмичења су била на општинском, окружном и републичком нивоу.

Део глумаца из представе „Термити“.

Песме, фолклори и друге игре неговале су чувале традицију, обичаје и културну баштину. Села Србије су зими певала и играла, млади и стари, приредбе и препуне сале остале су многима за незаборав. Игран је „Јазавац пред судом“ осамдесетих година када је драмска секција са Мишом Адамовићем у главној улози освајала прво место у Шумадији, Поморављу, Бадњевцу и Саранову на манифестацији „Сусретима села“. Где се изгубио данас ентузијазам и жеља код младих за дружењем, да се сачува традиција , обичаји, језик и култура што нам стари оставише у аманет. Много тога могу и морају да ураде месне заједнице и разни програми одговарајућих институција од локалног до републичког нивоа. Мало је и објеката где се младе могу окупљати и испуњавати на користан начин слободно време.

Интернет, друштвене мреже, игрице и друге забаве на рачунарима и мобилним телефонима окупирају младе. Има на интернету и корисних информација за најмлађе. Само их треба усагласити и са програмима који ће их окупљати на фолклорним, музичким, драмским, песничким, сликарским и другим манифестацијама.

На овај начин сачуваће се и традиција добро осмишљеним програмима ма где се наши најмлађи налазили.

 

М Спасојевић

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.