accelerated-mobile-pages domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121themezee-widget-bundle domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121yith-footer-banner domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121Јапанска јабука је дрвенаста биљка, позната у свету и под именом каки јабука. Може да расте жбунасто или као само једно дрво, а достиже висину и од седам ипо метара. Најбоље расте у пределима које имају умерено хладне зиме и не превише топла лета.
Пореклом је из Кине, где се узгаја вековима. Каки је национална воћка у Јапану. Успева у подручјима благе средоземне климе. Каки је осетљив на ниске зимске температуре, измрзава на температурама нижим од -15°Ц, па га треба садити на окућницама, близу стамбених објеката који се греју, чиме се ствара заветрина и блага микроклима.
У нашим крајевима се ретко може видети и зато наранџасти плодови егзотичног воћа у двориштима привлаче погледе свих пролазника. Како би попримили своју пуну арому, плодови морају бити потпуно зрели , скоро црвени, па се обично беру касније ујесен, након првих мразева. Сазревањем, плод постаје сочан, сладак, и пријатног укуса, и тада може да се једе кашичицом. Јапанска јабука је изузетно богата флавоноидима, а нарочито кверцетионом што значи да смањује ризик од срчаног удара и болести срца. Захваљујући томе штити и организам од штетних утицаја радикала. Веома је богата и витамином Ц, па јача имунитет, а пошто садржи три грама влакана (то је преко 10 процента дневних потреба), помаже и у снижавању нивоа холестерола. Обилује и фруктозом, па се препоручује особама које имају повишен шећер у крви. Најбољи је онај плод који је под руком мекан. Од ње може да се прави сок, џем, сируп или воћна салата.
Р. П.
Месни одбор СУБНОР-а Црквенац, поводом седмог јула Дана устанка против фашизма положио цвеће на спомен…
Анастасија Обреновић из Свилајнца, ученица VI разреда ОШ „Јован Јовановић Змај“ Свилајнац до сада је…
Опрему добило 7 фудбалских клубова На игралишту „Зелени вир“ у Грабовцу крајем маја додељени су…
У Основној школи „Јован Јовановић Змај“ Свилајнац, недавно је одржана промоција књиге „Трећи век…
Велико признање Културно -просветне заједнице Србије. Вукова награда Миомиру Нешићу. Поводом 60 година Културно-просветне…
У Основној школи „Јован Јовановић Змај“ Свилајнац, недавно је одржана промоција књиге „Трећи век Основне…