Десета седница СО Свилајнац одржаће се 22. октобра 2021.

Дневним редом седнице предвиђено је 20 тачака међу којима су потврђивање мандата новим одборницима, избор председника СО Свилајнац, постављање секретара као и разматрање предлога решења о измени решења о именовању Комисије за друштвена признања. На прошлој седници одржаној 7.09.2021.Мирослав Николић, одборник са листе „Предраг Милановић- Свилајнац чува будућност“ поднео је оставку на место одборника и председника поменуте комисије.

Разматраће се и предлог одлуке којом се усваја Извештај о извршењу буџета Општине Свилајнац за период од 1. јануара до 30. септембра, као и предлог одлуке о ребалансу буџета општине општине за 2021. трећи ребаланс.

Одређен број тачака односиће се на извештаје и планове рада јавних предузећа.

 

Р. П.

Одржан Трећи свилајначки „Коњички сабор“

У парку „Бојача“ на „Коњичком санбору“ учествовало је стотинак учесника и око 150 коња из Србије. По лепом времену манифестацију је пратио велики број публике и гостију. За победнике у појединим дисциплинама припремљени су пехари.

Иако је својевремено локална власт обећала изградњу хиподрома и овај простор задовољио је потребе организатора. Многобројни гледаоци могли су уживати у такмичењу ових моћних животиња, а било је прилике да се сами опробају у јахању или вожњи! Део атмосфере забележио је и наш

фоторепортер Драган Станисављевић.

Р. П.

Стоп бахатим возачима

У улици Браће Југовића у Свилајнцу, одмах иза знака забрањено заустављање и паркирање, свој ауто сместио је на пешачку стазу бахати возач. Иначе ово је фреквентна улица, а тротоар између осталог користе родитељи да одводе и доводе децу из вртића. По киши и клизавом коловозу због бахатих возача родитељи и деца су принуђени да иду коловозом. Нарочито је проблематично када су деца у колицима. У непосредној близини је и прометна раскрсница.

Паркиран аутомобил на тротоару иза знака забраено заустављање и паркирање.

Да би овакве сцене биле реткост требало би примењивати казнену строжију политику и овакво паркирање прогласити за бахатост возача.

Р. П.

Народ који не поштује прошлост нема будућност!

          Дан српског јединства, слободе и националне заставе државни је празник који се 15. септембра празнује у Републици Србији и Републици Српској. Празник је симболично установљен да се прославља на дан када се обележава Пробој солунског. Делегација Удружења ратника, њихових потоматака и поштовалаца 1912 – 1918 „Стеван Синђелић“ положила је тога дана цвеће на споменик Мари Ресавкињи у Свилајнцу.

Делегација Удружења ратника, њихових потомака и поштовалаца 1912 – 1918 „Стеван Синђелић“.

У бурној историји Свилајнца многобројне генерације осетиле су сву тежину ратовања на својим плећима. Дали су и своје жвиоте за слободу и зато је битно да се младе генерације упознају и негују традицију чувања сећања на њихову храброст.

Осми октобар Дан ослобођења Свилајнца у Другом светском рату

           Родољубима палим у току четворогодишњег ратовања против фашизма 1968. године је подигнут споменик у Парку „Топољар“. Задњих неколико година споменик је често исписиван разним графитима, па и кукастим крстовима. Оштећен је био и део бакрорељефа који се налазио на споменику. У време реконструкције Основне школе „Јован Јовановић – Змај“ 2019. године обновљен је споменик који се налази у непосредној близини. Прекречени су бетонски делови, постављене клупе и обновљен плато испред споменика. Вероватно је тада уклоњен и преостали део бакрорељефа. У међувремену, према трврдњама појединаца, преминуо је вајар који је тај детаљ на споменику радио. Данас на зиду изнад спомен плоче нема никаквих детаља. Да ли ће се споменик преуредити и прилагодити намени за коју је подигнут у овом тренутку немамо одговор.

Споменик у Парку „Топољар“.

           Цео свет обележава победу над фашизмом, највећим злом које је задесило човечанство средином 20. века. Да би се на достојан начин сећали свих оних који су из овог краја учествовали у борби против фашиста и дали своје животе неопходно је да и ово спомен обележје симболизује њихову храброст и страдања.

           Нажалост све је мање званичних делегација општине који обележавају ове ове датуме. Све се чећше то чине само поједина удружења или појединци.

Р. П.

Падоше маске у Вароши – Сатирична рубрика покренута 1871. године

            Дуго беше сумњиво гласање и „бирање“ на изборима за локалну власт. Глумели власт и опозицију, а тајно се љубили у уста варајући чланство и поштене али заблуделе бираче. Очигледно да је све било намештаљка „група грађана“. Чувари своје будућности гајили своје „непријатеље“ из најјаче странке и „самоуверено“ побеђивали, само за длаку. Извођачи радова народним парама се богатили, а они као опозиција нису залазили на седнице скупштине где се бахатио жути талентовани вођа као бајаги вређајући вођу им.

              Послали га као помоћ са празним торбичетом, а издавао се за градитеља. Диплому и имовину му нису проверавали. За кратко време постао општински извођач радова код „Бича божијег“, са народним парама. Ницали солитери, стара југа, породилиште пројекат свечано отворен, народу да се порађа, а њему бакшиш. Кад виде да без политике нема пара прелете, остави лидера и баци се у загрљај жутима, новој власти без пара и школе. Искусан са пуним бисагама порадио на политичком ангажману па се на општинском нивоу кандидовао у великој партији против магистарке. Помоћ стигла од жутих те се преко ноћи пререгистровали верни жути у „верне“ великопартијске чланове које бодигардови пуштали да гласују за председника градитеља у спртској хали, снимила и Тввц. „Поштено“ је победио али је остао дужан жутој „групи грађана. Уцењен. Када се трка намести увек побеђује исто, жуто кљусе које себе види као „пунокрвног“ галопера. Непобедив уз дил лажне опозиције коју „води“ голем градитељ. Ћар деле иза кулиса, без аплауза. У трци за председника државе највећа партија добија преко шездесет посто а странка на локалу „губи“ од жутог предузећа и они редовно у опозицији. На заседања скупштине председник не иде да „омета“ рад нити ком полаже рачуне као први финанс партије. Август је био, не памти се оваква жега, а они сервирају бирачима нову велику коалицију, ови да оперу мућке, а ови да буду као бајаги власт. Народ ошамућен оваквом папазјанијом. Како ће да убеде народ и бираче да је ово за њихово добро и празне џепове. Добиће воду, канализацију, нове депоније смећа, нова гробља, покошена, и радна места. Безочно да они буду власт, жути живе на привилегијама и манипулацијама. Отписани председник највеће партије успео је у престоници да убеди челнике да нам нема помоћи без жуте братије и његове маленкости. Принудна управница је из жутог картела, вечита пратиља незаменљивога боса. Власт се удала за опозицију у нашој вароши. Противполитички блуд, зар са овима који жељно чекају да се жути челници што пре врате на власт у престоници. Постоји документација фото и видео записа о нераскидивим везама. Колико кошта велика коалиција пита чланство коме рађено иза леђа? Група грађана“ жутих и нема чланство, они имају функционере и подмићене одборнике на терет грађана који дижу верно два прста за своје привилегије. Очекује се кад да председник велике партије једног дана појасни ову превару грађана и разочараних чланова. Наталитет бејби-бум којим се лукаво хвалисали жути ће постати пелцер, велике коалиције. Стварност суморна. Велики морталитет, а мали наталитет. Помоћ породиљама понижавајућа. Велика коалиција „жута група грађана“ и велика партија од краја августа се ваља у сопственом блату. Власт нема цену. На здравље вам образ и углед за потомке.Да ли то може да схвати здрав разум?“, пита се народ.

Мито и к – учитељ


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107