IN MEMORIAM – Раде Ђорђевић

Преминуо Раде Ђорђевић

          У Свилајнцу је јуче у 69 години преминуо Раде Ђорђевић дугогодуишњи новинар и уредник у РТС-у, оснивач Телевизије Ресава у Свилајнцу и главни и одговорни уредник Ресавског поштоноше. Раде Ђорђевић био је дугогодишњи члан и функционер Удружења новинара Србије (УНС).

       Рођен је 16. јуна 1953. године у Земуну. Завршио је Дефектолошки факултет a новинарством се бавио од 1991. године. У РТС-је водио и уређивао емисију „Дозволите“ и „Туризам“.

         У Свилајнцу живи и ради од 2005. године где је водио Информативни центар а затим основао Телевизију Ресава коју су локалне власти 2008. године насилно угасиле. Обновио је најстарији локални лист у Србији Ресавског поштоношу који је уређивао до последњег дана.

          Члан је Удружења Новинара Србије од 1995. године Био је члан управе УНС-а у два мандата од 2009 – 2017. године и члан Надзорног одбора од 2017 – 2021. године. У Свилајнцу је водио Клуб новинара УНС-а.

Био је саветник у амбасади Србије у Скопљу од 1997-2001. године.

Сахрана Радета Ђорђевића је у уторак, у 13 часова, у селу Мутањ на Руднику.

Удружење новинара Србије

Очекује се солидан принос меда од багрема

           Багрем је главна паша којој се радује сваки пчелар. Дуги низ година, због временских прилика, није било богате паше. Само изостајање главне паше, пчеларе који не селе кошнице, ставља у незавидан положај, јер морају прихрањивати друштва, како би омогућили њихов опстанак.

         Ове године су временске прилике погодовале цветању багрема. Багрем почиње да меди на температури од 22 степена. У току дана не би требало да су врућине велике, како би лучио нектар. Период медења траје око 10 дана. Само припремљена и јака друштва су у могућности да скупе значајне количине нектара, који ће претворити у мед.

              Претходних година цена меда, због слабих паша, је била висока. Багремов мед се откупљивао по цени од 7 евра. Кад се додају трошкови амбалаже, цена меда је за крајњег потрошача била јако велика.

Мед од багрема спада у најтраженије медове због свог укуса.

Текст: Д. Станисављевић

Фото: И. Вићентијевић

Младе наде атлетике

          Ученици Основне школе“Јован Јовановић Змај“ овог пролећа нижу успехе на разним такмичењима,како на општинском и окружном нивоу тако и на републичком. Најновије успехе постигли су младе атлетске наде Свилајнца Сара Чоловић и Матеја Ђорђевић. На међуокружном такмичењу у Ћуприји,где су се надметали ученици Поморавског, Подунавског, Браничевског и Борског округа, Сара и Матеја освојили су прва места и пласман на републичко такмичење.

Сара Чоловић, прво место.
Матеја Ђорђевић, прво место.

        Сара Чоловић победила је у скоку у вис а Матеја Ђорђевић у трци на 300 метара. Републичко такмичење одржаће се у Краљеву 17. маја. Наши такмичари припремаће се са својим менторима Маријом Бајић-Синђелић и Игором Красићем. Пожелимо им пуно среће и нове медаље у Краљеву.

Р. П.

 

Oбележен Jубилеј 125 година од прве земљорадничке задруге у црквенцу

          У Црквенцу је обележен вредан јубилеј 125 година од оснивања прве земљорадничке задруге у Ресави. У Црквенцу је 31. марта 1897. године Димитрије Катић основао Кредитно земљорадничку задругу са 26 задругара. Прослава је одржана у Задружном дому у Црквенцу уз присуство Николе Михаиловића, председника Задружног савеза Србије, Дарка Божића, државног секретара у Министарству пољопривреде Србије и многобројни гости. На бисти Димитрија катића, потомци Момчило и Иван Катић положили су цвеће.

Положено цвеће на бисту Димитрија Катића.
Мирољуб Спасојевић, поздравио све присутне.
Милија Радивојевић Баја .
Фолклор

          Све присутне поздравио је Мирољуб Спасојевић, председник Удружења воћара и виноградара из Црквенца. Присутнима се обратио и Дарко Божић. Милија Радивојевић Баја, народни појац из Пожаревца, отпевао је химну о Црквенцу, о Димију Катићу и Србији. Културно уметничко друштво „Димитрије Катић“ из Црквенца извело је фолклор, игре из Шумадије. На крају је за све присутне приређен богат ручак уз црквеначко розе вино.

Текст и фотографија: Брана Живковић

Положени венци настрадалим полицајцима

          У четвртак 24. марта 2022. године навршило се 23 године од злочиначког НАТО бомбардовања Југославије где је погинуло велики број војника, полицајаца и цивила, да се никад не заборави. Од Шиптарских терориста из општине Свилајнац настрадали су полицајци Дејан Алексић, Јовица Стојановић и Драган Јоксимовић Бели. Венце су положили припадници СУП-а Свилајнац и Данијела Миленовић и Милан Милојковић испред СПС-а. Свим присутнима се најпре обратио Родољуб Красић, а о херојском отпору говорио је Стојадин Станковић Дика. Минутом ћутања одата је пошта.  

Полагање венаца

 

Текст и фото: Брана Живковић  

Свилајнац 27. 03. 2022.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349