Десета седница СО Свилајнац одржаће се 22. октобра 2021.

Дневним редом седнице предвиђено је 20 тачака међу којима су потврђивање мандата новим одборницима, избор председника СО Свилајнац, постављање секретара као и разматрање предлога решења о измени решења о именовању Комисије за друштвена признања. На прошлој седници одржаној 7.09.2021.Мирослав Николић, одборник са листе „Предраг Милановић- Свилајнац чува будућност“ поднео је оставку на место одборника и председника поменуте комисије.

Разматраће се и предлог одлуке којом се усваја Извештај о извршењу буџета Општине Свилајнац за период од 1. јануара до 30. септембра, као и предлог одлуке о ребалансу буџета општине општине за 2021. трећи ребаланс.

Одређен број тачака односиће се на извештаје и планове рада јавних предузећа.

 

Р. П.

Одржан Трећи свилајначки „Коњички сабор“

У парку „Бојача“ на „Коњичком санбору“ учествовало је стотинак учесника и око 150 коња из Србије. По лепом времену манифестацију је пратио велики број публике и гостију. За победнике у појединим дисциплинама припремљени су пехари.

Иако је својевремено локална власт обећала изградњу хиподрома и овај простор задовољио је потребе организатора. Многобројни гледаоци могли су уживати у такмичењу ових моћних животиња, а било је прилике да се сами опробају у јахању или вожњи! Део атмосфере забележио је и наш

фоторепортер Драган Станисављевић.

Р. П.

Стоп бахатим возачима

У улици Браће Југовића у Свилајнцу, одмах иза знака забрањено заустављање и паркирање, свој ауто сместио је на пешачку стазу бахати возач. Иначе ово је фреквентна улица, а тротоар између осталог користе родитељи да одводе и доводе децу из вртића. По киши и клизавом коловозу због бахатих возача родитељи и деца су принуђени да иду коловозом. Нарочито је проблематично када су деца у колицима. У непосредној близини је и прометна раскрсница.

Паркиран аутомобил на тротоару иза знака забраено заустављање и паркирање.

Да би овакве сцене биле реткост требало би примењивати казнену строжију политику и овакво паркирање прогласити за бахатост возача.

Р. П.

Народ који не поштује прошлост нема будућност!

          Дан српског јединства, слободе и националне заставе државни је празник који се 15. септембра празнује у Републици Србији и Републици Српској. Празник је симболично установљен да се прославља на дан када се обележава Пробој солунског. Делегација Удружења ратника, њихових потоматака и поштовалаца 1912 – 1918 „Стеван Синђелић“ положила је тога дана цвеће на споменик Мари Ресавкињи у Свилајнцу.

Делегација Удружења ратника, њихових потомака и поштовалаца 1912 – 1918 „Стеван Синђелић“.

У бурној историји Свилајнца многобројне генерације осетиле су сву тежину ратовања на својим плећима. Дали су и своје жвиоте за слободу и зато је битно да се младе генерације упознају и негују традицију чувања сећања на њихову храброст.

Осми октобар Дан ослобођења Свилајнца у Другом светском рату

           Родољубима палим у току четворогодишњег ратовања против фашизма 1968. године је подигнут споменик у Парку „Топољар“. Задњих неколико година споменик је често исписиван разним графитима, па и кукастим крстовима. Оштећен је био и део бакрорељефа који се налазио на споменику. У време реконструкције Основне школе „Јован Јовановић – Змај“ 2019. године обновљен је споменик који се налази у непосредној близини. Прекречени су бетонски делови, постављене клупе и обновљен плато испред споменика. Вероватно је тада уклоњен и преостали део бакрорељефа. У међувремену, према трврдњама појединаца, преминуо је вајар који је тај детаљ на споменику радио. Данас на зиду изнад спомен плоче нема никаквих детаља. Да ли ће се споменик преуредити и прилагодити намени за коју је подигнут у овом тренутку немамо одговор.

Споменик у Парку „Топољар“.

           Цео свет обележава победу над фашизмом, највећим злом које је задесило човечанство средином 20. века. Да би се на достојан начин сећали свих оних који су из овог краја учествовали у борби против фашиста и дали своје животе неопходно је да и ово спомен обележје симболизује њихову храброст и страдања.

           Нажалост све је мање званичних делегација општине који обележавају ове ове датуме. Све се чећше то чине само поједина удружења или појединци.

Р. П.

УНС са колегом Радетом Угрнићем на 90-ти рођендан

              Најстаријем новинару у Ресави и члану Удружења новинара Србије Радомиру Угрнићу 90-ти рођендан честитале су јуче колеге из УНС-овог Клуба новинара „Ресава“, који окупља новинаре из Свилајнца и околине

Раде Угринић (фото: Раде Ђорђевић)
Раде Угрнић

„Пожелели смо му да дочека стоту“, рекао је Раде Ђорђевић, који је са још двојицом чланова УНС-овог Клуба новинара „Ресава“ посетио Угрнића. Подсетили су се догодовштина из вишедеценијске новинарске каријере и осврнули се на богату архиву Угрнића у којој су текстови, фотографије и видео записи.

Угрнић је добио 2018. године Награду за животно дело Савеза новинара Србије и Црне Горе.

Један од најстаријих чланова УНС-а рођен је 1931. године. Са 17. година постао је дописник листа „Спорт“ за који је радио све до гашења тог листа.

Био је и дописник Радио Београда, коме је редовно слао прилоге за јутарњи програм о најактуелнијим збивањима у Ресави. Последње укључење колеге Угрнића било је у априлу ове године.

Слао је репортаже за некадашње листове „Борбу“, „Политику експрес“, затим „Вечерње новости“, „Пољопривредник“, „Пчелар“ и друге. У телевизијским новинарству радио је као дописник РТВ Београд из Свилајнца, филмском камером.

.
Раде Угрнић са колегама новинарима.

            До пре три године био је дописник регионалног листа „Нови пут“, као и радија „Миг“ из Бобова код Свилајнца.

        Раде Угрнић и даље сарађује са порталом „Ресавски поштоноша“ који је наставио традицију најстаријег провинцијског листа у Србији основаног 1871.године.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

фото: Раде Ђорђевић)

Чланак прузет са странице УНС-а .

Незапосленост са евиденције Националне службе за запошљавање у Поморављу

Незапосленост са евиденције Националне службе за запошљавање у Поморављу- најтраженије занатлије

На евиденцији Филијале Јагодина која обухвата ниво Поморавског Округа (стање на дан 31.08.2021. године) евидентирано је 21.220 незапослених лица, од тога 11.831 чине жене.

У наведеном периоду за општину Свилајнац евидентирано је 1.402 незапослена лица, од тога је 811 жена.

Учешће лица без квалификација и нискоквалификованих (I и II степен стручне спреме) износи 620 лицa, са средњом стручном спремом (IIIV степен) је 639, док је са вишим и високим образовањем (VIVIII степен) 143 незапосленa лица.

Највише тражена занимаа у Поморавском округу су: бравар, заваривач, месар и занимања у преради меса, као и кувари.

Р. П.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107