Писмо медијима у Србији

Позивамо српску Цркву и државу, стручну, културну и научну јавност, грађане, да се заустави безумље и вандализам у Свилајнцу који спроводи актуелна власт над историјом, спомеником епског јунака Војводе Синђелића и његових Ресаваца.
На тргу Војводе Синђелића радови, власт користи прилику да самовољно, без расправе брише Шанац и затрпа га! Споменик Војводин се измешта на постамент са стране. Власт мења уметничко решење да потомци не поверују. „Своје“ фонтане и бине стављају у исту раван са Војводом и ресавским јунацима на тргу. Која то власт може себи да дозволи, брисање историје и српског Епа? Прекрајање трга и рушење Шанца који је симбол српског народа је светогрђе незабележено у историји Срба.

Нисмо имали прилике да искажемо свој став на седници као опозиција у СО Свилајнац. Обраћамо се јавности да смо против прекрајања историје, рушења Шанца и избацивања Војводе Синђелића из њега. Било која власт „на вјеке и вјекова“ нема права да самовољно мења идејно решење уметника. Без Шанца не могу ни Ресавци нити Синђелић.
Садашња власт, Председник, се острвио на трг Војводе и Шанац његових јунака.Безобзирно хоће да их растави што ни Турцима није успело. Српска светиња Чегар 21. мај 1809 године, ресавски ЕП о борби за слободу.Срби иду на ходочашће свакога маја, клањају се и памте несвакидашње херојство, жртвовање и пркос који исказаше преци против Турака.

Одборничка група грађана „За бољи Свилајнац, доктор Тања Тоскић – Лаловић“.
Председник Одборничке групе Милан Тасић и Заменик Мирољуб Спасојевић
Октобар 2023. године

ОБАВЕШТЕЊЕ О РАДУ ПРИЈЕМНО-ТРИЈАЖНЕ( COVID 19) АМБУЛАНТЕ ДОМА ЗДРАВЉА СВИЛАЈНАЦ

– сваког дана од 9 до 17 сати

Ван радног времена пријемно- тријажне амбуланте пацијенте ће збрињавати СХМП ( Служба хитне медицинске помоћи)

Број телефона пријемно-тријажне амбуланте је 035/321-260.

ДНЕВНИ ИЗВЕШТАЈ ДОМА ЗДРАВЉА СВИЛАЈНАЦ О СТАЊУ У ВЕЗИ ЕПИДЕМИЈЕ

SARS-2 COVID 19 на дан 21 .07.2021.год.

Од почетка епидемије COVID 19, која је проглашена 16.03.2020.год. до данас на територији Општине Свилајнац регистрован је:

1896 пацијента позитивних на COVID19 – у последња 24 часа :

0 позитивна ( 30 тестирана)

– 60 преминула

– 1834 пацијента је излечено(0 у последња 24 сата)

– 0 на болничком лечењу

2 у кућној изолацији

Број прегледа у пријемно-тријажној амбуланти јуче 20.07.2021.г је 6 .

в.д. директор

 

Др.мед. Валентина Ђорђевић

специјалиста епидемиологије

УНС – Председник Општине Свилајнац да не омаловажава новинаре ,,Ресавског поштоноше“

           Удружење новинара Србије (УНС) се противи начину на који се председник Oпштине Свилајнац Предраг Милановић односи према новинарима локалне редакције „Ресавски поштоноша“ и тражи да се том онлајн медију омогући несметан рад и извештавање са општинских догађаја.

          На последњем заседању свилајначке скупштине Милановић је са говорнице образлажући да му није посао да чита новинарске чланке, а „поготово“ не приложени исечак иначе објављен у „Ресавском поштоноши“, овај онлајн медиј описао речима: „ово није ни новина, ово је нешто да не кажем шта, ово служи само да се напада локална власт, ништа друго не пише у тим назовите новинама“.

           УНС подсећа да је управо у јуну, пре 13 година, комисија општине Свилајнац избацилa редакције ТВ Ресава и листa „Ресавски поштоноша“ из уредно закупљених општинских просторија и насилно прекинулa телевизијски програм. Да је комисију предводила садашња заменица председника Општине Драгана Радевић са налогом садашњег председника Општине Милановића, који је у то време био заменик председника Општине.

          УНС указује да је у просторије из којих је насилно исељена ТВ Ресава и лист „Ресавски поштоноша“, усељена ТВ Центар, а већински власник тог медија, како је у то време писао УНС, била је Милановићева мајка, а као директорка појавила се управо Драгана Радевић која је предводила исељење. Фирма, оснивач ТВ Центар била је регистрована на Милановићевој адреси. Када је УНС обелоданио ове чињенице, власничка структура телевизије је промењена.

           Како је УНС-у рекао Раде Ђорђевић, уредник „Ресавског поштоноше“ који се од 2015. године не штампа, већ је постао искључиво онлајн медиј, више од деценије руководство општине Свилајнац има непромењен однос према овом медију, не позива новинаре ове редакције на догађаје, не обавештава о одлукама, а у време рестриктивнијих мера због пандемије то је коришћено као изговор да им се онемогући снимање скупштинских заседања.
УНС од представника локалних власти у Свилајнцу тражи да поштују Закон о јавном информисању и медијима и омогуће слободно извештавање новинарима „Ресавског поштоноше“.

Саопштење  које преносимо је објављен на сајту УНС-а.

Бољи услови у Центру за културу у Кучеву уз подршку Норвешке

Kучево, 3. фебруар 2021.

         Енергетска ефикасност Центра за културу “Драган Кецман” у Кучеву унапређена је уз подршку Краљевине Норвешке преко пројекта “Норвешка за вас – Србија”.
Радови на објекту саграђеном деведесетих година прошлог века, обухватали су санацију равног крова, замену столарије, реконструкцију котларнице и уградњу система за дојаву пожара. Тако су побољшани услови за рад и боравак 230 корисника културног центра, десет радника бибилотеке, 120 чланова три фолклорна ансамбла, 30 чланова хора и 30 чланова уметничког клуба, али и готово 15.000 грађана Кучева којима је ово кључни објекат културе.
“Краљевина Норвешка помогла нам је да унапредимо енергетску ефикасност Центра за културу, а ова подршка нам је од изузетног значаја. Боравак у објекту је сад побољшан за све грађане који га користе за различите културне активности, а све уштеде користићемо за даље одржавање објекта”, рекао је председник општине Кучево др Иван Рајичић.
Укупна вредност радова била је око 110.000 евра, од чега је Краљевина Норвешке издвојила око 100.000 евра, а општина Кучево око 10.000.


“Подршка Краљевине Норвешке допринеће значајном смањењу трошкова грејања, а уштеде ц́е бити искоришц́ене за финансирање активности везаних за културу, ради унапређења квалитета културног живота у Кучеву. Уградњом система за дојаву пожара повец́ана је безбедност зграде, корисника и посетилаца”, каже в.д. менаджерке пројекта “Норвешка за вас – Србија” Милица Дошеновић.
У склопу примене принципа доброг управљања, које се спроводе у сарадњи са програмом Сwисс ПРО, општина Кучево донела је одлуку да средстава добијена уштедама оствареним подизањем енергетске ефикасности буду употребљена за редовно одржавање и модернизацију објеката, као и унапређење постојећих и развој нових садржаја које ће грађани бирати кроз анкету.


Пројекат “Норвешка за вас – Србија” има за циљ да допринесе равномерном друштвено-економском развоју у Србији кроз повећање могућности запошљавања, посебно рањивих и маргинализованих група, подршку социјалној кохезији, унапређење локалне инфраструктуре, подршку интеграцијама Републике Србије у Европску унију и јачање информационе безбедности Владе Републике Србије. Пројекат је учествовао и у јачању здравственог система за одговор на пандемију ЦОВИД-19. Пројекат финансира Краљевина Норвешка са 8,7 милиона евра, а активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Foto: UNOPS

Kontakt osoba za više informacija o projektu:

Petar Janjatović

Menadžer za komunikacije

Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS

+381 (0) 63 862 2780

petarj@unops.org

Демант в.д. директора Дома здравља „Свилајнац“

Демант в.д. директора Дома здравља „Свилајнац“

Демант в.д. директора Дома здравља „Свилајнац“

На шестој седници Скупштине општине Свилајнац одржаној 30.12.2020. године изнето је низ нетачних информација у вези рада Дома здравља „Свилајнац“ (у даљем тесту Дом здравља) и мог рада као в.д. директора ове установе, које овим путем желим да демантујем.

Демант в.д. директора Дома здравља „Свилајнац“

      Демант в.д. директора Дома здравља „Свилајнац“
Дом здравља „Свилајнац“

Детаљније

Скупштинска седница у Свилајнцу отворена само за повлашћене медије – УНС

Уредник сајта „Ресавски поштоноша“ и оснивач Телевизија Ресава Раде Ђорђевић обавестио је Удружење новинара Србије (УНС) да је медијима у Свилајнцу забрањен улазак на седнице Скупштине општине. Епидемиолошка ситуација, али и недовољно места за новинаре у сали, разлози су за овакву „незваничну“ одлуку, објашњава новинар.

         Уредник сајта „Ресавски поштоноша“ и оснивач Телевизија Ресава Раде Ђорђевић сматра да је корона само „изговор“, јер је једној „повлашћеној“ дозвољено да прати рад седнице

          Последња седница Скупштине општине Свилајнац одржана је у суботу, 1. августа. Пар дана пре те седнице, медији су у тој општини обавештени да нема довољно места за њих у сали Центра за културу, где се оне иначе одржавају.

         Ипак, новинар Ђорђевић тврди, да једино за „повлашћену“ телевизију у Свилајнцу та „забрана“ не важи. На питање о којој „повлашћеној“ телевизији је реч, Ђорђевић није желео да открије.

За повлашћене медије није забрањено снимање

        „Званичне забране нема већ само усмених препорука руководства општине. Заказивање седница на брзину без присуства јавности доводе у сумњу рад локалног парламента. Шта се крије од јавности? Информације о раду локалне самоуправе морају да добијају сви медији, а не селективно, поједини који су блиски локалној власти“, објашњава за УНС Ђорђевић.

        Новинар је зато послао локалној власти у Свилајнцу захтев да му се доставе информације о одлукама које су донесене на последњој седници Скупштине општине зато што је она, каже, дужна да обавештава јавност о свом раду преко медија.

         Овај захтев уследио је након што је његовом сниматељу на претходној седници Скупштине општине забрањено да присуствује у сали због вируса, иако су претходно из општинске службе добили потврду да могу да снимају.

         „Наводно на дан одржавања седнице донета је одлука, коју нисмо добили писано, да је новинарима забрањен улазак у салу како се не би повећавао број лица због епидемије. Скупштину чине 47 одборника, а у општини није проглашена ванредна ситуација“, истиче Ђорђевић и додаје да та сала има места за око 200 особа.

        Сматра да је вирус корона био „изговор“ како би рад ТВ Ресави и „Ресавском поштоноши“ био онемогућен.

         Ђорђевић је иначе основао приватну Телевизију Ресава и обновио лист „Ресавски поштоноша“, када је власт у Свилајнцу 2008. године избацила редакцију из општинских просторија и тако их угасила. Од те године, каже, из општине не добијају икакве позиве да извештавају са догађаја.

          „Под ‘ембаргом’ су за нашу редакцију чак и информације о одлукама кризног штаба и прскању комараца, али и друге теме које су од интереса за јавност“, каже он.

         На питање зашто новинарима није дозвољено да присуствују седницама, у Општини Свилајнац УНС-у није одговорено.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС – http://www.uns.org.rs/desk/UNS-news/102120/skupstinska-sednica-u-svilajncu-otvorena-samo-za-povlascene-medije-.html

Саопштење за јавост – Забрањен рад сниматељу у Свилајнцу

          Конститутивној седници СО Свилајнац заказаној за 15. јули у 8 и 30 часова забрањен је улазак тв сниматељу у салу Центра за културу која има око 250 места и балкон. Из кабинета председника општине сниматељу је усмено речено да нема снимања и присуства у сали због актуелне пандемије корона вируса. Претходног дана уредништво је остварило контакт са општинском службом за сарадњу са медијима када је речено да нема препрека за снимање и рад. Наводно на дан одржавања седнице донета је одлука, коју нисмо добили у писаној форми, да је новинарима забрањен улазак у салу како се не би повећавао број лица због епидемије, а скупштину чине 47 одборника. У општини није проглашено ванредно стање. Корона вирус је, по нашем мишљењу, био само изговор да се спречи рад ТВ Ресави и Ресавском поштоноши и то није први пут. Простор на балкону могао је бити резервисан за новинаре. На конститутивној седници 2008.године забрањен нам је улазак од стране брата функционера општине. Сличну судбину смо доживели и у Ресавској библиотеци када сниматељу није дозбољен улазак у објекат на дан јубилеја.

            Најоштрије осуђујемо овакав поступак локалних власти, која годинама дели медије на „подобне“ и „неподобне“. Јавни је интерес да грађани буду обавештени о раду скупштине општине коју су изабрали на изборима. Бахатост локалних власти у Свилајнцу заслужују најоштрију осуду ресорног министарства, медијских удружења јер овакви поступци неће допринети побољшању медијске слике у Свилајнцу, а житељи су ускраћени за благовремено и истинито информисање.

Редакције ТВ Ресаве и Ресавског поштоноше

Свилајнац 15 .07.2020. године

Turистичка организација Србије – ИЗЛОЖБА РАДОВА СА КОНКУРСА ЗА НАЈБОЉУ ФОТОГРАФИЈУ СРБИЈЕ

Turистичка организација Србије

Београд, 28.11. 2019. године

100 фотографија изабраних на конкурсу Туристичке организације Србије за најбољу фотографију 2019. године биће изложене од данас у 17х у у Центру за културу „Влада Дивљан“. Изложба фотографија чија је тема – Србија кроз четири годишња доба – траје до
6. децембра, а фотографије је могуће погледати сваког дана од 10 до 20 часова.
Победници за сваку категорију – пролеће, лето, јесен, зима, биће проглашени 6. децембра у 12х у Центру за културу „Влада Дивљан“. А главна награда – најбоља фотографија Србије биће додељена на манифестацији „Туристички Цвет“ 11. децембра.

Контакт особа:
Лијана Станковић

Сектор за односе са јавношћу

Tel: +381 (0)11 655 71 19

Mob: +381 (0)69 883 00 18

+381 (0)62 27 86 43

Faks: +381 (0)11 262 96 36

E-pošta: pr@serbia.travel

Туристичка организација Србије
Чика Љубина 8, Београд, П. фаx 90, 11103 Београд

интернет: www.srbija.travel, www.facebook.com/turisticka.organizacija.srbije

УНС – Правноснажна пресуда: Новинари нису обавезни да утвђују потпуну истину, али порекло информације морају да провере пре објављивања

        На порталу УНС онлајн (www.uns.rs) у рубрици „Новинари на суду – судска пракса“ објављујемо првостепене и правоснажне пресуде по тужбама против новинара и медија на основу Закона о јавном информисању и медијима, Закона о ауторским и сродним правима, Закона о облигационим односима, Закона о раду (тзв. штампарке, ауторке, радни спорови)… У овој рубрици извештавамо о суђењима, а обавештавамо и о пресудама, као и о ставовима Врховног, Управног и Уставног суда у вези са медијским парницама. Данас објављујемо пресуду – Правноснажна пресуда: Новинари нису обавезни да утвђују потпуну истину, али порекло информације морају да провере пре објављивања.

СУДСКА ПРАКСА: Накнада штете због повреде части и угледа

АПЕЛАЦИОНИ СУД У БЕОГРАДУ: Новинари нису обавезни да утвђују потпуну истину, али порекло информације морају да провере пре објављивања

ПРЕСУДА: ПОТВРЂУЈЕ СЕ пресуда Вишег суда у Београду П3.бр.197/16 од  25. 5. 2017. године  у делу става првог изреке којим су обавезни тужени (“Инсајдер тим” и Драган Вучићевић, прим. УНС) да тужиљи (Т. С. из Београда, прим. УНС) солидарно на име накнаде нематеријалне штете исплате износ од 200.000 динара, са законском затeзном каматом i у ставу другом изреке, а жалба тужених у том делу ОДБИЈА, као неоснована.

ПРЕИНАЧУЈЕ СЕ пресуда Вишег суда у београду П2.бр.197/16 од 25. 5. 2017. године у преосталом делу ставе првог изреке тако што се ОДБИЈА као неоснован тужбени захтев да се обавежу тужени “Инсајдер тим”  д.о.о. из Београда и Драган Вучићевим из Београда, да тужиљи на име накнаде нематеријалне штете за претрпљење душевне болове због повреде части и угледа солидарно исплате износ од још 100.000 динара…, као неоснован.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ: Побијаном пресудом, ставом првим изреке, делимично је усвојен тужбени захтев па су обавезани тужени (“Инсајдер тим” и Драган Вучићевић, прим. УНС) да тужиљи (Т. С. из Београда, прим. УНС) на име накнаде нематеријалне штете за претрпљење душевне болове због повреде части и угледа солидарно исплате од 300.000 динара…

Ставом другим изреке, обавезани су тужени да тужиљи на име накнаде трошкова поступка солидарно исплате износ од 131.300 динара.

Против наведене пресуде жалбу су благовремено изјавили тужени…

Тужиља је благовремено дала одговор на жалбу.

Испитујући правилност побијане пресуде…Апелациони суд (у Београду) је нашао да је жалба тужених делимично основана….

ЧИЊЕНИЧНО СТАЊЕ: Према утврђеном чињеничном стању, у дневним новинама “Информер” …на страни 13, уз доњу маргину, објављен је текст новинара Милана Стојадиновића са насловом” …ухваћена са…сканка”. У тексту је наведено да је београдска полиција ухапсила четири девојке које су кријумчариле дрогу са Косова у Београд и да је запленила 42 кг “сканка”, да је вођа женске банде држављанка Црне Горе М. В. (24) и да је дрогу продавала на улици са својом девојком К. Ј.(23) и још две сараднице Т. С. (25) И М. В. (26), које су такође у интимној вези, да је полиција поставила заседу М. која је дошла из Призрена и да су у њиховом пртљагу пронашли укупно 13 килограма “сканка”, да је у наставку акције претресен стан у Крњачи који су изнајмиле осумњичене и да је тамо пронађено још 15 килограма “сканка” спремног за продају. Овај текст је састављен на основу званичног саопштења МУП РС бр. 425/12 од 28. 12. 2012. године у коме је наведено да је београдска полиција лишила слободе четири особе код којих је пронађено око 40 кг “сканка” због основане сумње да су причиниле кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, наведено је да је међу лицима лишеним слободе И Т. С. (1987), због сумње да се у аутобусу који саобраћа на релацији Призрен-Београд налази путник који у коферу носи већу количину наркотика, да је прегледом кофера осумњичене М. В. пронађено око 12 кг “сканка”, а да је у наставку акције прегледом стана у Крњачи које су изнајмиле осумњичене пронађено додатних 29 кг “сканка” који је био упакован и спремљен за даљу дистрибуцију. Тужиља је задржана од стране полиције 24 часа и за спорни текст је сазнала по изласку из притвора. Породица тужиље, као и њени пријатељи и познаници препознали су да се спорни текст односи на њу, што је тужиља тешко поднела, нарочито је погодио наслов под којим је објављен текст. Пре објављивања  спорних информација аутор текста ниje покушао да контактира тужиљу поводом спорног текста. Тужиља се није обратила редакцији наведеног листа (“Информер”, прим. УНС) ради објављивања демантија или исправке.

Полазећи од овако утврђеног чињеничног стања, првостепени суд је закључио да је у спорном тексту, без обзира што није означена пуним именом и презименом тужиља учињена препознатљивом за део јавности, што је довољно за основаност тужиљиног захтева за накнаду штете. Даље је закључио да тужени нису са пажњом премереном околностима проверили истинитост информација пре њиховог објављивања, па како су објављене информације неистините (њихову истинитост тужени нису доказали) и подобне да повреде тужиљину част, углед и достојанство у смислу формирања мишљења  код јавности да је тужиља “лезбо дилерка”, у интимној  вези са М. В. и да је продавала дрогу на улици са осталим девојкама које су лишене слободе, из којих разлога су тужени Драган Вучићевић, као одговорни уредник и “Инсајдер тим” д.о.о. као издавач (који одговара без обзира на кривицу) у обавези да тужиљи солидарно накнаде штету коју трпи објављивањем неистинитих информација.

СТАВ АПЕЛАЦИОНОГ СУДА: На потпуно и правилно утврђено чињенично стање, првостепени суд је правилно применио материјлано право и то одредбе чланова  3, 4, 79 и 80 Закона о јавном информисању, дајући за своју одлуку јасне и довољне разлоге, које у наведеном делу прихвата и другостепени суд као правилне и на закону засноване.

Међутим, по налажењу другостепеног суда, материјално право садржано у одредби члана 200 став 2 Закона о облигационим односима погрешно је примењено приликом одлучивања о висини правичне новчане накнаде којом се тужиљи пружа сатисфакција за претрпљење душевне болове због повреде части и угледа. Наиме, имајући у виду  интензитет напада на углед и част тужиље, начин и средство којим је то учињено, средину у којој тужиља живи i студира, са једне стране, али и чињеницу да је спорним текстом тужиља учињена препознатљивом  делу јавности-породици, пријатељима  и познаницима и да није тражила објављивање демантија, Апелациони суд у Београду на основу члана 200 став 2 Закона о облигационим односима и члана 232 ЗПП (Закона о парничном поступку, прим. УНС), налази да износ од 200.000 динара  представља правичну и одговарајућу накнаду за трпљења тужиље. За износ преко досуђеног, захтев тужиље је превисоко постављен и одбијен као неоснован…

Насупрот жалбеним наводима побијана пресуда садржи јасне разлоге за непоступање туженог са дужном новинарском пажњом. Притом се неосновано тужени позивају да је спорни текст написан на основу званичног саопштења МУП-а и да су прибављене информације од њихових извора из МУП-а, те да првостепени суд није имао у води да није обавеза новинара да утврђује материјалну истину и да доказује тачност инфромација.

Наиме, и по оцени овог суда (Апелационог суда у Београду, прим. УНС), имајући у виду тежину чињеничне тврдње које су изнете а које тужиљу представљају као дилера дроге и да је у хомосексуалној вези, тужиља је стављена у негативан контекст, па је обавеза тужених била да изврше потпуније провере. Ово тим пре што су тужени имали званично саопштење полиције о спорном догађају који је описан у тексту, па су информације могли објавити потпуно и тачно, а што они нису учинили. Тужени су супротно томе, изашли изван садржине тог саопштења и тужиљу означили као “лезбо-дилера”. Позивање тужених на то да су ове друге информације добијене од извора из МУП-а, не може их ослободити других обавеза које дужна пажња подразумева, посебно обавеза да се покуша прибавити изјава тужиље о томе.

Тачно је да обавеза новинара и одговорног уредника није да утврђују потпуну истину, али постоји њихова обавеза да у смислу члана 3 став 1 Закона о јавном информисању, пре објављивања информације  са пажњом примереном околностима провере њихово порекло, тачност и потпуност, а што је изостало у конкртетном случају. Пошто тужени нису доказали да су поступали у смислу наведене законске обавезе, на њима је био терет доказивања истинитости спорних информација….

(Из пресуде Апелационог суда у Београду ГжЗ. 197/17 од 13. 12. 2017. године)


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420