Писмо медијима у Србији

Spread the love
Spread the love

Позивамо српску Цркву и државу, стручну, културну и научну јавност, грађане, да се заустави безумље и вандализам у Свилајнцу који спроводи актуелна власт над историјом, спомеником епског јунака Војводе Синђелића и његових Ресаваца.
На тргу Војводе Синђелића радови, власт користи прилику да самовољно, без расправе брише Шанац и затрпа га! Споменик Војводин се измешта на постамент са стране. Власт мења уметничко решење да потомци не поверују. „Своје“ фонтане и бине стављају у исту раван са Војводом и ресавским јунацима на тргу. Која то власт може себи да дозволи, брисање историје и српског Епа? Прекрајање трга и рушење Шанца који је симбол српског народа је светогрђе незабележено у историји Срба.

Нисмо имали прилике да искажемо свој став на седници као опозиција у СО Свилајнац. Обраћамо се јавности да смо против прекрајања историје, рушења Шанца и избацивања Војводе Синђелића из њега. Било која власт „на вјеке и вјекова“ нема права да самовољно мења идејно решење уметника. Без Шанца не могу ни Ресавци нити Синђелић.
Садашња власт, Председник, се острвио на трг Војводе и Шанац његових јунака.Безобзирно хоће да их растави што ни Турцима није успело. Српска светиња Чегар 21. мај 1809 године, ресавски ЕП о борби за слободу.Срби иду на ходочашће свакога маја, клањају се и памте несвакидашње херојство, жртвовање и пркос који исказаше преци против Турака.

Одборничка група грађана „За бољи Свилајнац, доктор Тања Тоскић – Лаловић“.
Председник Одборничке групе Милан Тасић и Заменик Мирољуб Спасојевић
Октобар 2023. године

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373