Разноврсна туристичка понуда у врелим данима

            Борско језеро обогаћује своју туристичку понуду и приступачним ценама привлачи туристе. Ово вештачко језеро, на двадесетак километара од Бора, настало је 1959. године. Подигнута је брана и акумулацијом вода речице Ваља Жони, Марецове реке и дела слива Злотске реке језеро има сталан доток воде. На плажама је све више купача а осим хотела у околини су подигнуте и кућице за одмор. Мала оаза за уживање у тропским врућинама у Источном делу Србије.

Фото: Б. Петковић

Куда на летовање?

Анталија-бисер Медитерана

            Најпопуларније летовалиште Турске је Анталија коју годишње посети више од десет милиона туриста. Овај милионски град налази се у истоименој провинцији и прави је бисер Медитерана. Оивичен је планином Таурус на западу.

            Пешчане плаже су дуге осам километара. Од 350 плажа са плавом заставицом више од 190 се налази у Анталији. Град је познат по врхунској услузи хотела јер се велики напори улажу у задовољење туристичке потражње. Поред пешчаних плажа туристи посећују и историјске локалитете, музеје, стара градска утврђења, прелепе водопаде.

Фото: М. Т.

Са путовања по Шпанији

Севиља је позната по кориди, Колумбу, Севиљском берберину и Шпанском тргу.

Изграђен је за потребе сајма 1929. Данас су у њему смештене државне и културне институције. У његовој изградњи су коришћени цигла, плочице, дрво, стубови и ковано гвожђе.

          Како је посвећен Шпанији, трг је симболично са три стране окружен каналима као што је Шпанија окружена морима. Осим тога, садржи 48 клупа, од које свака симболизује по једну шпанску провинцију. Поређане су по абецедном реду и на свакој је представљен један од важних историјских догађаја тог дела Шпаније. Једино Севиља нема своју клупу, већ грб на четири места.

           Улични свирачи и плесачи употпуњују атмосферу у овом велелепном здању. Услужно возе кочије или се можете провозати чамцем по каналима.

 

Фото: Д. К. Ђ.

Р. П.

Стара планина или Балкан планина

           Припада систему Балканских планина које се пружају од Црног мора на истоку, па све до Вршке чуке на западу. Дужина овог планинског система износи 530 km.

Стара планина

Стара планина

Стара планинаСтара планин

Стара планина

Стара планина

Стара планина

          Стара планина се већим делом налази у Бугарској, а знатно мањим делом на југоистоку Србије. Највиша тачка Старе планине је врх Ботев (2376 m) у Бугарској, а у Србији Миџор (2169 m). Нетакнуту лепоту овог планинског венца забележио је фотоапаратом Вељко Николић млади стваралац из Раче.

Фото: В. Николић

Р. П.

Развој туризма у рудничком крају – Српски холивуд у Мутњу

         Видиковац на брду Стражевица изнад рудничког засеока „Бућин гроб“ све више посећују туристи. На пропланку на металу исписано је „холивуд“ натпис који је уочљив са Ибарске магистрале. Досетљиви мештанин Иван Јаковљевић оваквим натписом и додатним садржајем привлачи све већи број туриста нарочито у периоду пандемије Цорона 19. Малено село Мутањ, које је име по предању добило по потоцима који су се мутили после кише, броји нешто више од 50 углавом старијих становика.

Видиковац на брду Стражевица
„Холивуд“ натпис који је уочљив са Ибарске магистрале.

         Овакав потез младог мештанина је за сваку похвалу. Успео је да скрене пажњу „филмаџијама“ да се у филмској уметности може уживати на отвореном на предивним пределима планине Рудник. Наших неколико фотографија може само побудити вашу знатижељу да обавезно посетите ово место и доживите природу на један посебан начин. За прилазни пут неопходна би била и помоћ општине како би се туристима олакшао приступ.

Р. П.

Фото: Д.К.Ђ.

ОХРИДСКО ЈЕЗЕРО

Охридско језеро.

          Охридско језеро (мкд. Охридско Езеро, алб. Liqeni i Ohrit) је језеро у југозападном делу Северне Македоније и источном делу Албаније. Оно покрива површину од 358,2km². Највећа ширина износи 14,8 km, а дужина језера је 30,8 km

Охридско језеро се убраја у ред већих европских језера, уз Балатонско које се налази у Мађарској, Женевско, Боденско и др. На југу Европе, то је свакако једно од највећих, а истовремено и једно од најдубљих језера. Његова дубина достиже до 289 m.

Језеро је смештено у дубокој и затвореној котлини. Са свих страна, а посебно са западне и источне окружују га високе планине. На истоку је планина Галичица (2255 m), а на западу Мокра Планина и Јабланица (1945 m). Језеро се налази на надморској висини од 695 метара.

Сливу Охридског језера припада 40 река, од којих 23 на албанској и 17 на македонској територији. Охридско језеро се одликује јединственим екосистемом, богатим ендемским и ретким биљним и животињским врстама. Посебност језера настала је услед географске изолације и велике геолошке старости. Такође и слив Охридског језера се одликује богатим биодиверзитетом и има неколко биљних врста ендемичних за Балканско полуострво.

Обале Охридског језера су биле насељене од праисторијског времена. Најстарије археолошке насеобине датирају из неолитског периода, око 6000 година п. н. е. Само на македонском делу слива је открвено више од 170 археолошких места.

Захваљујући оваквим особеностима 1980. године Охридско језеро и град Охрид су проглашени за Светску баштину, под заштитом УНЕСКА.

Извор: Википедија

Фото: И. Прокић

Излетишта Рудничко . Таковског краја

           Савинац је малено село које се налази на четири километра од Такова. Име је добило по легенди која каже да је некада давно, туда прошао Свети Сава, и да се и данас у камену може видети отисак копита његовог коња. Овде је кнез Милош Обреновић подигао своју прву задужбину, цркву у спомен своје супруге кнегиње Љубице, у којој се налазе мошти Мине Вукомановић, ћерке Вука Караџића. На Савинцу се налазе два извора минералне воде у кориту реке Дичине, Светиња и Млачац. Шумовите падине, лековите воде и близина Такова су допринели на ово село посећује велики број излетника.

Задужбина Милоша Обреновића.

Споменик Мини Караџић.

Фото: З. Павловић


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107