Памукале- задивљујуће каскаде снежног изгледа

           Ако летујете у Турској, у једном од градова као што су Кушадаси, Бодрум, Анталија, обавезно одвојите један дан за посету задивљујућим Памукалама. Комплекс који је под заштитом УНЕСКО-а, садржи геолошки феномен од млечно-белих базена насталих таложењем соли термалних вода и античког града Хијералополиса . Годишње их обиђе око два милиона туриста.

            Памукале на турском значи Памучна тврђава. Постоји и веровање да су се ту купали дивови и прали памук па отуда и назив. Хиљадама година вода из термалних извора преливала се и стварала талоге калцијум-карбоната у дужини од две хиљаде километара. Када из града Денизлија, удаљеног око 20 километара, стигнете пут Памукала, бићете очарани призором који ћете угледати.

           Сликовите кречњачке терасе и базенчићи делују као водопади оковани снегом и ледом. Туристи користе прилику да се окупају или бар оквасе ноге јер се сматра да је вода лековита и ублажава многе реуматске тегобе. При обиласку Памукала није дозвољено ношење обуће како би се локалитет заштитио од оштећења. Зато туристи морају бити пажљиви јер приликом гажења по клизавим базенима може доћи до повређивања.

           Ова локација била је некада познато лечилиште а и сада се на горњем локалитету налази спа центар. Ту је и Клеопатрино купатило, са температуром око 36 степени, где се налази базен са остацима срушених античких стубова. Предање каже да се управо у овим лековитим водама купала и краљица Клеопатра.

            Памукале као јединствена атракција једна је од најпопуларнијих и најпосећенијих туристичких дестинација у Турској.

 

Текст и фото: Д. Ковачевић – Ђорђевић

Сајам чоколаде у Паризу

           Чоколада је несумњиво најомиљенији слаткиш на свету. Познато је да овај слаткиш изазива луцење ендорфина, познатог и као хормон среће, због чега се понекад казе да срећа има укус чоколаде.

         Тако већ 26 година чоколадари, посластичари и професионалци из чоколадне индустрије окупљају се, сваке године у Паризу, да покажу јавности сва богатства чувеног зрна какаа.Све су то разлози да се прошетате овим пролазима где укусни мирис какаа мами љубитеље чоколаде.

            Манифестација, која је прошле године отказана због пандемије корона вируса, пружа посетиоцима прилику да открију најновије иновације и дегустирају креације посластичара, као и најбоља зрна какаоа из целог света.

      Француска глумица Lea Fransoa представља креацију направљену од чоколаде током Сајма чоколаде (Salon du Chocolat) у Паризу 28. октобра 2021.

           Радионице печења се одржавају сваког дана од 11 до 19 часова, а за сладокусце се одржавају дегустације и демонстрације кулинарства.

    

       Врхунци сајма су и даље модна парада и додела чоколадних награда најбољим чоколадама године.

          Манекенке на модној писти носиле су хаљине прекривене чоколадом током традиционалне параде којом је у четвртак почео 26. Сајам чоколаде у Паризу .. Посебно запазена бивса мис Француске 2017. Alicia Aylies, која je била обучена у провидној чоколадној хаљини.

За време трајања сајма присуствује укупно преко 700 излагача. Сајам чоколаде у Паризу траје од 28. октобра до 1. новембра, присуствује укупно преко 700 излагача.

 

Текст и фото, дописник из Париза; Милојко Милановић

Разноврсна туристичка понуда у врелим данима

            Борско језеро обогаћује своју туристичку понуду и приступачним ценама привлачи туристе. Ово вештачко језеро, на двадесетак километара од Бора, настало је 1959. године. Подигнута је брана и акумулацијом вода речице Ваља Жони, Марецове реке и дела слива Злотске реке језеро има сталан доток воде. На плажама је све више купача а осим хотела у околини су подигнуте и кућице за одмор. Мала оаза за уживање у тропским врућинама у Источном делу Србије.

Фото: Б. Петковић

Куда на летовање?

Анталија-бисер Медитерана

            Најпопуларније летовалиште Турске је Анталија коју годишње посети више од десет милиона туриста. Овај милионски град налази се у истоименој провинцији и прави је бисер Медитерана. Оивичен је планином Таурус на западу.

            Пешчане плаже су дуге осам километара. Од 350 плажа са плавом заставицом више од 190 се налази у Анталији. Град је познат по врхунској услузи хотела јер се велики напори улажу у задовољење туристичке потражње. Поред пешчаних плажа туристи посећују и историјске локалитете, музеје, стара градска утврђења, прелепе водопаде.

Фото: М. Т.

Са путовања по Шпанији

Севиља је позната по кориди, Колумбу, Севиљском берберину и Шпанском тргу.

Изграђен је за потребе сајма 1929. Данас су у њему смештене државне и културне институције. У његовој изградњи су коришћени цигла, плочице, дрво, стубови и ковано гвожђе.

          Како је посвећен Шпанији, трг је симболично са три стране окружен каналима као што је Шпанија окружена морима. Осим тога, садржи 48 клупа, од које свака симболизује по једну шпанску провинцију. Поређане су по абецедном реду и на свакој је представљен један од важних историјских догађаја тог дела Шпаније. Једино Севиља нема своју клупу, већ грб на четири места.

           Улични свирачи и плесачи употпуњују атмосферу у овом велелепном здању. Услужно возе кочије или се можете провозати чамцем по каналима.

 

Фото: Д. К. Ђ.

Р. П.

Стара планина или Балкан планина

           Припада систему Балканских планина које се пружају од Црног мора на истоку, па све до Вршке чуке на западу. Дужина овог планинског система износи 530 km.

Стара планина

Стара планина

Стара планинаСтара планин

Стара планина

Стара планина

Стара планина

          Стара планина се већим делом налази у Бугарској, а знатно мањим делом на југоистоку Србије. Највиша тачка Старе планине је врх Ботев (2376 m) у Бугарској, а у Србији Миџор (2169 m). Нетакнуту лепоту овог планинског венца забележио је фотоапаратом Вељко Николић млади стваралац из Раче.

Фото: В. Николић

Р. П.

Развој туризма у рудничком крају – Српски холивуд у Мутњу

         Видиковац на брду Стражевица изнад рудничког засеока „Бућин гроб“ све више посећују туристи. На пропланку на металу исписано је „холивуд“ натпис који је уочљив са Ибарске магистрале. Досетљиви мештанин Иван Јаковљевић оваквим натписом и додатним садржајем привлачи све већи број туриста нарочито у периоду пандемије Цорона 19. Малено село Мутањ, које је име по предању добило по потоцима који су се мутили после кише, броји нешто више од 50 углавом старијих становика.

Видиковац на брду Стражевица
„Холивуд“ натпис који је уочљив са Ибарске магистрале.

         Овакав потез младог мештанина је за сваку похвалу. Успео је да скрене пажњу „филмаџијама“ да се у филмској уметности може уживати на отвореном на предивним пределима планине Рудник. Наших неколико фотографија може само побудити вашу знатижељу да обавезно посетите ово место и доживите природу на један посебан начин. За прилазни пут неопходна би била и помоћ општине како би се туристима олакшао приступ.

Р. П.

Фото: Д.К.Ђ.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420