Свилајнац некада

Трг Маре Ресавкиње у време када је био део пешачке зоне Криве чаршије. На великом платоу некада су постављане бине, зими клизалиште, а лети су га највише користила деца.

Трг Маре Ресавкиње септембра 2009. године.

Сада је уместо пешачке зоне двосмерна улица.

Р. П.

Шест година од катастрофалне поплаве Свилајнца 16. маја 2014. године

                  Мајске кише непрестано су падале. Те ноћи 16.маја брзо надолазећа вода будила је после поноћи уснуле свилајнчане у креветима. Људи су се спашавали ко је и како умео. Бежали су на спрат, кров, пењали се на намештај. Спасавао се голи живот. Из поплављених аутомила чули су се аларми, који су у кишној ноћи појачавали страх. Поплавни талас уништавао је све пред собом.Многи су изгубили све оно што су годинама стицали.Одједном многи су постајали бескућници.

         Штете од поплава на јавним и приватним објектима пороцењене су на 15 милиона евра. У поплавама је настрадао и један становник. Поплављено је више од две ипо хиљаде кућа. По процени многих свилајнчана да је обавештавање и узбуњивање становништва било боље катастрофа би, ако већ није могла да се избегне, била би ублажена. После четири године од поплаве јавни објекти и саобраћајнице санирани су у потпуности захваљујући помоћи државе и донатора. За уништено у приватном власништву такође је држава притекла у помоћ новчаним средствима која нису била довољна да се све врати у пређашње стање. Некима је тада трајно нарушено здравље, а о психолошким последицама није ни било озбиљнијих анализа.

         Још увек, нарочито старији житељи осећају реуматичне и друге последице због хладне и загађене воде која је у прохладној ноћи муњевито улазила у куће. Данас се у многим кућама осећа влага у подовима и зидовима, а појављује се и буђ. Сиромашнији слој становништва није успео да санира срушене помоћне објекте или фасаде које се сваке године све више урушавају. Због живљења у таквим просторима све чешће се граћани обраћају докторима због дисајних проблема и алергија. Коначно је почела регулација Ресаве и узводно од Свилајнца, па су мештани одахнули због обилних падавина која су била прошле и претпрошле године. Нажалост још увек нису очишћени потоци и канали по селима где бујичне воде повремено изливају.

         Стручни рад на тему: Кризни менаџмент локалне самоуправе у ванредној ситуацији – поплаве, аутора мр Ј. Циндрића објављен је у зборнику радова 2015.године Универзитета „Унион – Никола Тесла“, Факултет за стратешки и оперативни менаџмент. Аутор је обрадио катастрофалну поплаву која је 16.маја задесила Свилајнац. Пажљивим читањем и анализом рада намеће се неколико питања и то: ко и како едукује кадрове за одбрану од поплава, какав нам је систем узбуњивања, план одбране од поплава требао би да буде свеобухватнији и предвиди редовну или ванредну ситуацију у односу на ниво Ресаве, каква је улога средстава за информисање и др.

         Само три дана пре катастрофе на седници скупштине општине Свилајнац усвојен је план одбрана од поплава. Његов рад и анализа расположивих података је једини на тему мајских поплава у Свилајнцу, али није заинтересовао локалне челнике.

         Због тога ће у наредном периоду наш лист објавити у наставцима наведени стручни рад из кога се могу извести веома корисни савети за будућност. Између осталог неопходно је испитивање квалитета поплављеног пољопривредног земљишта, као и изворишта пијаће воде „Перкићево“. Стручњаци грађевинске струке требали би дати препоруке за санацију, темеља и зидова поплављених кућа из којих се још увек осећа влага и буђ. Мишљења смо да су неопходни и превентивни прегледи становништва из подручја која су била најугроженија и где је вода била и по неколико недеља.

Фото и текст: Р. П.

Сувенири из Свилајнца за Путина и Медведева

Сувенири из Свилајнца за Путина и Медведева

Октобра 2009.године уручени сувенири из Свилајнца за Путина и Медведева

Мајстор Дракче Јевтић израдио је опанке са грбовима Србије и Русије

Сувенири из Свилајнца за Путина и Медведева

Сувенири из Свилајнца за Путина и Медведева
На слици: У разговору са амбасадором Руске федерације
Сувенири из Свилајнца за Путина и Медведева
Дракче са опанцима сувенирима

У амбасади Руске федерације у Београду опанци су уручени тадашњем амбасадору Александру Конузину. У разговору амбасадор се захвалио на даровима. У руским медијима се појавила фотографија на којој се опанак сувенир из Свилајнца налази у резиденцији Владимира Путина. Велико признање за нашег мајстора – уметника Дракчета из Свилајнца. Његова два унука Микица и Добрица наставили су традицију израде опанака и народних ношњи чиме се чува сва лепота наше прошлости.

Р.П.

Промоција књиге „Најбољи пријатељи“

Промоција књиге "Најбољи пријатељи"

Из архиве Ресавског поштоноше

Промоција књиге „Најбољи пријатељи“

Промоција књиге „Најбољи пријатељи“

Промоција књиге "Најбољи пријатељи"

Фото са промоције књиге „Најбољи пријатељи“ аутора Милке Кнежевић – Ивашковић, априла 2008.године. Сала СО Свилајнац.

Промоција књиге "Најбољи пријатељи"
аутор књиге Милка Кнежевић – Ивашковић

аутор књиге Милка Кнежевић – Ивашковић

Фото: Р. Живановић

Из архиве Радомира Угрнића

Из архиве Радомира Угрнића

Из архиве Радомира Угрнића

Из архиве Радомира Угрнића

Из архиве најстаријег новинара у Ресави
Радомир Угрнић са камером
Из архиве Радомира Угрнића
Из архиве Радомира Угрнића

Димитрије Тодоровић разносач новина и у 79 години по кућама у Кушиљеву.

Актив новинара „Ресава“ и редакција “ Ресавског поштоноше“ честитају Угрнићу награду за животно дело у новинарству  Савеза новинара Србије и Црне Горе.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420