Кључеви здравља – др Мића Нешић

            Људи најчешће пожеле једни другима добро здравље. То јесте најбоља жеља и неспорно је, да је управо то што треба пожелети себи и другима. Да ли је довољна само жеља да би здравље било боље? Људско биће још увек није на том степену развија Ума и Душе да може мислима- жељама мењати материјалну стварност. За здравље треба нешто и учинити. Пре свега променити начин понашања према себи. Савременом начином речено треба изаћи, напустити програме који нас чине болесним. Програми су лоше навике које нарушавају склад у Телу и Души. Већина тих лоших навика су нам наменуте – испрограмиране, као би били трајни корисници медицинских услуга и ,,уживаоци,, фармацеутских производа. У колико репрограмирамо своју Свест и Душу променом начина понашања према себи, сачуваћемо здравље и/или поправити нарушено ждравље.
Нове, здраве навике неће нам тешко пасти ако постану свакодневни образац понашања и нећемо имати утисак да се било чега одричемо. Живети здраво и ослободити се болести вреди сваког уложеног труда. Почетак репрограмирања властитог бића почиње ако себи поставимо неколико важних питања и дамо одговор на њих.
Може ли човек бити здрав без контакта са званичном медицином? Можели се ослободити хроничних болести које званична медицина не лечи? Може ли живети без болести? Може ли бити доброг здравља у старости? Може ли се ослободити мукотрпног свакодневног узимање велике количине лекова? Може ли опасност од заразних болести свести на ниво ,,статистичке грешке,,
Текст који следи даће одговор на ова питања.
Човеков организам у себи има огромну снагу коју не користи у служби здравља. Ти механизми развијали су се кроз много миленијума човековог развоја како телесног тако духовног и умног.
Творац је створио здравог човека. Његово дело (организам човека) савршено функционише ако човек не почне да ради против себе и свог здравља. Очување здравља или повратак изгубљеног здравља нису, нити магија нити научна фантастика. Хоћемо ли бити здрави или болесни, од нас зависи! Кључеви здравља су у нашим рукама. Не потцењујте снагу наизглед једноставних поступака који ће бити описани. Они су проверени и доказани као успешни, јефтини, ефикасни и нешкодљиви. Комбинацијом неколико метода или боље рећи начина понашања, чуваћете ваше здравље ако сте још увек здрави или ако сте болесни, ослободиће вас телесне и духовне патње ваше болести.
Методе нису непознате. Али се не примењују масовно у служби колективног здравља.
Јадан од поступака је већини доступан. Треба само створити перманентну навику његовог примењивања! Метода је јефтина. Доступна. Безбедна. Ефикасна. Да ли се ишта из званичне медицине може упоредити са методом тих карактеристика?
Ако у стамбеном простору у коме живите имате топлу и хладну воду, ви имате веома моћно средство у очувању здравља или у поправљању већ нарушеног здравља. Хидро-термо-терапија је једноставна, безбедна, јефтина, ефикасна. Свакодневно туширање топлом и хладном водом, најбоље у вечерњим сатима један је од кључева здравља. Лични избор је како ћете тај третман примењиварти. Поступак је једноставан и кратко траје. Класична хидро-термо-терапија примењује се туширањем топлом и хладном водом у интервалима од по 60 сец. Два минута ,,непријатности,, за 24 х. здравља. Туширање почиње топлом водом чија се температура постепено повећава. Што је разлика у температури између топле и хладне воде већа и ефекат је бољи. По истеку једног минута туширања топлом водом ручица на батерији туша брзо се пребацује на хладну воду. Туширање хладном водом траје 60 секунди. Тушира се читаво тело сем косматог дела главе. Интервали могу бити краћи или дужи, то ћете прилагодити како вама одговра. Чак и 15 секунди топле и 15 секунди хладне воде биће од користи. Али и 2. минута топле и 2. минута хладне воде има одличног ефекта. Шта више, не морају бити два интевала, може их бити 4. различите дужине трајања. Топла-хладна-топла-хладна. У топлим летњим месецима многима ће одговарати процедура која има три интервала. Хладна-топла-хладна. Има безброј комбинација а избор је слободан. Оно што једној особи одговара неће одговарати другој. Експриментишите и примените процедуру која вама највише одговара.
Описивати сва догађања у телу при овом топлотном шоку претворило би овај текст у роман. Практично, нема ни потребе. Можда треба знати да је најважнији део термо-хидро-терапије у неколико секунди нагле промене температуре воде што јесте топлотни шок који помаже организму да своје одбрамбене способности одржи на високом нивоу. Одбрамбени систем се мора вежбати свакодневно. Хирдо-термо-терапија је тренирање и одржавање одбрамбеног потенцијала тела. Као што спортиста свакодневно тренира да би на такмичењу постигао најбоље могући резултат, тако и ми тренирамо свој одбрамбени систем како би био у стању да се успешно дбрани од сваке агресије која долази из спољашње средине. Напади из окружења су свакодневни и многобројни. Бактерије. Вируси. Отрови свих врста. Многобројни и учестали психофизички стресови. Нагле климатске и температурне промене… Само организам у топ форми може свему томе да се одупре а да не ,,банкротира,,
Хидро-термо-терапију треба примењивати свакодневно (најбоље у вечерњим сатима пре спавања) и трајно. Особе кој су здраве, не користе никакве лекове могу примењивати ову терапију чим прочитају овај текст.

ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ!
Постоје патолошка стања код којих хидро-термо-терапију не треба практиковати. Ризик од њене примене може бити већи од њене користи. Особе које болују од Ангине пецторис било ког облика или стадијума, не смеју практиковати третман топлом и хладном водом. По прележаном инфаркту срца или мозга, не практиковати хидро-термо-терапју 6. месеци. После тромбозе и/или емболије било које локализације не практиковати терапију. После ових патолошких стања Д-димер мора бити у опсегу референтних вредности најмање 30 дана да би се хидро-термо-терапија примењивала.
Не примењивати терапију топло хладном водом ако имате срчане аритмије које нису под контролом антиаритмика. У колико имате уграђен ПЦМ- вештачки срчани водич не примењивати терапију.
У свим тим патолошким стањима не постоји довољно информација о безбедности хидро-термо-трерапије. Особе код којих је из здравсвених разлога контраиндикована примане хидро-термо-трапије могу примењивати аутофагију за коју не постоје медицинска ограничења. И то је веома моћна метода очувања здравља или поправљења предходно нарушеног здравља. Штавише аутифагија може, ако се примењује довољно дуго, довести до престанка контраиндикација за примену хидро-термо- трепије. У колико примењујете обе методе (аутофагију и хидротермотерапију) ви имате моћна средства управљања својим телом али и духом. Обе методе, не само да стабилизују функције органа већ и фунције целокупног нервног система чинећи вас стабилнијом и смиренијом особом.
Хидро термо терапију можете примењивати чим се одлучите на такав корак у било ком добу живота. Могу је примењивати и деца и тако од најранијег детињства створити навику њене примене. Време почетка примене хидро термо терапије у дечјем узрасту је између седме и десете године. Наравно да је у почетку пожељно да туширање детета топлом и хладном водом буде под контролом једног од родитеља. У трудноћи, за време њемог трајањ и три месеца по порођају не примењивати туширања топлом и хладном водом. У трудноћи није пожељна никаква нагла промена понашања и промена устаљених навика јер може представљати непотребан стрес. Ако сте примењивали хидротермотерапију пре труднође, без икаквог страха наставите са њеном применом и током целе трудноће.
Топло-хладно туширање је здравствено безбедно код свих категорија сем код неколико патолошких стања која су раније назначена. Једина опсаност при туширању представља могућност да се кожа повреди сувише топлом водом. Ако сте довољно опрезни и стрпљиви при туширању то се неће догодити. Температура воде повећава се постепено до довољно топле, коју можете поднети. Тиме избегавате могућност оштећења коже топлотом. Топло хладно туширање није масовна појава већ спорадична. Мали број људи примењује тај третман, тако да нема доволно података о неким додатним реакцијама организма. Једина непријатност која је запажена у малом броју случајева је запушеност једне носне ноздрве која се примећује по буђењу. Појава је безазлена, необјашњива и краткотрајна. Пролази без икакве интервенције. Та појава је чешћа код особа које се туширају само хладном водом.
Туширање само хладном водом је такође здраво. Али је непријатније од топло хладног туширања. Туширање водом променљиве температура даје боље ефекте од туширања само хладном водом.
Најбоље је свакодневно туширање у вечерњим сатима. Али ако се туширање примењује на друго или треће вече, па чак и једанпут недељно боље је него не примењивати топло хладно туширање уопште.
Примена сапуна или шампона за тело при туширању зависи од типа коже. Претерана а нарочито свакодневна примена сапуна и шампона је штетна. У колико је кожа сува, једном недељно применити сапун при туширању или шампон је сасвим довољно. Ако је кожа нормална, хемија се примењује свако четвро вече при тушитрању. Изразито масна кожа захтева примену сапуна и шампона свеке друге или треће вечери. Кожа је орган са више функција. Здрава кожа је огледало укупног здравља. Кожа мора бити чиста али не и стерилна. Свакодневна употреба сапуна или шампона кожу чини осетљивом и рањивом. Та хемија скида са коже фину емулзију и уништава нормалну бактериску флору коже. Претеривање у другом правцу, ретко туширање, довешће до затварања пора у кожи чиме се спречава кожно дисање. Спречавање знојења хемиским средствима заборавите ако желите да имате здарву кожу. Најбоље средсто за уклањање непријатног мириса зноја је чиста вода. Топло -хладна.
Топло хладна туширања су моћно превентивно средство, спречавају појаву многих болести. Али се могу ефикасно користити и као терапија када се болест већ појави.
Ово се односи пре свега на сузбијање акутних вирусних инфекција и упала. Чим се појаве симтоми неке акутне вирусне инфекције, одмах почети третман топло хладног туширања. Уђите под туш и крените са наизменичним туширањима топлом и хладном водом. Поновите непрекидно туширање у више циклуса. Топло-хладно-топло-хладно-топло-хладо. Останите под тушем све док не осетите олакшање. Пад температуре, смањивање болова у мишићима и зглобовима. Престанак главобоље или мучнине.
По туширању попите у кратком временском интервалу две шоље неког топлог напитка (чај, компот). Да би убрзали презнојавање узмите 500 мг или 1000 мг Аспирина или Ацетисала и лезите. Чим се презнојите, одмах се пресвуците. Интензивно презнојавање је добар знак. Останите у постељи до поновног скока температура када ћете цео поступак поновити. Више циклуса топло-хладног туширања, две шоље топлих напитака и на сваких 6 х. 500-1000 мг аналгоантипиретика ( Аспирин или Ацетисал)
Лежање је важна мера као и пресвлачење веша који се наквасио презнојавањем.
Овакав третман донеће олакшање већ у првих 24 х. Наставите са истим поступцима и следећих дана. Зависно од јачине инфекције оздрављење наступа у периоду од 4-7 дана.
Ако нема побољшања у првих 24 х. што је ретко, али се можа догодити, потребно је обратити се лекару. Лечење вирусне инфекције на овај начин је ефикасно, јефтино, безбедно, спречавају се бактериске компликације и не користе се антибиотици. Ако сте пре појаве вирусне инфекције користили топло хладна туширања, припремили сте организам да лако и брзо савлада сваку нову виремију.
Шта се догађа у организму при топло хладном туширању? Убрзава се циркулацију крви у кожи али и целом организму. Подстиче се имуни систем на ефикасније уништавање вируса и бактерија. Убрзава се метаболизам и подстиче сагоревање вишка масноћа. Повећава се лучење норадреналина, чиме се тело спрема на одбрану од сваке врсте стреса. Стабилизије се нервни систем и отклањају симтоми неурозе и депресије.
О аутофагији једном од битних кључева здравља, неће бити речи јер има сасвим довољно података на интернету.
Ако примењујете топло хладна туширања и аутофагију ваше потребе за контактом са званичном медицином биће ретке или их уопште неће бити.
Применом кључева здравља, ако сте здрави сачуваћете здравље. Ако сте болесни смањићете потребу за лековима и учинити живот лакшим, са мање тегоба. Неке хроничне болести биће трајно излечене.
И не заборавите, један од кључева здравља је умереност у свему. Пре свега умереност у храни и пићу. И најздарвија храна престаје то да буде ако се користи у вечим количинама. Претеран физички или умни напор шкоди као и недовољна физичка активност. Мудрост је у умерености. Умереност је основа равнотеже у организму а равнотежа у организму, физичка и духовна је здравље.
Мада мислима и осећањима не можемо непосредно мењати материјалну стварност (унутрашњу и спољашњу) мисли и осећања су важни кључрви здравља. Као што лоше мисли и негативна осећања урушавају здравље, супротно томе позитивне мисли и лепа осећања чине особу здравом, телом умом и душом. Сви знамо које су мисли добре а које лоше, као што знамо која су осећања негативна а која позитивна.

Уместо закључка кратка рекапитулација.

Клучеви здравља су:
АУТОФАГИЈА
ХИДРО ТЕРМО ТЕРАПИЈА
УМЕРЕНОСТ У СВЕМУ
ПОЗИТИВНЕ МИСЛИ
ПЛЕМЕНИТА ОСЕЋАЊА
ДОБРА ДЕЛА
Нема великих и малих додрих дела, свако добро дело је велико. Чините добра дела. Лепа реч је лековита. Племенита мисао је лековита. Свако позитивно осећаје је лековито.
Додра дела чините не због очекивања награде, на овом или на оном Свету, већ из убеђења да је то исправан начин живљења. Добра дела чине хармонију у енергетском бићу, што човек јесте. Додра дела усклађују фреквенције и вибрације у фином треперењу људске Душе.
Здравље је енергетска хармонија тела, али и склад са целокупним енергетским вибрацијама Свега Постојећег.

др Мића Нешић

Истина о лечењу бојним отровима и тешким металима – деманти Академика проф. др сци. мед. Зорана Војићаа

            Наш угледни академик проф. др. сци. Зоран Војић, психотерапут светског гласа и признања, не бави се лечењем бојних отрова и тешким металима, већ само својом струком, и није писао никакве текстове о тој проблематици, који злонамерно круже на друштвеним мрежама и неким порталима.

Р. П.

Расте број заражених у Свилајнцу

          За 21-ог запосленог и даље се чека обећана финансијска подршка општине  

           Захваљујући средствима Владе Србије пре неколико година реконструисан је Дом здравља у Свилајнцу и амбуланте по селима. Створени су добри услови за рад. Општина је последњих неколико година у Дому здравља у Свилајнцу запослила тридесетак радника. Сви млади доктори су добили посао. Они и друго медицинско особље су прво радили по уговору, а затим су примљени на неодређено време. Са општином је склопљен споразум да половину личних доходака плаћа општина, а остатак Дом здравља из сопствених прихода. Од 30 радника општина је издвојила 13 и од Министарства здравља издејствовала да се плаћају из фонда државе. За осталих 17 и четири под уговором, значи укупно 21. плату, до првог јуна ове године обезбеђивала је општина и Дом здравља.

          Општина је ове године определила 18 милиона динара у ту сврху, али без прецизирања динамике пребацивања средстава Дому здравља. Бивша директорка је средином сваког месеца писала допис општини за средства за плате која су затим пребацивана на рачун. Све је тако функционисало до доласка новог директора др Драгана Станојевића у првој половини јуна. Задње пребацивање средстава општине Дому здравља било је 2.јуна. Ново руководство наставило је да шаље дописе општини за средства за плате за 21. радника. Општина није пребацивала средства, а плате са закашњењем исплаћује Дом здравља из сопствених средстава. Очигледно је да општини није одговарало ново кадровско решење и своје неслагање испољили су ускраћивањем средстава овој установи што је недопустиво.

           Пред изборе, за рад на сузбијању епидемије „Ковида 19“, која је проглашена 16.марта ове године, па до укидања ванредног стања у Србији, општина је наградила одређен број радника Дома здравља.

          Од почетка новог таласа „Ковида 19“ 27.јуна, запослени у Дому здравља наставили су рад на откривању и лечењу ове опасне болести излажући се да и поред одговарајуће опреме и сами постану пацијенти. Приликом конституисања нове скупштине у општини и постављења председника општине и заменика истакнуто је да је један од основних задатака нове власти и борба против „Ковида 19“. У састав општинског већа изабрана су и четири лекара управо због присутне пандемије.

          Гостујући недаво на локалом медију председик општине је изјавио да је одговорнима у Дому здравља својевремено упутио допис за договор о начину сарадње али да није добио одговор. Увидом у расположиву докуметацију устаовили смо да је општина упутила Дому здравља допис бр. 50 – 13/2020 III од 19.06.2020.г. у коме је предложила састанак у вези даље сарадње. Из Дома здравља је одговорено, истог дана, дописом бр.783/20 од 19.06.20.г. којим се прихвата иницијатива општине, а термин одржавања састанка остављено је да одреди општина. Она није заказала састанак иако је била иницијатор ( у прилогу достављамо копије дописа општине и Дома здравља).

Допис Општине Дому здравља.
Одговор Дома здравља Општини.

          Као што се може видети из документације општина није заказала састанак на коме би се расправљао о плановима и потребама запослених у овој значајној здравственој установи.

          У истом гостовању председник општине Предраг Милановић оценио је тренутну епидемиолошку ситуацију у Свилајнцу као солидну и да ће се по потреби предузимати друге мере, а није искључио ни могућност увођења ванредног стања ако буде потребе јер је здравље становништва најбитније. Нагласио је да он од првог јуна, када је Дом здравља прешао у надлежност Владе Србије, нема информација о стању у тој установи, нити да је добио званичан допис о начину сарадње нити да им треба помоћ. Нагласио је да зна да мештани Бобова и Дубнице нису задовољни због чињенице да им је изабрани лекар премештен на друго радно место. По његовом мишљењу на овај начин је прекршен закон јер је пацијентима ускраћено право да се лече код изабраног лекара иако амбуланте опслужује нови лекар. На овим примерима се види да не постоји спремност за сарадњом већ се износе тврдње које објективно не одговарају истини. У јавности се ствара непотребна конфузија и подиже тензија.

           Показало се и у овом обраћању званичника општине да је политика изнад стварних потреба грађана. Дом здравља је на првој „линији одбране“ од епидемије Ковид 19, а и велики број медицинског особља је примљен, управо по препоруци председника општине, пре јуна ове године због ефикаснијег супростављања пандемији. Сада када се Србија бори са драстичним повећањем заражених, а расте и број позитивних у Свилајнцу, најмање су потребне политичке игре и ускраћивање финансијске помоћи медицинском особљу. Очигледно је да избегавање договора и неиспуњавање преузетих финансијских обавеза од стране општине Дому здравља представља лош знак за запослене. Општина треба да буде сервис грађана који су је и бирали. Новонастала ситуација је вештачки створена.

          Сваких 15 дана Дом здравља и даље шаље дописе општини за плате 17 запослених на неодређено и четири запослена на одређено време. Ова установа успева да из сопствених средстава исплати по пола плате што је за појединце недовољно јер су кредитно задужени.

          Овакав однос локалне самоуправе према преузетим обавезама у време светске пандемије је за сваку осуду. Без обзира на овакву ситуацију запослени којима су ускраћена зарађена финансијска средства раде одговорно и савесно.

          Време је да после формирања Владе реагују ресорно и друга министарства у циљу превазилажења проблема ускраћених финансијских средстава општине према одређеом броју медицинских радника. Неке земље ангажују и пензионисане медицинске раднике у сузбијању епидемије, а не исплаћивање опредељених средстава у овом случају је неодговорност према здравственој заштити становништва.

          Како ће општина наградити ангажоване у Ковид амбуланти у такозваном трећем таласу, ако делу запослених ускраћује средства за егзистенцију? Одговорност, професионалност и заједништво у борби против епидемије која се шири треба све да уједини. Ефикасан рад на превенцији, лечењу и поштовању епидемиолошких мера мора бити изнад политичких манипулација и личних сујета.

Р. П.

Каква је епидемиолошка ситуација у Свилајнцу?

Према наводима из дома здравља епидемиолошка ситуација у општини се може оценити као стабилна и под контролом.“

          Дом дравља у Свилајнцу свакодневно информише јавност о броју прегледа у „Ковид амбуланти“ и броју заражених, селектирајући колико је на болничком или кућном лечењу и о броју преминулих. Ова пракса је уведена од доласка новог руководства. Пре тога јавност је периодично информисана и то углавном од лица која нису из медицинске струке. Оваква ситуација доприносила је проношењу дезинформација и неистина нарочито о подацима оболелих. Пример о првозараженој жени у општини.

Бувља пијаца у Бојачи у Свилајнцу.

          На основу извештаја Дома здравља Свилајнац на дан 9. септембар од почетка новог таласа епидемије 27.06.2020.год. до данас на територији Општине Свилајнац регистровано је 64 новоoбoлела ( PCR +) ,нема пацијената на болничком лечењу, један (1) у кућној изолацији, 58 излечених и пет 5) преминулих. Број прегледа у пријемно-тријажној амбуланти 08.09.2020.г био је 11.

         Према наводима из дома здравља епидемиолошка ситуација у општини се може оценити као стабилна и под контролом. Кризни штаб општине одлуке и даље доноси без консултација струке, јер непозива шефа „Ковид амбуланте“ докторка епидемиолога и директора установе. Да ли је и ово део револта општинских функционера због кадровског неслагања са постављењима у дому здравља? Здравље мора бити на првом месту, а политичким неслагањима није место у струци.

          Једном од одлука кризног штаба незадовољни су и продавци на бувљој пијаци у Свилајнцу којој је забрањен рад. У Новом Саду на чувеној „Најлон пијаци“ коју за викенд посети и неколико хиљада људи није забрањен рад. Од продаје на бувљој пијаци у Свилајнцу живи тридесетак породица. Бувља пијаца у свилајнцу је на отвореном и веома се лако могу применити препоручене мере заштитна маска и социјална дистанца. На основу одлука кризног штаба отказан је и предстојећи вашар који се 11.септембра традиционално одржава у Свилајнцу. И средствима информисања било је забрањено присуство првој седници СО Свилајнац у новом сазиву, наводно због Ковида 19. Већ на другој селективно је дозвољен рад само једном медију. Надамо се да ће на трећој која је заказана за 11. септембар, а собзиром на то да је тренутна епидемиолошка стабилна бити дозвољен рад новинарима. У окружењу новинарима није забеањивано присуство и рад на седницама општинске скупштине. У члану 109. пословника Пословника скупштине општине Свилајнац између осталог пише: Ради стварања услова за рад представницима средстава јавног информисања обезбеђују се потребни услови за праћење рада на седницама Скупштине и њених радних тела.

У будућности кризни штаб општине требао би уважавати мишљење струке али и чути потребе грађана.

Р. П.

Рад Дома здравља Свилајнац у условима епидемије „Ковида 19“!

          Здравствена заштита је скуп мера превенције, лечења и вођења болести и повреда, коју спроводе лекарски, сестрински и други професионалци. Она обухвата спровођење мера за очување и унапређење здравља грађана, спречавање, сузбијање и рано откривање болести, повреда и других поремећаја здравља и благовремено и ефикасно лечење и рехабилитацију. Овој дефиницији треба додати да је нарочито у време епидемије „Ковида 19“ рад „медицинара“ дошао до пуног изражаја.

          Држава је последњих година уложила знатна средства у повећање броја запослених, њихових плата, а реконструисан је велики број болница, домова здравља и амбуланти. У Свилајнцу, захваљујући средствима Владе, реконструисан је Дом здравља и амбуланте по селима. Створени су оптимални услови за рад. У последњих неколико година у Дому здравља у Свилајнцу запослено је тридесет радника. Они су прво радили по уговору који им је продужаван неколико пута, а затим су примљени на неодређено. Са општином је склопљен споразум да их пола плаћа општина, а остатак Дом здравља из сопствених прихода. Од тих тридесет 13 радника сада плаћа Министарство здравља из фонда државе. За осталих 17 и четири под уговором, значи укупно 21 плату обезбеђују општина и Дом здравља. За ову годину општина је определила 18 милиона динара у ту сврху, али без динамике пребацивања средстава Дому здравља. Бивша директорка је средином сваког месеца писала допис општини за средства за плате која су затим пребацивана на рачун Дома здравља. Све је тако функционисало до доласка новог директора др Драгана Станојевића у првој половини јуна. Задње пребацивање средстава општине Дому здравља било је 2.јуна. Ново руководство наставило је да шаље дописе општини за средства за плате 21 радника. Општина није пребацивала средства, а плате са закашњењем исплаћује Дом здравља из сопствених средстава. Очигледно је да општини нису одговарала нова кадровска решења и своје неслагање испољили су ускраћивањем средстава овој установи што је недопустиво. Кога и зашто кажњава општина на тај начин?

           Пред изборе Дому здравља купљен је ласерски уређај управо из тих опредељених средстава за плате. Тадашњи а и садашњи председник општине представио је то као донацију општине. Средства у висини цене ласера Дом здравља је из сопствених средстава вратио у фонд за плате. Значи да је Дом здравља практично сам купио ласерски уређај, а у медијима је приказано као донација општине. Све финансијске и друге трансакције одобравао је тадашњи Управни одбор Дома здравља на чијем је челу био Мирослав Маринковић, садашњи председник СО Свилајнац.

          Проблем је вештачки створен и у Дечијем вртићу „Дечија радост“ што је недопустиво. Против кога се упустило општинско руководство кажњавајући запослене у ове две установе? Против запослених али и против најмлађих корисника. Сви морамо заједно радити на добробит деце, запослених и становништва, а политика борбе против народа и државе осуђена је на пропаст.

          Дом здравља настоји да поново обнови рад Хигијенско- епидемиолошке службе, јер има кадар, а одговарајући дописи су послати Министарству здравља. На овај начин би се смањио и број радника за које плате за сада обезбеђује Дом здравља, јер општина не уплаћује средства за те намене. Осим тога ова здравствена установа имала би могућност да увећа и споствене приходе.

          Наредном запосленом по уговору исти истиче почетком новембра, па се у јавности може поново манипулисати некаквим отпуштањима, наводним политичким условљавањима, а не престанком уговора. Да би запослени били посвећени раду и пацијентима неопходно је да редовно примају плате а не да се баве политичким играма општинара. Буџетска средства су опредељена за плате и нико нема права да их ускраћује у политичке или друге сврхе. После конституисања нове Владе Србије и Министарства здравља, доћи на ред и решавање самовоља на локалном нивоу.

           Држава није “кажњавала” Свилајнац претходних јер на власти није била владајућа СНС, већ напротив уложила је велика средства за обнову и реконструкцију здравствених, образовних и спортских објеката. Ускоро ће се отворити и новоизграђена спортска хала у саставу средње школе чију изградњу је финансирала држава, а на коју се чекало деценијама.

Фото: Д. Станисављевић

Текст: Р. Ђорђевић

Исхрана и здравље – препоруке др Татјане Лаловић – Тоскић –

Правилним уносом хране и физичком активношћу побољшавамо имунитет

         Нередовна и неправилна исхрана, са уносом индустријске хране, главни су кривци нарушеног здравља. У време пандемије корона вируса лекари посебно скрећу пажњу на стање нашег организма. Наглашава се значај имунитета односно способност организма да се одупре и одбрани од инфекција, болести или неке друге биолошке или хемијске опасности. Свеукупни механизам одбране организма називамо имуни систем.

          Једну од намирница коју препоручује др Татјана Лаловић – Тоскић за побољшање здравља је кефир. Потиче са подручја северног Кавказа. Реч је настала комбинацијом двеју персијских речи: „кеф“ – пена и „схир“ – млеко. На турском реч кефир значи „добар осећај“.

          Овај хранљив и укусан напитак прави се од млека и кефирних гљивица, тако што се омогући ферментисање млека у које су умешане гљивице.

          Кефир је напитак густине јогурта, а у биолошком смислу симбиоза (суживот на обострану корист) квасних гљивица и бактерија. Оне својим „радом“, разлажући лактозу (млечни шећер), производе угљену и млечну киселину, мали проценат алкохола и слузаве материје (полисахариде). Богат је витаминима Б групе, витамин А, Д, Е, К, протеинима и ензимима. Садржи и Калцијум, Магнезијум, Фосфор. Има утицај на јачање имуног система и својим пробиотским особинама позитивно делује на систем за варење. Погодан је и за држање дијете, 100ml има 57к cal и низак гликемијски индекс. Због садржаја витамина К, потребан је опрез у коришћењу уколико узимате антикоагулансе (лекове за разређивање крви), јер умањује дејство лека. Тада не треба узимати више од две кафене шољице дневно.

           Кефирна зрнца потичу са Кавказа где је годинама био заштићен локалним законом од ширења ван граница кавкаског народа. Тек почетком ХХ века почела је комерцијална употреба у Русији. Научници још увек нису успели да произведу синтетички кефир, а кефирна зрнца су се, због особине брзог умножавања, методом „из руке у руку“ проширила широм земљине кугле.

РЕЦЕПТ ЗА ПРИПРЕМУ

Код припремања се не користи ништа метално (кашичица, посуда, цедиљка)

ПОТРЕБНО:

ПЛАСТИЧНА ПОСУДА ЗА ЦЕЂЕЊЕ

ПЛАСТИЧНА ЦЕДИЉКА

2 СТАКЛЕНЕ ТЕГЛЕ- ЈЕДНА ЗА ФЕРМЕНТАЦИЈУ, ДРУГА ЗА ПРОЦЕЂЕНИ НАПИТАК

ДРВЕНА ИЛИ ПЛАСТИЧНА КАШИЧИЦА

КУХИЊСКИ УБРУС

ГУМИЦА ЗА ТЕГЛЕ

МЛЕКО, БОЉЕ ШТО МАСНИЈЕ (НПР.ДОМАЋЕ), ЈЕР СЕ ГЉИВИЦЕ БРЖЕ РАЗМНОЖАВАЈУ. КОЛИЧИНА-1 КАШИЧИЦА КЕФИР ГЉИВИЦА НА 2dl МЛЕКА.

кефир

кефиПОСТУПАК

ЦЕЂЕЊЕ

Ставите цедиљку на посуду за цеђење. Сипајте кефир са гљивицама у цедиљку. Мешајте дрвеном кашичицом док не остану само гљивице у цедиљки. Једном недељно обавезно испрати под млазом хладне/млаке воде, а ако је напитак прекисао, онда обавезно и тада. Теглу у којој се млеко ферментисало само исперите млазом воде, није потребно прати сунђером и детерџентом за суђе, сме на зидовима да се, ту и тамо, „бели“.

Оцеђене гљивице вратити у теглу дрвеном кашиком, налити млеко (пастеризовано или домаће, а ако нема другог, онда може и било које стерилизовано,тј. UHT). Промешати, покрити листом кухињског убруса, учврстити гумицом. Оставити на собној температури док на зиду не почне да се одваја сурутка. Промешати, ставити у фрижидер до употребе (минимум 2 сата). Ако је испало мало киселије, додати још мало млека.

ПАУЗЕ У КОРИШЋЕЊУ

         Оно што је битно, не морате свакодневно да га пијете ако вам досади, довољно је једном недељно процедити и заменити млеком. Уколико предстоји период када бисте најрадије били без њега, нпр лето је и радије трошите сокове и воду, можете за пар минута да га ставите у «хибернацију»,тј.у замрзивач. Најпре гљивице оперите у цедиљци хладном/млаком водом, добро оцедите и пребаците у малу обележену кесу у коју потом сипате пар кашика млека у праху (пазите кад купујете да је на декларацији право кравље млеко у праху, пошто има биљних замена које нам овде не одговарају). Важно је да све «грудвице» гљивица буду уваљане у прах. Тако припремљене могу да замрзнуте «спавају» и дуже од два месеца, док се поново ужелите кефира.

      Надамо се да ће препоруке и рецепт за припремање и конзумирање кефира др Татјане Лаловић – Тоскић допринети да квалитетније користите намирнице које доприносе свеопштом здрављу.

Р. П.

На трпези римских владара

Благва гљива која је била на трпези римских владара

Благва гљива која је била на трпези римских владара

Благва гљива која је била на трпези римских владара
Благва у тигању

Благва јестива гљива, (научно: Amanita caesarea), једна је од најукуснијих, расте у листопадним, четинарским и мешовитим шумама, лети и током топлих јесењих дана. Припада фамилији пупавки. Позната је и под именом кнегиња, кнез, рудњача, кајсијача, скорупњаја, јајчара, поповача и кајмачара.

Месо Amanita caesarea има жуту боју. Има изузетно пријатан мирис, а поред тога је и веома укусна. Неки гастрономи тврде да месо благве има укус ораха. Из тог разлога се већ вековима користи у кулинарству. Може се конзумирати пржена, похована, сушена или маринирана. Од зачина се добро слаже са ловоровим листом, першуном, мускатним орашчићем, бибером, естрагоном, рузмарином, мајчином душицом, белим луком и мајораном.

Р.П.

Стационар за пример

Стационар за пример

Стационар за пример

Стационар за пример

Стационар за пример
На слици: (слева на десно) Ана, Ивана, др Гордана Матић, Маја и Милица.

Почетком 19 века Свилајнац добија зграду за среску болницу која почиње да ради 1909.године. Некадашња болница у Свилајнцу, данас је веома цењени стационар кога би пожелели многи мањи градови. Одлично је уређен, обезбеђен потребном опремом, медицинском и смештајном.

Стационар за пример
На слици 2. Др Гордана Матић храни пацијента, свог учитеља Јована Јаношевића.

После недавне темељне реконструкције има двадесетак кревета и омогућава смештај болесника којима је потребна хитна медицинска помоћ. Уз присуство лекара, медицинског и помоћног особља, у стационару се налазе пацијенти из Свилајнца којима је потребан опоравак у болничким условима. На овај начин растерећују се капацитети у болницама у Јагодини и Ћуприји, а и за родбину болесника лакше је да их обилазе у свом месту.

Стационар за пример
На слици 3. Стационар споља.

Особље стационара максимално се труди да професионално и одговорно лече и брину се о болесницима. Тако се дешава да докторка убеђује и храни пацијента, а сестре се понашају као најближа родбина. Нема грубости ни ружних речи а медицинско особље испољава коректан однос и хуманост, тако да их бригом и храњењем подстичу на брже оздрављење. Овакав колектив са двадесетак запослених одлично функционише по сменама, од редовних прегледа, давања терапија, исхране па до бриге о добрим хигијенским условима. При стационару прегледе обавља др Саша Атанацковић, а у саставу стационара ради и кухиња са изврсном храном. Хигијена је на високом нивоу.

Најчешћи корисници услуга стационара су старије особе према којима се колектив овог дела Дома здравља Свилајнац односи крајње коректно и ужива углед у граду на Ресави. Пацијенти су задовољни условима смештаја у стационару и исхрани која је редовна и квалитетна.

Текст и фото: Р. Угрнић

ЕКОЛОГИЈА И ДОСТОЈАНСТВО ЉУДИ

ЕКОЛОГИЈА И ДОСТОЈАНСТВО ЉУДИ

ЕКОЛОГИЈА И ДОСТОЈАНСТВО ЉУДИ

Др Војић
Др Војић

Зоран Војић*

Савремени развој људског друштва, детерминисан брзим развојем науке и  најновијих технологија, пре свега у развијенијим земљама света, које својим нуспродуктима и отпадним материјама, све чешће доводе до еколошких и друштвених криза. У центру свих ових збивања налази се човек нашег доба, недовољно образован, непажљив, кратких видика, често агресиван, усмерен на самог себе и преживљавање у све тежим егзистенцијалним условима савременог света.

ЕКОЛОГИЈА
И ДОСТОЈАНСТВО ЉУДИ

Усамљен са слабим комуникацијама у својој ближој и даљој околини, отуђен, депресиван, са осећањем немоћи да било шта може да промени. У свом историјском развоју човек је ишао стазама пуним мржње, раздора, пљачки, ратова и уништења добара. Загађење животне средине, осиромашеним уранијумом је невиђени злочин појединих светских моћника, које води ка уништавању свих живих бића на земљи.

Присуство, тихог невиљивог убице – осиромашеног уранијума, је тежак злочин против достојанства људи и свог живог и неживог света на земљи, и директно је усмерен ка постепеном одумирању свих живих бића и великом загађењу и уништењу животне околине. Та, накупљена и наталожена горчина развоја људског друштва, лоших искустава и немилих доживљаја,  озбиљне су препреке даљем сазревању и изграђивању одговорности понашања појединаца и друштва у целини, и целокупном напретку наше цивилизације,односно питању нашег опстанка на овој Планети.

Као велика нада, средином прошлога века настаје нагли процват екологије, као науке о животној средини, па су се развили су се бројни правци: агроекологија, социјална екологија, урбана екологија, биоеколошка теорија људског развоја и многе друге. У својој суштини, екологија је научна дисциплина која проучава распоред и распрострањеност живих организама и биолошке интеракције између организама и њиховог окружења.

Због сложености проблема којима се бави у решавању глобалне еколошке кризе, она својим циљевима и фундаменталним истраживањима задире у многе њој блиске и сродне науке,  медицину, психологију, социјалну психологију и друге, користећи њихова сазнања, па самим тим постаје све више  мулти- дисциплинарна.

Човек нашег доба, веома је осетљив на своја лична права, на свој углед и на своје лично достојанство. Достојанство је вредност која за разлику од других вредности, не може бити замењена за било шта друго. Пошто је незаменљив, људски живот има своје достојанство, које је нестално, ретко када потпуно, па се мора чинити непрекидан и велики напор да би се оно одржало.

ЕКОЛОГИЈА
И ДОСТОЈАНСТВО ЉУДИ

Наша садашња ситуација, учи нас да би требали бити много скромнији и рационалнији у својим прохтевима према ресурсима наше животне средине, исто тако и у својим захтевима према другим људима у својој ближој или даљој околини. Управо тај осећај скромности треба да нас подстакне да достигнемо достојанство, без кога наш живот нема смисла и без кога не можемо бити срећни.

Једини начин, да побољшамо своју ситуацију, је да достојанство дамо свим аспектима нашег живота, јесте да  сви људи напусте мржњу и увреде, и да у својим животима стреме свом  деловању ка лепоти, љубави, саосећању, међусобном поштовању и уважавању. Људско биће, је учињено достојанственим у оној мери у којој је заинтересовано, алтруистичко, саосећајно, у којој мери воли иу којој мери је одано свим другим живим бићима, и неживој природи, на Земљи и у Свемиру.

Достојанство се може постићи, само у домену етике, а етичко постигнуће мери се степеномдо кога нашим делима управљају љубав и саосећање, а не похлепа и агресивност,  међуљудски конфликти и сукоби.

Савремена екологија, удружена са  социјалном, развојном и групном психо-логијом, социјалном медицином и савременом социодинамички оријентисаном психијатријом, посебно са примарном и секундарном превенцијом , може допринетиподизању свести о личној и колективној одговорности за очување животне средине, спречавању појаве менталних поремећаја и обољења, кроз перманентну едукацију и програме превенције у очувању и унапређењу менталногздравља људи и друштва.

Посебну пажњу треба усмерити ка очувању и одржавању достојанства човека, људи, природе, њиховог међусобног складног и хармоничног односа у целини.

*Аутор

Академик проф.др. Зоран Ј. Војић

Српска Краљевска Академија Иновационих Наука – Београд


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5275