Расте број заражених у Свилајнцу

          За 21-ог запосленог и даље се чека обећана финансијска подршка општине  

           Захваљујући средствима Владе Србије пре неколико година реконструисан је Дом здравља у Свилајнцу и амбуланте по селима. Створени су добри услови за рад. Општина је последњих неколико година у Дому здравља у Свилајнцу запослила тридесетак радника. Сви млади доктори су добили посао. Они и друго медицинско особље су прво радили по уговору, а затим су примљени на неодређено време. Са општином је склопљен споразум да половину личних доходака плаћа општина, а остатак Дом здравља из сопствених прихода. Од 30 радника општина је издвојила 13 и од Министарства здравља издејствовала да се плаћају из фонда државе. За осталих 17 и четири под уговором, значи укупно 21. плату, до првог јуна ове године обезбеђивала је општина и Дом здравља.

          Општина је ове године определила 18 милиона динара у ту сврху, али без прецизирања динамике пребацивања средстава Дому здравља. Бивша директорка је средином сваког месеца писала допис општини за средства за плате која су затим пребацивана на рачун. Све је тако функционисало до доласка новог директора др Драгана Станојевића у првој половини јуна. Задње пребацивање средстава општине Дому здравља било је 2.јуна. Ново руководство наставило је да шаље дописе општини за средства за плате за 21. радника. Општина није пребацивала средства, а плате са закашњењем исплаћује Дом здравља из сопствених средстава. Очигледно је да општини није одговарало ново кадровско решење и своје неслагање испољили су ускраћивањем средстава овој установи што је недопустиво.

           Пред изборе, за рад на сузбијању епидемије „Ковида 19“, која је проглашена 16.марта ове године, па до укидања ванредног стања у Србији, општина је наградила одређен број радника Дома здравља.

          Од почетка новог таласа „Ковида 19“ 27.јуна, запослени у Дому здравља наставили су рад на откривању и лечењу ове опасне болести излажући се да и поред одговарајуће опреме и сами постану пацијенти. Приликом конституисања нове скупштине у општини и постављења председника општине и заменика истакнуто је да је један од основних задатака нове власти и борба против „Ковида 19“. У састав општинског већа изабрана су и четири лекара управо због присутне пандемије.

          Гостујући недаво на локалом медију председик општине је изјавио да је одговорнима у Дому здравља својевремено упутио допис за договор о начину сарадње али да није добио одговор. Увидом у расположиву докуметацију устаовили смо да је општина упутила Дому здравља допис бр. 50 – 13/2020 III од 19.06.2020.г. у коме је предложила састанак у вези даље сарадње. Из Дома здравља је одговорено, истог дана, дописом бр.783/20 од 19.06.20.г. којим се прихвата иницијатива општине, а термин одржавања састанка остављено је да одреди општина. Она није заказала састанак иако је била иницијатор ( у прилогу достављамо копије дописа општине и Дома здравља).

Допис Општине Дому здравља.
Одговор Дома здравља Општини.

          Као што се може видети из документације општина није заказала састанак на коме би се расправљао о плановима и потребама запослених у овој значајној здравственој установи.

          У истом гостовању председник општине Предраг Милановић оценио је тренутну епидемиолошку ситуацију у Свилајнцу као солидну и да ће се по потреби предузимати друге мере, а није искључио ни могућност увођења ванредног стања ако буде потребе јер је здравље становништва најбитније. Нагласио је да он од првог јуна, када је Дом здравља прешао у надлежност Владе Србије, нема информација о стању у тој установи, нити да је добио званичан допис о начину сарадње нити да им треба помоћ. Нагласио је да зна да мештани Бобова и Дубнице нису задовољни због чињенице да им је изабрани лекар премештен на друго радно место. По његовом мишљењу на овај начин је прекршен закон јер је пацијентима ускраћено право да се лече код изабраног лекара иако амбуланте опслужује нови лекар. На овим примерима се види да не постоји спремност за сарадњом већ се износе тврдње које објективно не одговарају истини. У јавности се ствара непотребна конфузија и подиже тензија.

           Показало се и у овом обраћању званичника општине да је политика изнад стварних потреба грађана. Дом здравља је на првој „линији одбране“ од епидемије Ковид 19, а и велики број медицинског особља је примљен, управо по препоруци председника општине, пре јуна ове године због ефикаснијег супростављања пандемији. Сада када се Србија бори са драстичним повећањем заражених, а расте и број позитивних у Свилајнцу, најмање су потребне политичке игре и ускраћивање финансијске помоћи медицинском особљу. Очигледно је да избегавање договора и неиспуњавање преузетих финансијских обавеза од стране општине Дому здравља представља лош знак за запослене. Општина треба да буде сервис грађана који су је и бирали. Новонастала ситуација је вештачки створена.

          Сваких 15 дана Дом здравља и даље шаље дописе општини за плате 17 запослених на неодређено и четири запослена на одређено време. Ова установа успева да из сопствених средстава исплати по пола плате што је за појединце недовољно јер су кредитно задужени.

          Овакав однос локалне самоуправе према преузетим обавезама у време светске пандемије је за сваку осуду. Без обзира на овакву ситуацију запослени којима су ускраћена зарађена финансијска средства раде одговорно и савесно.

          Време је да после формирања Владе реагују ресорно и друга министарства у циљу превазилажења проблема ускраћених финансијских средстава општине према одређеом броју медицинских радника. Неке земље ангажују и пензионисане медицинске раднике у сузбијању епидемије, а не исплаћивање опредељених средстава у овом случају је неодговорност према здравственој заштити становништва.

          Како ће општина наградити ангажоване у Ковид амбуланти у такозваном трећем таласу, ако делу запослених ускраћује средства за егзистенцију? Одговорност, професионалност и заједништво у борби против епидемије која се шири треба све да уједини. Ефикасан рад на превенцији, лечењу и поштовању епидемиолошких мера мора бити изнад политичких манипулација и личних сујета.

Р. П.

Каква је епидемиолошка ситуација у Свилајнцу?

Према наводима из дома здравља епидемиолошка ситуација у општини се може оценити као стабилна и под контролом.“

          Дом дравља у Свилајнцу свакодневно информише јавност о броју прегледа у „Ковид амбуланти“ и броју заражених, селектирајући колико је на болничком или кућном лечењу и о броју преминулих. Ова пракса је уведена од доласка новог руководства. Пре тога јавност је периодично информисана и то углавном од лица која нису из медицинске струке. Оваква ситуација доприносила је проношењу дезинформација и неистина нарочито о подацима оболелих. Пример о првозараженој жени у општини.

Бувља пијаца у Бојачи у Свилајнцу.

          На основу извештаја Дома здравља Свилајнац на дан 9. септембар од почетка новог таласа епидемије 27.06.2020.год. до данас на територији Општине Свилајнац регистровано је 64 новоoбoлела ( PCR +) ,нема пацијената на болничком лечењу, један (1) у кућној изолацији, 58 излечених и пет 5) преминулих. Број прегледа у пријемно-тријажној амбуланти 08.09.2020.г био је 11.

         Према наводима из дома здравља епидемиолошка ситуација у општини се може оценити као стабилна и под контролом. Кризни штаб општине одлуке и даље доноси без консултација струке, јер непозива шефа „Ковид амбуланте“ докторка епидемиолога и директора установе. Да ли је и ово део револта општинских функционера због кадровског неслагања са постављењима у дому здравља? Здравље мора бити на првом месту, а политичким неслагањима није место у струци.

          Једном од одлука кризног штаба незадовољни су и продавци на бувљој пијаци у Свилајнцу којој је забрањен рад. У Новом Саду на чувеној „Најлон пијаци“ коју за викенд посети и неколико хиљада људи није забрањен рад. Од продаје на бувљој пијаци у Свилајнцу живи тридесетак породица. Бувља пијаца у свилајнцу је на отвореном и веома се лако могу применити препоручене мере заштитна маска и социјална дистанца. На основу одлука кризног штаба отказан је и предстојећи вашар који се 11.септембра традиционално одржава у Свилајнцу. И средствима информисања било је забрањено присуство првој седници СО Свилајнац у новом сазиву, наводно због Ковида 19. Већ на другој селективно је дозвољен рад само једном медију. Надамо се да ће на трећој која је заказана за 11. септембар, а собзиром на то да је тренутна епидемиолошка стабилна бити дозвољен рад новинарима. У окружењу новинарима није забеањивано присуство и рад на седницама општинске скупштине. У члану 109. пословника Пословника скупштине општине Свилајнац између осталог пише: Ради стварања услова за рад представницима средстава јавног информисања обезбеђују се потребни услови за праћење рада на седницама Скупштине и њених радних тела.

У будућности кризни штаб општине требао би уважавати мишљење струке али и чути потребе грађана.

Р. П.

Рад Дома здравља Свилајнац у условима епидемије „Ковида 19“!

          Здравствена заштита је скуп мера превенције, лечења и вођења болести и повреда, коју спроводе лекарски, сестрински и други професионалци. Она обухвата спровођење мера за очување и унапређење здравља грађана, спречавање, сузбијање и рано откривање болести, повреда и других поремећаја здравља и благовремено и ефикасно лечење и рехабилитацију. Овој дефиницији треба додати да је нарочито у време епидемије „Ковида 19“ рад „медицинара“ дошао до пуног изражаја.

          Држава је последњих година уложила знатна средства у повећање броја запослених, њихових плата, а реконструисан је велики број болница, домова здравља и амбуланти. У Свилајнцу, захваљујући средствима Владе, реконструисан је Дом здравља и амбуланте по селима. Створени су оптимални услови за рад. У последњих неколико година у Дому здравља у Свилајнцу запослено је тридесет радника. Они су прво радили по уговору који им је продужаван неколико пута, а затим су примљени на неодређено. Са општином је склопљен споразум да их пола плаћа општина, а остатак Дом здравља из сопствених прихода. Од тих тридесет 13 радника сада плаћа Министарство здравља из фонда државе. За осталих 17 и четири под уговором, значи укупно 21 плату обезбеђују општина и Дом здравља. За ову годину општина је определила 18 милиона динара у ту сврху, али без динамике пребацивања средстава Дому здравља. Бивша директорка је средином сваког месеца писала допис општини за средства за плате која су затим пребацивана на рачун Дома здравља. Све је тако функционисало до доласка новог директора др Драгана Станојевића у првој половини јуна. Задње пребацивање средстава општине Дому здравља било је 2.јуна. Ново руководство наставило је да шаље дописе општини за средства за плате 21 радника. Општина није пребацивала средства, а плате са закашњењем исплаћује Дом здравља из сопствених средстава. Очигледно је да општини нису одговарала нова кадровска решења и своје неслагање испољили су ускраћивањем средстава овој установи што је недопустиво. Кога и зашто кажњава општина на тај начин?

           Пред изборе Дому здравља купљен је ласерски уређај управо из тих опредељених средстава за плате. Тадашњи а и садашњи председник општине представио је то као донацију општине. Средства у висини цене ласера Дом здравља је из сопствених средстава вратио у фонд за плате. Значи да је Дом здравља практично сам купио ласерски уређај, а у медијима је приказано као донација општине. Све финансијске и друге трансакције одобравао је тадашњи Управни одбор Дома здравља на чијем је челу био Мирослав Маринковић, садашњи председник СО Свилајнац.

          Проблем је вештачки створен и у Дечијем вртићу „Дечија радост“ што је недопустиво. Против кога се упустило општинско руководство кажњавајући запослене у ове две установе? Против запослених али и против најмлађих корисника. Сви морамо заједно радити на добробит деце, запослених и становништва, а политика борбе против народа и државе осуђена је на пропаст.

          Дом здравља настоји да поново обнови рад Хигијенско- епидемиолошке службе, јер има кадар, а одговарајући дописи су послати Министарству здравља. На овај начин би се смањио и број радника за које плате за сада обезбеђује Дом здравља, јер општина не уплаћује средства за те намене. Осим тога ова здравствена установа имала би могућност да увећа и споствене приходе.

          Наредном запосленом по уговору исти истиче почетком новембра, па се у јавности може поново манипулисати некаквим отпуштањима, наводним политичким условљавањима, а не престанком уговора. Да би запослени били посвећени раду и пацијентима неопходно је да редовно примају плате а не да се баве политичким играма општинара. Буџетска средства су опредељена за плате и нико нема права да их ускраћује у политичке или друге сврхе. После конституисања нове Владе Србије и Министарства здравља, доћи на ред и решавање самовоља на локалном нивоу.

           Држава није “кажњавала” Свилајнац претходних јер на власти није била владајућа СНС, већ напротив уложила је велика средства за обнову и реконструкцију здравствених, образовних и спортских објеката. Ускоро ће се отворити и новоизграђена спортска хала у саставу средње школе чију изградњу је финансирала држава, а на коју се чекало деценијама.

Фото: Д. Станисављевић

Текст: Р. Ђорђевић

Исхрана и здравље – препоруке др Татјане Лаловић – Тоскић –

Правилним уносом хране и физичком активношћу побољшавамо имунитет

         Нередовна и неправилна исхрана, са уносом индустријске хране, главни су кривци нарушеног здравља. У време пандемије корона вируса лекари посебно скрећу пажњу на стање нашег организма. Наглашава се значај имунитета односно способност организма да се одупре и одбрани од инфекција, болести или неке друге биолошке или хемијске опасности. Свеукупни механизам одбране организма називамо имуни систем.

          Једну од намирница коју препоручује др Татјана Лаловић – Тоскић за побољшање здравља је кефир. Потиче са подручја северног Кавказа. Реч је настала комбинацијом двеју персијских речи: „кеф“ – пена и „схир“ – млеко. На турском реч кефир значи „добар осећај“.

          Овај хранљив и укусан напитак прави се од млека и кефирних гљивица, тако што се омогући ферментисање млека у које су умешане гљивице.

          Кефир је напитак густине јогурта, а у биолошком смислу симбиоза (суживот на обострану корист) квасних гљивица и бактерија. Оне својим „радом“, разлажући лактозу (млечни шећер), производе угљену и млечну киселину, мали проценат алкохола и слузаве материје (полисахариде). Богат је витаминима Б групе, витамин А, Д, Е, К, протеинима и ензимима. Садржи и Калцијум, Магнезијум, Фосфор. Има утицај на јачање имуног система и својим пробиотским особинама позитивно делује на систем за варење. Погодан је и за држање дијете, 100ml има 57к cal и низак гликемијски индекс. Због садржаја витамина К, потребан је опрез у коришћењу уколико узимате антикоагулансе (лекове за разређивање крви), јер умањује дејство лека. Тада не треба узимати више од две кафене шољице дневно.

           Кефирна зрнца потичу са Кавказа где је годинама био заштићен локалним законом од ширења ван граница кавкаског народа. Тек почетком ХХ века почела је комерцијална употреба у Русији. Научници још увек нису успели да произведу синтетички кефир, а кефирна зрнца су се, због особине брзог умножавања, методом „из руке у руку“ проширила широм земљине кугле.

РЕЦЕПТ ЗА ПРИПРЕМУ

Код припремања се не користи ништа метално (кашичица, посуда, цедиљка)

ПОТРЕБНО:

ПЛАСТИЧНА ПОСУДА ЗА ЦЕЂЕЊЕ

ПЛАСТИЧНА ЦЕДИЉКА

2 СТАКЛЕНЕ ТЕГЛЕ- ЈЕДНА ЗА ФЕРМЕНТАЦИЈУ, ДРУГА ЗА ПРОЦЕЂЕНИ НАПИТАК

ДРВЕНА ИЛИ ПЛАСТИЧНА КАШИЧИЦА

КУХИЊСКИ УБРУС

ГУМИЦА ЗА ТЕГЛЕ

МЛЕКО, БОЉЕ ШТО МАСНИЈЕ (НПР.ДОМАЋЕ), ЈЕР СЕ ГЉИВИЦЕ БРЖЕ РАЗМНОЖАВАЈУ. КОЛИЧИНА-1 КАШИЧИЦА КЕФИР ГЉИВИЦА НА 2dl МЛЕКА.

кефир

кефиПОСТУПАК

ЦЕЂЕЊЕ

Ставите цедиљку на посуду за цеђење. Сипајте кефир са гљивицама у цедиљку. Мешајте дрвеном кашичицом док не остану само гљивице у цедиљки. Једном недељно обавезно испрати под млазом хладне/млаке воде, а ако је напитак прекисао, онда обавезно и тада. Теглу у којој се млеко ферментисало само исперите млазом воде, није потребно прати сунђером и детерџентом за суђе, сме на зидовима да се, ту и тамо, „бели“.

Оцеђене гљивице вратити у теглу дрвеном кашиком, налити млеко (пастеризовано или домаће, а ако нема другог, онда може и било које стерилизовано,тј. UHT). Промешати, покрити листом кухињског убруса, учврстити гумицом. Оставити на собној температури док на зиду не почне да се одваја сурутка. Промешати, ставити у фрижидер до употребе (минимум 2 сата). Ако је испало мало киселије, додати још мало млека.

ПАУЗЕ У КОРИШЋЕЊУ

         Оно што је битно, не морате свакодневно да га пијете ако вам досади, довољно је једном недељно процедити и заменити млеком. Уколико предстоји период када бисте најрадије били без њега, нпр лето је и радије трошите сокове и воду, можете за пар минута да га ставите у «хибернацију»,тј.у замрзивач. Најпре гљивице оперите у цедиљци хладном/млаком водом, добро оцедите и пребаците у малу обележену кесу у коју потом сипате пар кашика млека у праху (пазите кад купујете да је на декларацији право кравље млеко у праху, пошто има биљних замена које нам овде не одговарају). Важно је да све «грудвице» гљивица буду уваљане у прах. Тако припремљене могу да замрзнуте «спавају» и дуже од два месеца, док се поново ужелите кефира.

      Надамо се да ће препоруке и рецепт за припремање и конзумирање кефира др Татјане Лаловић – Тоскић допринети да квалитетније користите намирнице које доприносе свеопштом здрављу.

Р. П.

На трпези римских владара

Благва гљива која је била на трпези римских владара

Благва гљива која је била на трпези римских владара

Благва гљива која је била на трпези римских владара
Благва у тигању

Благва јестива гљива, (научно: Amanita caesarea), једна је од најукуснијих, расте у листопадним, четинарским и мешовитим шумама, лети и током топлих јесењих дана. Припада фамилији пупавки. Позната је и под именом кнегиња, кнез, рудњача, кајсијача, скорупњаја, јајчара, поповача и кајмачара.

Месо Amanita caesarea има жуту боју. Има изузетно пријатан мирис, а поред тога је и веома укусна. Неки гастрономи тврде да месо благве има укус ораха. Из тог разлога се већ вековима користи у кулинарству. Може се конзумирати пржена, похована, сушена или маринирана. Од зачина се добро слаже са ловоровим листом, першуном, мускатним орашчићем, бибером, естрагоном, рузмарином, мајчином душицом, белим луком и мајораном.

Р.П.

Стационар за пример

Стационар за пример

Стационар за пример

Стационар за пример

Стационар за пример
На слици: (слева на десно) Ана, Ивана, др Гордана Матић, Маја и Милица.

Почетком 19 века Свилајнац добија зграду за среску болницу која почиње да ради 1909.године. Некадашња болница у Свилајнцу, данас је веома цењени стационар кога би пожелели многи мањи градови. Одлично је уређен, обезбеђен потребном опремом, медицинском и смештајном.

Стационар за пример
На слици 2. Др Гордана Матић храни пацијента, свог учитеља Јована Јаношевића.

После недавне темељне реконструкције има двадесетак кревета и омогућава смештај болесника којима је потребна хитна медицинска помоћ. Уз присуство лекара, медицинског и помоћног особља, у стационару се налазе пацијенти из Свилајнца којима је потребан опоравак у болничким условима. На овај начин растерећују се капацитети у болницама у Јагодини и Ћуприји, а и за родбину болесника лакше је да их обилазе у свом месту.

Стационар за пример
На слици 3. Стационар споља.

Особље стационара максимално се труди да професионално и одговорно лече и брину се о болесницима. Тако се дешава да докторка убеђује и храни пацијента, а сестре се понашају као најближа родбина. Нема грубости ни ружних речи а медицинско особље испољава коректан однос и хуманост, тако да их бригом и храњењем подстичу на брже оздрављење. Овакав колектив са двадесетак запослених одлично функционише по сменама, од редовних прегледа, давања терапија, исхране па до бриге о добрим хигијенским условима. При стационару прегледе обавља др Саша Атанацковић, а у саставу стационара ради и кухиња са изврсном храном. Хигијена је на високом нивоу.

Најчешћи корисници услуга стационара су старије особе према којима се колектив овог дела Дома здравља Свилајнац односи крајње коректно и ужива углед у граду на Ресави. Пацијенти су задовољни условима смештаја у стационару и исхрани која је редовна и квалитетна.

Текст и фото: Р. Угрнић

ЕКОЛОГИЈА И ДОСТОЈАНСТВО ЉУДИ

ЕКОЛОГИЈА И ДОСТОЈАНСТВО ЉУДИ

ЕКОЛОГИЈА И ДОСТОЈАНСТВО ЉУДИ

Др Војић
Др Војић

Зоран Војић*

Савремени развој људског друштва, детерминисан брзим развојем науке и  најновијих технологија, пре свега у развијенијим земљама света, које својим нуспродуктима и отпадним материјама, све чешће доводе до еколошких и друштвених криза. У центру свих ових збивања налази се човек нашег доба, недовољно образован, непажљив, кратких видика, често агресиван, усмерен на самог себе и преживљавање у све тежим егзистенцијалним условима савременог света.

ЕКОЛОГИЈА
И ДОСТОЈАНСТВО ЉУДИ

Усамљен са слабим комуникацијама у својој ближој и даљој околини, отуђен, депресиван, са осећањем немоћи да било шта може да промени. У свом историјском развоју човек је ишао стазама пуним мржње, раздора, пљачки, ратова и уништења добара. Загађење животне средине, осиромашеним уранијумом је невиђени злочин појединих светских моћника, које води ка уништавању свих живих бића на земљи.

Присуство, тихог невиљивог убице – осиромашеног уранијума, је тежак злочин против достојанства људи и свог живог и неживог света на земљи, и директно је усмерен ка постепеном одумирању свих живих бића и великом загађењу и уништењу животне околине. Та, накупљена и наталожена горчина развоја људског друштва, лоших искустава и немилих доживљаја,  озбиљне су препреке даљем сазревању и изграђивању одговорности понашања појединаца и друштва у целини, и целокупном напретку наше цивилизације,односно питању нашег опстанка на овој Планети.

Као велика нада, средином прошлога века настаје нагли процват екологије, као науке о животној средини, па су се развили су се бројни правци: агроекологија, социјална екологија, урбана екологија, биоеколошка теорија људског развоја и многе друге. У својој суштини, екологија је научна дисциплина која проучава распоред и распрострањеност живих организама и биолошке интеракције између организама и њиховог окружења.

Због сложености проблема којима се бави у решавању глобалне еколошке кризе, она својим циљевима и фундаменталним истраживањима задире у многе њој блиске и сродне науке,  медицину, психологију, социјалну психологију и друге, користећи њихова сазнања, па самим тим постаје све више  мулти- дисциплинарна.

Човек нашег доба, веома је осетљив на своја лична права, на свој углед и на своје лично достојанство. Достојанство је вредност која за разлику од других вредности, не може бити замењена за било шта друго. Пошто је незаменљив, људски живот има своје достојанство, које је нестално, ретко када потпуно, па се мора чинити непрекидан и велики напор да би се оно одржало.

ЕКОЛОГИЈА
И ДОСТОЈАНСТВО ЉУДИ

Наша садашња ситуација, учи нас да би требали бити много скромнији и рационалнији у својим прохтевима према ресурсима наше животне средине, исто тако и у својим захтевима према другим људима у својој ближој или даљој околини. Управо тај осећај скромности треба да нас подстакне да достигнемо достојанство, без кога наш живот нема смисла и без кога не можемо бити срећни.

Једини начин, да побољшамо своју ситуацију, је да достојанство дамо свим аспектима нашег живота, јесте да  сви људи напусте мржњу и увреде, и да у својим животима стреме свом  деловању ка лепоти, љубави, саосећању, међусобном поштовању и уважавању. Људско биће, је учињено достојанственим у оној мери у којој је заинтересовано, алтруистичко, саосећајно, у којој мери воли иу којој мери је одано свим другим живим бићима, и неживој природи, на Земљи и у Свемиру.

Достојанство се може постићи, само у домену етике, а етичко постигнуће мери се степеномдо кога нашим делима управљају љубав и саосећање, а не похлепа и агресивност,  међуљудски конфликти и сукоби.

Савремена екологија, удружена са  социјалном, развојном и групном психо-логијом, социјалном медицином и савременом социодинамички оријентисаном психијатријом, посебно са примарном и секундарном превенцијом , може допринетиподизању свести о личној и колективној одговорности за очување животне средине, спречавању појаве менталних поремећаја и обољења, кроз перманентну едукацију и програме превенције у очувању и унапређењу менталногздравља људи и друштва.

Посебну пажњу треба усмерити ка очувању и одржавању достојанства човека, људи, природе, њиховог међусобног складног и хармоничног односа у целини.

*Аутор

Академик проф.др. Зоран Ј. Војић

Српска Краљевска Академија Иновационих Наука – Београд

Храна и лек Чудесна биљка аронија

Храна и лек Чудесна биљка аронија

Храна и лек
Чудесна биљка аронија

Храна и лек Чудесна биљка аронија

Aронија је бобичасто воће, отпорно на ниске температуре, због чега се назива и сибирска аронија.  Листопадна је и расте у грму. Пореклом је са истока Северне Америке. Отпорна је на зиму и преко минус 40 степени целзијусових на сушу, инсекте, загађења и болести. Плодови су јој бобице које нису јестиве свеже, јер су горког укуса (осим црвеноплодне ароније), али се често користе у припреми вина, џемова, чајева, сирупа, компота, ликера, и др.


Последњих година сок од ароније је постао веома тражен и цењен у фитотерапији.  Иако је до скоро слабо била позната, данас се сибирска аронија може набавити и у нашој земљи.  Њено узгајање је веома лако. Т акође нема природних непријатеља, па није потребно да је прскамо, због тога и спада у 100 посто еколошку биљку.  Позната је по томе што подиже целокупни имунитет организма, одличан је антиоксиданс, има чак антиканцерогено и антивирусно дејство. Аронија је и храна и лек истовремено.

Храна и лек Чудесна биљка аронија
Храна и лек Чудесна биљка аронија


Плодови ароније се задржавају на грму и до два месеца након сазревања. Биљка сазрева у августу и септембру . Богата витаминима А, Б, Б1, Б2, Б3, Б6 И Б9, Ц ,П и Е. Поред наведеих витамина, драгоцени сок од ароније у себи садржи и минерале као што су: калцијум, калијум, манган, гвожђе, јод, фосфор и цинк.
Уз све ове минерале и витамине, у аронији постоји и један од најјачих антиоксиданаса – антоцијанин. Једном када овај антиоксиданс доспе у наш организам, снажно делује на његову детоксикацију и избацивање свих штетних материја које се налазе у нашем телу.


Многа истаживања су открила да ова биљка тамних бобица побољшава циркулацију крви, а да свакодневним коришћењем смањује нивое холестерола и триглицерида.  На тај начин штити наш кардиоваскуларни систем.
Одлично прочишћава крв, ублажава мигрену и главобољу, повољно делује на желудац и црева, зауставља пролив, обара повишен притисак, спречава разбој бактеријских и вирусних инфекција, те нам поправља имунитет.


Аронијин сок има благотворан утицај на јетру и жуч, јер их прочишћава и омогућује правилан рад ових органа.  Важно је напоменути да он регулише и излучивање, као и правилан рад хормона штитне жлежде, те регулацију рада панкреаса.  Познато је да у данашње време постоји много људи који су оболели од рака, тако да је веома важно да предузмете мере предострожности уз матични сок од ароније.


Можете да се храните здраво, да се бавите физичким активностима, али исто тако можете и да узимате овај домаћи сок, који како је научно доказано помаже у превенцији код најтежих болести.  Због високог садржаја актиоксидативних јединица, спречава појаву канцера и помаже у лечењу малигних обољења тиме што уништава ћелије рака.  Такође помаже и код Алцхајмерове болести.
Чудновато, али исто тако и истинито, аронија нуди и заштиту од болести очију, тј. мишићне дегенеративности очију.  Ово је неизлечива болест, која доводи до слепила.  А студије су показале да особе које конзумирају сок од ароније имају мање шансе за да добију ову болест. Аронија подстиче и зарастање рана, успорава старење коже и организма, такође спречава и настанак бора и штити од негативног УВ зрачења.


Сок од ароније може се купити или самостално правити. Аронија се често употребљава у сушеном облику која може и да се једе, али се ипак најчешће прерађује у сок.
Замрзавање нема негативан утицај на квалитет сока јер је познато да аронија врло добро подноси ниске температуре, па ће после одмрзавања постати још сочнија, са више сока него кад је свежа. Најбоље је одмрзнуту аронију процедити или пропустити кроз машину за млевење меса, да би се добио прави матични сок, или како га још неки називају и хладни цеђени сок.  У добијени сок од ароније не треба да се додаје конзерванс. Такође препорука је да се пије без шећера и других заслађивача.


Р.П.

#aronija

Печурке дар природе Лисичарке

Печурке дар природе Лисичарке

Печурке дар природе Лисичарке

Печурке дар природе Лисичарке

Печурке дар природе Лисичарке
Cantharellus cibarius – лисичарке

Ова врста печурака (Cantharellus cibarius) је позната по прилично високом садржају гвожђа. После брања, остаје дуже свежа од осталих врста. За њену припрему потребна је дужа термичка обрада. Најпре је благог укуса, а затим мало љуткастог. Има изузетно антитуморско дејство. Може се јести и у свежем стању у виду салата. Процесом сушења постаје жилава.

детаљ са пијаце

Ипак, код лисичарке треба пазити на количину. Не саветује се више од два јела са лисичарком недељно, јер може бити тешка за желудац. Најбоља је кувана и као додатак чорбама. На пијацама је има, не тако често и цена је 350 динара за килограм. Када се купује лисичарка треба пазити да не буде сува и млитава. Не куповати је ако има браон флеке по себи. У кулинарству је цене као одличан додатак месу, прженим јајима, а обогаћује чорбе, гулаше и супе.

Текст и фото: Р.П.

https://twitter.com/resavskipostono/status/1026928664896839686


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107