Рад Дома здравља Свилајнац у условима епидемије „Ковида 19“!

          Здравствена заштита је скуп мера превенције, лечења и вођења болести и повреда, коју спроводе лекарски, сестрински и други професионалци. Она обухвата спровођење мера за очување и унапређење здравља грађана, спречавање, сузбијање и рано откривање болести, повреда и других поремећаја здравља и благовремено и ефикасно лечење и рехабилитацију. Овој дефиницији треба додати да је нарочито у време епидемије „Ковида 19“ рад „медицинара“ дошао до пуног изражаја.

          Држава је последњих година уложила знатна средства у повећање броја запослених, њихових плата, а реконструисан је велики број болница, домова здравља и амбуланти. У Свилајнцу, захваљујући средствима Владе, реконструисан је Дом здравља и амбуланте по селима. Створени су оптимални услови за рад. У последњих неколико година у Дому здравља у Свилајнцу запослено је тридесет радника. Они су прво радили по уговору који им је продужаван неколико пута, а затим су примљени на неодређено. Са општином је склопљен споразум да их пола плаћа општина, а остатак Дом здравља из сопствених прихода. Од тих тридесет 13 радника сада плаћа Министарство здравља из фонда државе. За осталих 17 и четири под уговором, значи укупно 21 плату обезбеђују општина и Дом здравља. За ову годину општина је определила 18 милиона динара у ту сврху, али без динамике пребацивања средстава Дому здравља. Бивша директорка је средином сваког месеца писала допис општини за средства за плате која су затим пребацивана на рачун Дома здравља. Све је тако функционисало до доласка новог директора др Драгана Станојевића у првој половини јуна. Задње пребацивање средстава општине Дому здравља било је 2.јуна. Ново руководство наставило је да шаље дописе општини за средства за плате 21 радника. Општина није пребацивала средства, а плате са закашњењем исплаћује Дом здравља из сопствених средстава. Очигледно је да општини нису одговарала нова кадровска решења и своје неслагање испољили су ускраћивањем средстава овој установи што је недопустиво. Кога и зашто кажњава општина на тај начин?

           Пред изборе Дому здравља купљен је ласерски уређај управо из тих опредељених средстава за плате. Тадашњи а и садашњи председник општине представио је то као донацију општине. Средства у висини цене ласера Дом здравља је из сопствених средстава вратио у фонд за плате. Значи да је Дом здравља практично сам купио ласерски уређај, а у медијима је приказано као донација општине. Све финансијске и друге трансакције одобравао је тадашњи Управни одбор Дома здравља на чијем је челу био Мирослав Маринковић, садашњи председник СО Свилајнац.

          Проблем је вештачки створен и у Дечијем вртићу „Дечија радост“ што је недопустиво. Против кога се упустило општинско руководство кажњавајући запослене у ове две установе? Против запослених али и против најмлађих корисника. Сви морамо заједно радити на добробит деце, запослених и становништва, а политика борбе против народа и државе осуђена је на пропаст.

          Дом здравља настоји да поново обнови рад Хигијенско- епидемиолошке службе, јер има кадар, а одговарајући дописи су послати Министарству здравља. На овај начин би се смањио и број радника за које плате за сада обезбеђује Дом здравља, јер општина не уплаћује средства за те намене. Осим тога ова здравствена установа имала би могућност да увећа и споствене приходе.

          Наредном запосленом по уговору исти истиче почетком новембра, па се у јавности може поново манипулисати некаквим отпуштањима, наводним политичким условљавањима, а не престанком уговора. Да би запослени били посвећени раду и пацијентима неопходно је да редовно примају плате а не да се баве политичким играма општинара. Буџетска средства су опредељена за плате и нико нема права да их ускраћује у политичке или друге сврхе. После конституисања нове Владе Србије и Министарства здравља, доћи на ред и решавање самовоља на локалном нивоу.

           Држава није “кажњавала” Свилајнац претходних јер на власти није била владајућа СНС, већ напротив уложила је велика средства за обнову и реконструкцију здравствених, образовних и спортских објеката. Ускоро ће се отворити и новоизграђена спортска хала у саставу средње школе чију изградњу је финансирала држава, а на коју се чекало деценијама.

Фото: Д. Станисављевић

Текст: Р. Ђорђевић

САЗНАЈТЕ ПРЕ ДРУГИХ, ОБАВЕСТИТЕ ИХ:

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

error

Ако Вам се допада, сазнајте пре свих!

YouTube
YouTube
Instagram
Follow by Email