Каква је епидемиолошка ситуација у Свилајнцу?

Према наводима из дома здравља епидемиолошка ситуација у општини се може оценити као стабилна и под контролом.“

          Дом дравља у Свилајнцу свакодневно информише јавност о броју прегледа у „Ковид амбуланти“ и броју заражених, селектирајући колико је на болничком или кућном лечењу и о броју преминулих. Ова пракса је уведена од доласка новог руководства. Пре тога јавност је периодично информисана и то углавном од лица која нису из медицинске струке. Оваква ситуација доприносила је проношењу дезинформација и неистина нарочито о подацима оболелих. Пример о првозараженој жени у општини.

Бувља пијаца у Бојачи у Свилајнцу.

          На основу извештаја Дома здравља Свилајнац на дан 9. септембар од почетка новог таласа епидемије 27.06.2020.год. до данас на територији Општине Свилајнац регистровано је 64 новоoбoлела ( PCR +) ,нема пацијената на болничком лечењу, један (1) у кућној изолацији, 58 излечених и пет 5) преминулих. Број прегледа у пријемно-тријажној амбуланти 08.09.2020.г био је 11.

         Према наводима из дома здравља епидемиолошка ситуација у општини се може оценити као стабилна и под контролом. Кризни штаб општине одлуке и даље доноси без консултација струке, јер непозива шефа „Ковид амбуланте“ докторка епидемиолога и директора установе. Да ли је и ово део револта општинских функционера због кадровског неслагања са постављењима у дому здравља? Здравље мора бити на првом месту, а политичким неслагањима није место у струци.

          Једном од одлука кризног штаба незадовољни су и продавци на бувљој пијаци у Свилајнцу којој је забрањен рад. У Новом Саду на чувеној „Најлон пијаци“ коју за викенд посети и неколико хиљада људи није забрањен рад. Од продаје на бувљој пијаци у Свилајнцу живи тридесетак породица. Бувља пијаца у свилајнцу је на отвореном и веома се лако могу применити препоручене мере заштитна маска и социјална дистанца. На основу одлука кризног штаба отказан је и предстојећи вашар који се 11.септембра традиционално одржава у Свилајнцу. И средствима информисања било је забрањено присуство првој седници СО Свилајнац у новом сазиву, наводно због Ковида 19. Већ на другој селективно је дозвољен рад само једном медију. Надамо се да ће на трећој која је заказана за 11. септембар, а собзиром на то да је тренутна епидемиолошка стабилна бити дозвољен рад новинарима. У окружењу новинарима није забеањивано присуство и рад на седницама општинске скупштине. У члану 109. пословника Пословника скупштине општине Свилајнац између осталог пише: Ради стварања услова за рад представницима средстава јавног информисања обезбеђују се потребни услови за праћење рада на седницама Скупштине и њених радних тела.

У будућности кризни штаб општине требао би уважавати мишљење струке али и чути потребе грађана.

Р. П.

САЗНАЈТЕ ПРЕ ДРУГИХ, ОБАВЕСТИТЕ ИХ:

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

error

Ако Вам се допада, сазнајте пре свих!

YouTube
YouTube
Instagram
Follow by Email