Расте број заражених у Свилајнцу

          За 21-ог запосленог и даље се чека обећана финансијска подршка општине  

           Захваљујући средствима Владе Србије пре неколико година реконструисан је Дом здравља у Свилајнцу и амбуланте по селима. Створени су добри услови за рад. Општина је последњих неколико година у Дому здравља у Свилајнцу запослила тридесетак радника. Сви млади доктори су добили посао. Они и друго медицинско особље су прво радили по уговору, а затим су примљени на неодређено време. Са општином је склопљен споразум да половину личних доходака плаћа општина, а остатак Дом здравља из сопствених прихода. Од 30 радника општина је издвојила 13 и од Министарства здравља издејствовала да се плаћају из фонда државе. За осталих 17 и четири под уговором, значи укупно 21. плату, до првог јуна ове године обезбеђивала је општина и Дом здравља.

          Општина је ове године определила 18 милиона динара у ту сврху, али без прецизирања динамике пребацивања средстава Дому здравља. Бивша директорка је средином сваког месеца писала допис општини за средства за плате која су затим пребацивана на рачун. Све је тако функционисало до доласка новог директора др Драгана Станојевића у првој половини јуна. Задње пребацивање средстава општине Дому здравља било је 2.јуна. Ново руководство наставило је да шаље дописе општини за средства за плате за 21. радника. Општина није пребацивала средства, а плате са закашњењем исплаћује Дом здравља из сопствених средстава. Очигледно је да општини није одговарало ново кадровско решење и своје неслагање испољили су ускраћивањем средстава овој установи што је недопустиво.

           Пред изборе, за рад на сузбијању епидемије „Ковида 19“, која је проглашена 16.марта ове године, па до укидања ванредног стања у Србији, општина је наградила одређен број радника Дома здравља.

          Од почетка новог таласа „Ковида 19“ 27.јуна, запослени у Дому здравља наставили су рад на откривању и лечењу ове опасне болести излажући се да и поред одговарајуће опреме и сами постану пацијенти. Приликом конституисања нове скупштине у општини и постављења председника општине и заменика истакнуто је да је један од основних задатака нове власти и борба против „Ковида 19“. У састав општинског већа изабрана су и четири лекара управо због присутне пандемије.

          Гостујући недаво на локалом медију председик општине је изјавио да је одговорнима у Дому здравља својевремено упутио допис за договор о начину сарадње али да није добио одговор. Увидом у расположиву докуметацију устаовили смо да је општина упутила Дому здравља допис бр. 50 – 13/2020 III од 19.06.2020.г. у коме је предложила састанак у вези даље сарадње. Из Дома здравља је одговорено, истог дана, дописом бр.783/20 од 19.06.20.г. којим се прихвата иницијатива општине, а термин одржавања састанка остављено је да одреди општина. Она није заказала састанак иако је била иницијатор ( у прилогу достављамо копије дописа општине и Дома здравља).

Допис Општине Дому здравља.
Одговор Дома здравља Општини.

          Као што се може видети из документације општина није заказала састанак на коме би се расправљао о плановима и потребама запослених у овој значајној здравственој установи.

          У истом гостовању председник општине Предраг Милановић оценио је тренутну епидемиолошку ситуацију у Свилајнцу као солидну и да ће се по потреби предузимати друге мере, а није искључио ни могућност увођења ванредног стања ако буде потребе јер је здравље становништва најбитније. Нагласио је да он од првог јуна, када је Дом здравља прешао у надлежност Владе Србије, нема информација о стању у тој установи, нити да је добио званичан допис о начину сарадње нити да им треба помоћ. Нагласио је да зна да мештани Бобова и Дубнице нису задовољни због чињенице да им је изабрани лекар премештен на друго радно место. По његовом мишљењу на овај начин је прекршен закон јер је пацијентима ускраћено право да се лече код изабраног лекара иако амбуланте опслужује нови лекар. На овим примерима се види да не постоји спремност за сарадњом већ се износе тврдње које објективно не одговарају истини. У јавности се ствара непотребна конфузија и подиже тензија.

           Показало се и у овом обраћању званичника општине да је политика изнад стварних потреба грађана. Дом здравља је на првој „линији одбране“ од епидемије Ковид 19, а и велики број медицинског особља је примљен, управо по препоруци председника општине, пре јуна ове године због ефикаснијег супростављања пандемији. Сада када се Србија бори са драстичним повећањем заражених, а расте и број позитивних у Свилајнцу, најмање су потребне политичке игре и ускраћивање финансијске помоћи медицинском особљу. Очигледно је да избегавање договора и неиспуњавање преузетих финансијских обавеза од стране општине Дому здравља представља лош знак за запослене. Општина треба да буде сервис грађана који су је и бирали. Новонастала ситуација је вештачки створена.

          Сваких 15 дана Дом здравља и даље шаље дописе општини за плате 17 запослених на неодређено и четири запослена на одређено време. Ова установа успева да из сопствених средстава исплати по пола плате што је за појединце недовољно јер су кредитно задужени.

          Овакав однос локалне самоуправе према преузетим обавезама у време светске пандемије је за сваку осуду. Без обзира на овакву ситуацију запослени којима су ускраћена зарађена финансијска средства раде одговорно и савесно.

          Време је да после формирања Владе реагују ресорно и друга министарства у циљу превазилажења проблема ускраћених финансијских средстава општине према одређеом броју медицинских радника. Неке земље ангажују и пензионисане медицинске раднике у сузбијању епидемије, а не исплаћивање опредељених средстава у овом случају је неодговорност према здравственој заштити становништва.

          Како ће општина наградити ангажоване у Ковид амбуланти у такозваном трећем таласу, ако делу запослених ускраћује средства за егзистенцију? Одговорност, професионалност и заједништво у борби против епидемије која се шири треба све да уједини. Ефикасан рад на превенцији, лечењу и поштовању епидемиолошких мера мора бити изнад политичких манипулација и личних сујета.

Р. П.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

error

Ако Вам се допада, сазнајте пре свих!

YouTube
YouTube
Instagram
Follow by Email