После неколико деценија Земљорадничка задруга „Свилајнац“ поново покреће ратарску производњу

Spread the love
Spread the love

За себе и друга-задругарство

          Корени задругарства у Србији започели су 1894.године, а само три године касније основана је 31. марта 1897. године у селу Црквенцу прва Земљорадничка задруга у Ресави. Задруга „Свилајнац“ уписана је у регистар привредних друштава децембра 1954. године, а наставила је традицију Паорске задруге из 1.11.1897. године. Једина је задруга која је опстала из прошлих времена. Данас у власништву задруга има објекте, обрадиве површине и локале.

           Успешно пословање задруга је крунисала и куповином трактора са којим је после неколико деценија отпочела своју ратарску производњу. На парцели од 50 ари у кругу силоса после орања засејаће се кукуруз. У плану је да се на још 10 хектара, после обраде земљишта засеју и друге ратарске културе. Покретање ратарске производње је значајна јер ће се остваривати већа добит са запуштених парцела.

Орање парцеле код силоса.

            Монтирањем сушаре за житарице уз помоћ државе омогућили су задрузи већи откуп кукуруза ове јесени. До сада је откупљено око 190 вагона, а постоји интерес пољопривредника и за набавку репроматеријала преко задруге за јесењу сетву. У плану је да се за следећу пољопривредну сезону оспособи један, од два уређаја за издувавање пшенице.

Откуп и недељом.

            Задруге су некада биле окосница развоја пољопривреде и зато држава улаже велика средства у њухово обнављање. Показало се да оне могу окупљати пољопривреднике и стварати профит од кога се може живети. Земљорадничка задруга „Свилајнац“ је на добром путу да обнављањем ратарске и друге производње, као и рекнструкцијом објекта и набавком механизације постане значајан партнер пољопривредницима на овом подручју.

Р. П.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420