Јапанска јабука је дрвенаста биљка, позната у свету и под именом каки јабука. Може да расте жбунасто или као само једно дрво, а достиже висину и од седам ипо метара. Најбоље расте у пределима које имају умерено хладне зиме и не превише топла лета.

Пореклом је из Кине, где се узгаја вековима. Каки је национална воћка у Јапану. Успева у подручјима благе средоземне климе. Каки је осетљив на ниске зимске температуре, измрзава на температурама нижим од -15°Ц, па га треба садити на окућницама, близу стамбених објеката који се греју, чиме се ствара заветрина и блага микроклима.
У нашим крајевима се ретко може видети и зато наранџасти плодови егзотичног воћа у двориштима привлаче погледе свих пролазника. Како би попримили своју пуну арому, плодови морају бити потпуно зрели , скоро црвени, па се обично беру касније ујесен, након првих мразева. Сазревањем, плод постаје сочан, сладак, и пријатног укуса, и тада може да се једе кашичицом. Јапанска јабука је изузетно богата флавоноидима, а нарочито кверцетионом што значи да смањује ризик од срчаног удара и болести срца. Захваљујући томе штити и организам од штетних утицаја радикала. Веома је богата и витамином Ц, па јача имунитет, а пошто садржи три грама влакана (то је преко 10 процента дневних потреба), помаже и у снижавању нивоа холестерола. Обилује и фруктозом, па се препоручује особама које имају повишен шећер у крви. Најбољи је онај плод који је под руком мекан. Од ње може да се прави сок, џем, сируп или воћна салата.
Р. П.
- Положени венци у Црквенцу поводом устанка против фашизма - 10/07/2024
- Анастасија Обреновић ниже медаље - 24/06/2024
- Додељена спортска опрема фудбалским клубовима - 24/06/2024

Оставите одговор
Жао нам је, да би поставили коментар, морате бити пријављени.