Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the accelerated-mobile-pages domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the themezee-widget-bundle domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the yith-footer-banner domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121
Јапанска јабука – каки |

Јапанска јабука – каки

Spread the love
Spread the love

          Јапанска јабука је дрвенаста биљка, позната у свету и под именом каки јабука. Може да расте жбунасто или као само једно дрво, а достиже висину и од седам ипо метара. Најбоље расте у пределима које имају умерено хладне зиме и не превише топла лета.

Плод јапанске јабуке у дворишту у Свилајнцу.

         Пореклом је из Кине, где се узгаја вековима. Каки је национална воћка у Јапану. Успева у подручјима благе средоземне климе. Каки је осетљив на ниске зимске температуре, измрзава на температурама нижим од -15°Ц, па га треба садити на окућницама, близу стамбених објеката који се греју, чиме се ствара заветрина и блага микроклима.

          У нашим крајевима се ретко може видети и зато наранџасти плодови егзотичног воћа у двориштима привлаче погледе свих пролазника. Како би попримили своју пуну арому, плодови морају бити потпуно зрели , скоро црвени, па се обично беру касније ујесен, након првих мразева. Сазревањем, плод постаје сочан, сладак, и пријатног укуса, и тада може да се једе кашичицом. Јапанска јабука је изузетно богата флавоноидима, а нарочито кверцетионом што значи да смањује ризик од срчаног удара и болести срца. Захваљујући томе штити и организам од штетних утицаја радикала. Веома је богата и витамином Ц, па јача имунитет, а пошто садржи три грама влакана (то је преко 10 процента дневних потреба), помаже и у снижавању нивоа холестерола. Обилује и фруктозом, па се препоручује особама које имају повишен шећер у крви. Најбољи је онај плод који је под руком мекан. Од ње може да се прави сок, џем, сируп или воћна салата.

Р. П.

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5471