Из историјата новинарства у Свилајнцу – Први локални лист у Србији “Ресавски поштоноша”

Ове године обележава се 150 година од покретања локалних новина

 

други део

други део

На крају 1871. Јован Шарић, свештеник на служби у Свилајнцу, био је задовољан својим радом. Од свештеника који се само бринуо за унапређење свог сталежа, прерастао је у извештача друштвених и политичких догађаја, аналитичара актуелних проблема провинције. Постао је перо које се „усуђује“ да говори у име свештенства па српског народа. Покренуо је две сатиричне рубрике „Наше домаће ствари“ и „Разговори имеђу Туге и Вуге“ у „Ресавском поштоноши“.

На крају године његов проветитељски рад био је крунисан избором за председника Омладинског друштва у Свилајнцу. Од општине је добио бесплатан локал за јавну читаоницу, а основао је и позоришну дружину.

Свим својим бићем био је окренут националним, друштвеним и културним проблемима, али и међународним догађајима, које је пажљиво пратио и правовремено обавештавао српску јавност. Био је дубоко уверен да се путем новинских чланака може много добра и користи учинити за народ у којем се увелико разбуктавао национални романтизам.

Шарићева новинарска радозналост била је многострука. Пише о сиромашву свештеника и учитеља, нарочито о тешком положају сељака и његовој неукости. Путујући по Србији Шарић је стекао богата, али у великој мери и горка искуства. Узнемирен због материјалне оскудице сопствене породице, посвећеност јавном раду било му је као мелем на рану. Септембра 1870. године када је дошао је у Свилајнац, му је и највеће место свог свештеничког службовања. Свилајнац је, нарочито у другој половини 19. века био међу најнапреднијим варошима у Србији, у економском и културном погледу.

Значајан напредак у развоју вароши обележава 1868. година када је група грађана основала читалиште омладине ресавске. Својим предусретљивим односом према мештанима и љубављу према парохијанима, учинио је много, за само две године.

На слици: Насловна страна Ресавског поштоноше броја 6

 

Наставиће се …

Нов тротоар – старе навике

           Новопостављени тротоари у близини Тржног центра „Европа“ у Свилајнцу поново се користе за за паркирање за време доставе робе. Плоче на тротоару нису предвиђене за камионе и комбије и почеле су да попуштају под теретом ових возила. То се дешавало и раније што се може видети на тротоарима који нису реконструисани.

           Некада су стубићи спречавали паркирање на тротоару али су они уклоњени целом дужином у улици Браће Југовића.

Паркиран камионет на тротоару.

        Да би се спречило паркирање на тротоару неопходно их је обезбедити. Неодговорним паркирањем они ће за кратко време бити поново за реконструкцију.

Фото: М. Т.

Један од симбола Свилајнца улица Крива чаршија – Из историје Свилајнца

           Још 1820. године Свилајнац је почео да се формира по регулационом плану, којим су пројектоване четири главне улице које су остале до данас и које чине окосницу градског језгра. Права чаршија или Ресавска улица, данашња улица Светог Саве, Крива чаршија, касније Кнез Михаилова, а данас улица и Трг Стевана Синђелића, Господска улица сада Устаничка и Ресавски трг, некада Лазин а сада Трг хероја.

Крива чаршија.

Данашњи изглед

Припреме за културно лето на Тргу Стевана Синђелића.
Напуштени локали излепљени плакатима.
Два сува дрвета која већ годинама опомињу надлежне да уреде овај део улице.

            

           Крива чаршија са спомеником Стевану Синђелићу је и у туристичкој понуди општине Свилајнац. Повремено се сруши неки од старих локала у овој улици и изгради нови који се амбијентално не уклапа у стару архитектуру. Наравно, на овај начин нестаје аутентичност улице која је била трговачки и занатски центар вароши. У њој се налазе многобројне летње баште кафића а ту су и најекслузивније продавнице Свилајнца. На Тргу Стевана Синђелића се одржавају концерти и друге манифестације. Може се рећи да је ова пешачка улица једна од најпрометнијих у општини. У куповину долазе и житељи суседних општина. Слику ове улице руже и неколико напуштених локала који су излепљени разним рекламним материјалима. Најављена је и њена темељна рекострукција. Дотрајао је и велики мурал као и фасада некадашњег Хотела „Таково“. Собзиром на то да је велики значај улице за туристичку понуду општине могло би се закључити да се не поклања довољно пажње и у текућем одржавању. Оно што многе житеље изненађује је чињеница да два сува дрвета стоје већ неколико година непосечена како би се поново зеленилом уредио тај део улице. Може се рећи и да је такав поступак крајње неодговоран када се зна да се знатна средства улажу у туризам и екологију. При томе сведоци смо да су због реконструкције тротоара у улици Браће Југовића експресно посечена два вишедеценијска стабла липе и храста. Житељи улице револтирани су овим поступком власти а тврдња општинара да су то грађани тражили не одговара истини. На овим високим темпаратурама које се приближавају и до 40 степени њихов хлад био би спас за пролазнике али и оближње куће.

           Овим текстом желимо да подсетимо надлежне у општини да је још 1820. године Крива чаршија била једна од најуређенијих и најзначајних улица и да је Свилајнац тада израстао у трговачки и занатски центар Ресаве.

Р. П.

ОБАВЕШТЕЊЕ О РАДУ ПРИЈЕМНО-ТРИЈАЖНЕ( COVID 19) АМБУЛАНТЕ ДОМА ЗДРАВЉА СВИЛАЈНАЦ

– сваког дана од 9 до 17 сати

Ван радног времена пријемно- тријажне амбуланте пацијенте ће збрињавати СХМП ( Служба хитне медицинске помоћи)

Број телефона пријемно-тријажне амбуланте је 035/321-260.

ДНЕВНИ ИЗВЕШТАЈ ДОМА ЗДРАВЉА СВИЛАЈНАЦ О СТАЊУ У ВЕЗИ ЕПИДЕМИЈЕ

SARS-2 COVID 19 на дан 21 .07.2021.год.

Од почетка епидемије COVID 19, која је проглашена 16.03.2020.год. до данас на територији Општине Свилајнац регистрован је:

1896 пацијента позитивних на COVID19 – у последња 24 часа :

0 позитивна ( 30 тестирана)

– 60 преминула

– 1834 пацијента је излечено(0 у последња 24 сата)

– 0 на болничком лечењу

2 у кућној изолацији

Број прегледа у пријемно-тријажној амбуланти јуче 20.07.2021.г је 6 .

в.д. директор

 

Др.мед. Валентина Ђорђевић

специјалиста епидемиологије

Разговор Туге и Вуге

Улица за војводу „Вукашина“ да се не заборави!

Туга.. -Ма јел то за онога што наредио да се споменик Мари однесе у Гладну и претопи у бомбе седмог на осми јул 1944. године за одбрану од Народно –ослободилачке војске која се борила за слободу. Беше и за Равну гору узорака које лично похвалио Чича, бомбе из Гладне „ала Мара“ за борбу против мрског непријатеља, партизана. Имао заслуга и за орден но се заврши Други светски рат . Вуга.. – Откуда абер из Суботице, када имао више заслуга, херојских у неким другим географским висинама, како ови из Гладне не пожелеше да имају улицу војводе Вукашина. Заборавили свога мецену који их чувао од партизана и слободе, они сад други срез, а и Добра вода споменик да дигну где самозвани војвода стао и војевао, гостио се са црним тројкама, а са Буковика побегао.

Туга.. – Немци, мајор Колман, куповали по селима намирнице и одмах плаћали, а он само пожели и народ давао јаја, гибанице, печене кокошке, вина и ракије за своју безбедност. Жене из куће нису излазиле да не би биле „фризиране“ или као неке на Морави завршиле свој животни пут.

Вуга.. -Вук-а-шин,војвода био и судија Мики-бради, учитељу и попу Бућину из Бобове у ноћи 28. априла 1944. године и осталим родољубима, по кратком поступку „радила“ кама на Дивотину. Лично он на машину куцао пресуде „криви што су живи“ стављени под слово „З“ са печатом. Егзекуција одмах у зору да не побегну везани у гаћама и боси, на брзину затрпани.

Туга.. -Како овима сада 2019. године на власти, паде на ум да му се даје име улице у „част“ као народном хероју, кад побегао од Руса ослободиоца, са крвавим рукама. МЗ Суботица послала предлог комисији то јест њеном председнику СоС-а, он по демократској процедури је стави на „дискутовање и усвајање“. Вукашин војвода од Ресаве, самозвани није висио као Лаза на бандери коме „ослободиоци“ из 2000. године отеше трг у име Евро-парка.

Вуга.. -Председник комисије за именовања и одликовања,стручан јер био „одабран“ за стипендију из „Ти-То-фонда“, здушно се заузео за „правду“ и војводу Вукашина који својим делањем оставио „траг“ да му име виси на бандери са називом улице. Дилеме нема.

Туга.. – Како нема, ајде молим те? Професор историје учио из књига „црвених“ да ово баш није „здраворазумски“ предлог већ више политикантски и исхитрено стављено на разматрање. Настаде мук како неко сме да зна боље историју од „стипендисте“ па и он исту црвену имао у рукама код професора Воје. После био и црвени судија, Он Лазу „ослободио“ трга који сада носи име „Трг хероја“ уопштено види мајкуму, ти то! Да ли на војводе Вукашина и Живадина наш „стипендиста“ мислио ? Лукаво, али и жалосно да се прекраја историја после 75 година борбе против окупатора у Ресави? Нажалост имао и домаће симпатизере за време Окупације 1941-1945, записали Немци и архиве сачувале.

Вуга.. Море осетио овај „демократа“ неда му мира савест помоћник „стипендисте“ у комисији, иначе марвењак по струци да ова муважа неће проћи па нападе профу историчара који ђаке учи погрешно, да не зна ко је био Лаза херој, и командир чете партизана у Ресави. Припрети он профи да не зна кога обесиле „домаће“ снаге о бандери код библиотеке. Испаде као да војвода Вукашин херој! Зна марвењак боље и од профе и историје која каму описала на врату учитеља Мике и попа Бућина на Дивотину.

Туга..-Онемоћаше ипак у прекрајању историје, политиканти без да им образ поцрвени, олако се залетели, мислили да ће скршити професора историје, да могу већином,прекрајати историју. Зар џелату дати име улице у селу слободарских традиција шта је ово дозволио себи „стипендиста“ све приватизовао, ресавску библиотеку и управни одбор, плаћен, а сина запослио да учи „завичајну историју“. Брукају општину Свилајнац и часне борце НОР-а 1941- 45 године који се борили за слободу са руском браћом, слободарским светом против нацизма, фашизма и „домаћих“. Но пасаран…

Згранута историја, симпатизери и фамилије бораца 7.јули 2019. године.

Р. П.

Фото: Д. С.

 

 

Додела награда ученицима за постигнуте резултате

Општина Свилајнац наградила је доделом књига, ученике основних и средњих школа за постигнуте резултате на многобројним општинским, регионалним и републичким такмичењима. Ученици су постигли запажене резултете на такмичењима из школских предмета, музичких такмичења, информатике, моделарства и спорта. Награђено је и 27 ученика Вуковаца који су са петицама из свих предмета завршили, основно образовање и ученици генерација из основне и средњих школа. Укупно је додељено 250 књига, а било је ученика који су освојили и по неколико награда. Све честитке за успех заслужују ученици, али и њихови професори, учитељи, наставници и наравно родитељи.

Награде за најуспешније ученике
Награде за тимове на Малој школској олимпијади
Награде за најуспешније ученике

Р. П.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107