Сусрет са сунцем Јахорина

Сусрет са сунцем Јахорина
Spread the love
Spread the love

Сусрет са сунцем
Јахорина


Сусрет са сунцем Јахорина

Јахорина је планина која се налази делом у општини Пале и мањим делом у општини Трново Република Српска,  која припада Динарском планинском систему. Највиши врх је Огорјелица са 1.916 m надморске висине. Лети је прекривена густом зеленом травом, а зими и до три метра високим снегом

Изванредна конфигурација терена, обиље врло квалитетног снега, погодна клима, 20 km стаза за алпске дисциплине као и благе падине (Рајска долина) уврстиле су ову планину међу најлепше и најпознатије ски-центре.

Просечан број дана са снежним покривачем на Јахорини је 175, и то од октобра до краја маја. Десетогодишњи просек висине снежног покривача у фебруару износи 106 cm.

На четрнаестим Зимским олимпијским играма у Сарајеву, на Јахорини су одржане алпске дисциплине за жене. Јахорина је од Сарајева удаљена 30 km, а од Пала 15 km.

Јаворина је оригинални назив планине Јахорине. Назив је добила по планинском или грчком јавору (лат. acer heldreichii), чије је најсеверније станиште ова планина. Огромна стабла грчког јавора су природна атракција.

Назив Јахорина се усталио за време турске окупације, када је често мењано слово В у Х.

Фото: З. П.

Извор: слободна википедија

resavski postonosa

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349