Слобода штампе у наглом паду

Слобода штампе у наглом паду
Spread the love
Spread the love

Слобода штампе у наглом паду

Слобода штампе у наглом паду

„Новинари раде под лошим економским условима и суочавају се са осуђујућом и непријатељском атмосфером“, каже се у Барометру и наглашава повећани број физичких и вербалних напада на новинаре, што додатно угрожава независно извештавање и квалитет новинарства”.

Слобода штампе у Србији је у наглом паду, наводи се у Барометру слободе за 2018. годину, фондације Фридрих Нојман, и подсећа да су Репортери без граница забележили пад Србије од 10 места на својој листи за 2018, на 76. место, најниже у региону Западног Балкана, као и да упозорења стижу од многих домаћих и међународних медијских инстанци.

Мада постоји не мали спектар штампаних издања, електронских и онлајн медија, њихов плурализам је под знаком питања, а власт се не либи да користи легалне или „екстралегалне“ методе супротстављања онима који критикују владу и Александра Вучића, истиче се у извештају, који преноси Глас Америке.

Подсећа се да су Врањске затворене у таквој атмосфери, а да су многи провладини таблоиди покренули кампању против оснивача КРИК, када је тај истраживачки портал објавио налазе о сумњивом новцу министра војног Александра Вулина.

Притисак се врши кроз економски притисак и фаворизовање провладиних медија у добијању новца од реклама, па многи медији и новинари практикују аутоцензуру или постају пропагандно средство владајуће партије, указује Барометар.

„Новинари раде под лошим економским условима и суочавају се са осуђујућом и непријатељском атмосфером“, каже се у Барометру и наглашава повећани број физичких и вербалних напада на новинаре, што додатно угрожава независно извештавање и квалитет новинарства.

Извор: ФоНет

resavski postonosa

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373