На споменику Стевану Синђелићу

На споменику Стевану Синђелићу
Spread the love
Spread the love

На споменику  Стевану Синђелићу у Свилајнцу оштећена спомен плоча

На споменику Стевану Синђелићу

На споменику  Стевану Синђелићу

У средишту пешачке зоне, Синђелићеве улице, у народу зване Крива чаршија, налази се споменик Стевану Синђелићу, прослављеном јунаку из Првог српског устанка. Споменик је подигнут 31.маја 1991.године, на 182 годишњицу његове погибије на Чегру.

Споменик је уметничко дело академског вајара из Београда Михаила Пауновића. Урађен је у бронзи, импозантне величине, приказује препознатљив Синђелићев покрет – пуцањ у барут. Простор око споменика је дело уметникове импровизације шанца, у коме се историјски догађај збио.

Овај споменик је први и до данас једини који је Ресава подигла свом јунаку, Стевану Синђелићу. Ноћу је осветљен декоративним рефлекторима. Поводом годишњице од битке на Чегру на споменик венце полажу бројне делегације.

 Општина је за 2019. годину издвојила 59 милиона за финансирање Природњачког и Спортско-туристичко-рекреативног центра. Према буџетским издвајањима туризам је најважнија привредна грана за ову општину. На десетине хиљада туриста, према наводима Природњачког центра, посети Свилајнац, а на туристичкој мапи се налази и обилазак споменика Стевану Синђелићу. Приликом обиласка споменика туристи се фотографишу. Међутим, спомен плоча је доста оштећена, недостају слова па је питање какву ће слику о споменику и граду понети деца и туристи када  на пролеће посете Свилајнац. Неодговорни појединци или групе уништавају споменике али наносе велику штету и општем утиску о уређености града.

Оваква и слична оштећења на споменицима, која су у туристичкој понуди општине, неопходно је ургентно отклањати а можда би требало на други начин обезбедити споменик или евентуално успоставити видео надзор.

Р. П.

resavski postonosa

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420