Ресавци у Новом Саду

Ресавци у Новом Саду
Spread the love
Spread the love

Ресавци у Новом Саду поводом 100 година од великог рата

Ресавци у Новом Саду поводом 100 година од великог рата

Дом Војске Србије  са Удружењем ратних  добровољаца „Обилић“ 1912 – 1918 године, њиховихпотомака и поштовалаца био је домаћин Ресавцима у Новом Саду.

     Обележавање датума великих битака и 100 година од завршетка  Великог рата 1912 – 1918 године је била част и обавеза према нашим славним прецима који су изборили слободу уз велику борбу и огромне жртве. После велике голготе и пробијања Солунског фронта Србија је васкрсла и ослобођена.

Ресавци у Новом Саду поводом 100 година од великог рата
Са отварања изложбе слика

  Била је ово прилика да се у Новом Саду обележи и прослави,  заједно са браћом велики јубилеј 100 година од Присаједињења  Војводине матици Србији,  24. новембар 1918 године.

     Ресавци, из Удружења добровољаца 1912-19 18. година потомака и  поштовалаца „Горња Ресава“  Деспотовац  и Удружење „Стеван Синђелић“  из Свилајнца су иницијатори, носиоци програма,активности и сарадње на обележавању 100 година од Великог рата.  

Приликом боравка у Новом Саду Ресавци су у Музеју града посетили изложбу посвећену стогодишњици  од Присаједињења Војводине Србији, као и новооткривени споменик Краљу Петру Првом, ослободиоцу и творцу нове велике  државе 1918 године, са уједињеним  Србима. У спомен соби прве бригаде Војске Србије   госте је примио и упознао их са традицијом и борбеним путем  Мајор Ђорђе Дунђер.  

У галерији Дома Војске Србије отворена је изложба слика, 26 платна уметника из Ресаве урађених на Ликовној колонији„Црквеначка Палета“ 2012 године која је тематски била посвећена стогодишњици Кумановске битке. Сликар Момчило Вуксановић – Мома Брада је  својом беседом увео посетиоце у програм којије следио сценским приказом страхота у Великом рату  „Драмског студија“ из Деспотовац. Глумци Милић Никодијевић, Мирољуб Ивановић били су убедљиви тумачи ликова наших Славних предака. Свесрдну помоћ су им пружили отац и син Горан и Немања Радивојевић.

Ресавци у Новом Саду
Детаљ из програма

Звуци мајстора трубе Божидара Младеновића су подсећали на славне дане и битке на  Дрини, Колубари, Церу, Мачковом камену, Кајмакчалану… Поздрављено је интонирање Химне Србије  а припадници војске су салутирали. Фрула Мирослава Милића и „Моравац“ уз  Дунав  су  се преплитали ове вечери у част и славу наше војске  и Присаједињења Војводине  Србији 1918 године.      

     Михајло Младеновић, ученик првог разреда основне школе је својом соло партијом на труби песме „Тамо далеко“ побрао све симпатије присутних  и измамио аплаузе. Живот  тече даље али се традиција  мора достојанствено да негује и чува.  

На крају су размењени поклони између удружења из Новог  Сада, Деспотовца и Свилајнца, књиге  „Ој Србијо“  аутора Николе Станковића и српске шљивовице из Ресаве које су уручили Мирољуб Спасојевић и Тешица Комненовић, Драгану Милојковићу председнику удружења из Новог сада и домаћину-свештенику из  Дома  Војске Србије  Ђорђу  Остојићу.

Основац Михајло Младеновић са трубом

Овиме је заокружена једна племенита мисија  уметника добровољаца из Ресаве  који су истрајали од 2012 године и обележавања100 година Кумановске битке до 100 година од завршетка Великог рата 2018године. 

Обишли су и дали програм у част славних предака и слободе од Деспотовца, Свилајнца, Јагодине, Лапова, Жабара као и по селима и основним школама у Стењевцу, Плажану, Великом Поповићу,  Кушиљеву, Ђуринцу, Црквенцу, Рашанцу СО Петровац на Млави.       

Ресавци су на свој начин обележили и одали признање својим славним прецима за величанствени подвиг и жртвовање за поколења која имају велику обавезу да чувају сећање и слободу Србије. 

Фото: Н. Ј.                                                

 Мирољуб Спасојевић

resavski postonosa

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420