Почетком априла нова правила

Нове муке и трошкови за пољопривреднике

Нове муке и трошкови за пољопривреднике

Почетком априла нова правила за регистрацију трактора, приколица, мотокултиватора и радних машина

Почетком априла нова правила

Од 3. априла  за тракторе, мотокултиваторе и радне машине, укида се трајна регистрација, па ће  морати на технички и регистрацију једном годишње. Пољопривреднике  је забринула пререгистрација и замена старих таблица на тракторима, приколицама и радним машинама. Нови трошкови али и проблеми. Механизација је стара и неколико деценија и како да прођу захтеван технички преглед, који им је неопходан да би добили нове таблице.

Раније су технички прегледи рађени на терену, а сада морају да дођу на полигон техничког прегледа. За поједине то је вожња и по неколико десетина километара. Осим проблема са старошћу механизације биће то и нови издатак нарочито за оне пољопривреднике који имају по неколико трактора и радних машина.

И док ће неко своје машине да паркира, има и оних који кажу да ће возити нерегистроване тракторе јер немају могућности да их припреме за технички преглед. Према проценама познаваоца прилика у Свилајнцу нерегистровано ће остати и преко 50% трактора. На пример до сада је, на једном од техничких прегледа, било свега 10% трактора у односу на исти период прошле године.

Пописом аграра из 2012. године, утврђено је да газдинства у Србији поседују 408.734 трактора и око 25.000 комбајна. Сва та механизација у просеку је тада била стара близу три деценије.

Неисправности на тракторима светла, гуме и друго саобраћајна полиција иначе у редовним контролама санкционише. Трактористи се жале на високе казне које достижу и суму од неколико десетина хиљада. После априлског рока контрола трактора на путевима биће сигурно већа. Да се не би излагали непотребним трошковима пољопривредници би требали да поштују нове одредбе закона. Нажалост све је ово, како кажу, дошло у јеку пролећних радова на њивама. Ови административно – технички послови за пољопривреднике биће тежи од орања.  

Р.Ђ.

САЗНАЈТЕ ПРЕ ДРУГИХ, ОБАВЕСТИТЕ ИХ:

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

error

Ако Вам се допада, сазнајте пре свих!

YouTube
YouTube
Instagram
Follow by Email