Виноградари по 21.пут изложили своја вина на манифестацији

Spread the love

Оцењена вина у Црквенцу

            Tрадиција је очувана упркос ситуацији која је одложила ову манифестацију винара о Светом Трифуну.Комисија је обишла подруме винара и узела узорке бербе 2020. године. Вина су оцењена 28.априла 2021 године у сали задружнога дома уз поштовање епидемиолошких мера. Чланови оцењивачке комисије били су Миленко Марић искусни стручњак у пензији иначе дугогодишњи директор подрума „Навип“ Крњево, Дарко Богдановић технолог у познатом „Малом подруму Радовановић“ из Крњева и Мирољуб Спасојевић из Црквенца. Оцењено је чак 58 узорка, која су била у конкуренцији, у четири категорије, бела, розе, ружица и црна вина. Чланови комисије дали су винарима и одређене савете. Најбоље код белих вина је Винарија „Протић“ са оценом 16,50, Андреа Јовичић најмлађи учесник и Зоран Катић су другом месту, а на трећем су Драгослав Крстић и Срба Милошевић. Из категорије розе вина, са највећом оценом на манифестацији 18,50 имао је Добрица Симоновић, друго место деле Ратко Крстић и Винарија „Протић“ а трећи је винар Јовица Стојадиновић. За најбоље ружица вино проглашен је Иван З. Катић са оценом 17,50, друго место Зоран Катић, а на трећем месту је виноградар Ивица Ћосић. Код црних вина на првом месту је Зоран Јовичић са оценом 16,00, Ивица Тошићи Иван М. Катић су освојили друго место, а Ненад Ватић и Винарија „Протић“ треће.

          Сваке године винари из околине доносе узорке својих вина на оцењивање и друже се са винарима из Црквенца о Светом Трифуну.

Зоран и Андреа Јовичић
Зоран Јовичић и Ивица Тошић
Иван З. Катић и Зоран Јовићић
Најмлаћи винар Андреа Јовичић
Радулка Тошић

 

Иван М. Катић и Иван З. Катић
Добитници признања

           Зоран Спасић из Великог Поповића са оценом 16.00 је први, Саша Нешић из Витанца друго место, а Коруновић Драган из Марковца је трећи за бела вина.

          Ружица вина, Мики Мишковић из Марковаца 15,50 први, Зоран Радовановић Свилајнац други и Паја Павличић из Марковца, освојиоје треће место.

            Црна вина, прво место Мирољуб Новаковић оцењен је са 17.50 из Црквенца, а Вујчић Владан, из Свилајнца је други и Радовановић Зоран, трећи.

             Комисија је веома задовољна квалитетом вина домаћина јер се очитује рад и труд али и знање које поседују винари.Ради се о здравим и стабилним узорцима што показује да се чувају у добрим судовима и подрумима. ортимент се полако унапређује јер млади винари примењују нова знања, добро су обавештени, саветују се и испомажу.Трајањем манифестације, 21 годину је традиција коју виноградари негују али је и допринела да се очувају виногради. Чланови Земљорадничке виноградарско – воћарске задруге „Црквеначки Чокот“ и Удружења виноградара и воћара „Димитрије Катић“ су заинтересовани за могућност подизања нових засада које нуди Министарство пољопривреде. Велика је шанса да се обнови ресавско виногорје и уз помоћ Министарства за бригу о селу које нуди бесповратна средства задругама. Све честитке винарима на учешћу ове посебно тешке године и зато су сви учесници и победници. Са манифестације поручују: „Здрави били винари, да роде виногради и да се о Светом Трифуну идуће 2022. године дружимо у Црквенцу. Живели“!

Текст: М.Спасојевић

Фото: Б. Живковић

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5275