Илегално-легална депонија

Илегално-легална депонија
Spread the love
Spread the love

На изласку из Црквенца, са десне стране у правцу Гложана илегално-легална депонија

Илегално-легална депонија

У  Црквенцу је реновирано неколико објеката, школа, дом културе, пут  у центру села и  кров на месној цркви. Место је постало уређеније и лепше. Међутим, мало је урађено на подизању свести житеља о очувању животне средине.                                    

Већ годинама се, на изласку из села према Гложану, формира дивља депонија на коју се одлажу готово све врсте отпада. Пластика, гуме, шут, грање, а ту се празне и тракторске цистерне из септичких јама. Дужина депоније је око 50 метара, ширине и до тридесет, а са доње стране висине је преко пет метара. На основу ових података може се израчунати колико кубика отпада има на овој депонији. Колики је депонија загађивач ваздуха, земљишта и подземних вода? Одговор на ова питања могу дати стручњаци, а у летњим месецима пси луталице, пацови и друге дивље животиње које обилазе депонију велика су опасност  да пренесу и заразне болести. Некада је ту био пашњак и видиковац, а данас можда и једна од највећих дивљих депонија у општини.

Повремено се депонија очисти тако што се сав отпад гурне низ падину. То је и недавно урађено, међутим нове количине отпада се већ бацају по рубу депоније. Појединци бацају отпад и на сред очишћеног дела. Расте висина депоније и у правцу бетонске бандере за пренос електричне енергије. Следеће равнање депоније може затрпати бандеру.

О овом проблему смо писали  децембра прошле године. Од тада је депонија „очишћена“ гурањем смећа низбрдо. На пут неодговорнима може се стати ригорзнијом казненом политиком, ограђивањем тог простора и предавањима којима би се подизала свест о штетности одлагања отпада изван места која су за то одређена. Отпад се и даље несметано баца и у овом случају само се ограђивањем простора и постављањем видео надзора може спречити даље гомилање смећа. Велика средства треба уложити да би се депонија очистила одвожењем смећа и вратио првобитни изглед некадашњег пашњака. Природа неће бити у стању да оволику количину отпада сама преради.

Р. П.

https://pin.it/splj5n34qlf4p2

resavski postonosa

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349