МАЛИНА ИЗ РЕСАВЕ КРЕНУЛА У СВЕТ

Spread the love

МАЛИНА ИЗ РЕСАВЕ КРЕНУЛА У СВЕТ

Почео откуп малина

У организацији независног Удружења воћара и виноградара „Димитрије Катић“ Црквенац – Свилајнац, а у сарадњи са земљорадничком задругом „Агро Еко Воће“ из Ариља, почела је берба малине сорте полка и полана. Чланови удружења и кооперанти из ресавских села су са својих малињака, подигнутих крајем прошле године, 22. јула предали прве количине рода малине који је веома доброг квалитета. Камионом задруге малина се превози до новоподигнуте хладњаче капацитета 400 тона у Ариљу, где се складишти. Директор задруге Божо Јоковић је обишао и узео узорке. Веома је задовољан затеченим стањем засада малина у Свилајнцу, Дубљу, Кушиљеву, Грабовцу, Проштинцу, Буровцу, Богави и другим местима. Савет је да се појача заливање у овим врелим летњим данима како би се очувао квалитет и виталност садница, како се то ради на парцелама Јасмине Тодоровић и Дејана Најдановића у Дубљу, а посебно у малињаку највећег кооперанта Бранчета Радовановића из Кушиљева.

Божо Јоковић и Бранче Радовановић
Божо Јоковић и Бранче Радовановић

Кампања бербе малине потрајаће до касне јесени, а Земљорадничка задруга је на терену и сабирању рода са кооперантима Тополе, Смедеревске Паланке, Велике Плане, Лапова, Свилајнца, Јагодине и Крагујевца. Обећање је одржано и после логистичке подршке од садница, ђубрива, заштите, опреме за заливање као и савета, допремљена је и амбалажа за бербу. Малинари ће све обавезе измирити према задрузи из текуће бербе до септембра ове године. Уз добар род малине потребна је подршка задруге и државе у извозу овог веома цењеног производа из Србије која је по производњи на првом месту у Европи. Чланови удружења имају намеру да шире своје засаде, а постоји интересовање и код младих на селу да подижу нове засаде малине уз помоћ удружења, а у сарадњи са Земљорадничком задругом „Агро Еко Воће“ и бржем повезивању са Министарством пољопривреде Републике Србије.

 

Мирољуб Спасојевић,

председник Удружења воћара и виноградара

„Димитрије Катић“ Црквенац- Свилајнац

https://www.resavskipostonosa.rs/blog/web-post/malina-iz-resave-krenula-u-svet/

 

resavski postonosa

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5275