Десет година у врху светске психотерапије

др Зоран Ј. Војић,
Spread the love
Spread the love

У СУСРЕТ ЈУБИЛЕЈУ

Десет година у врху светске психотерапије

АКАДЕМИК ЗОРАН Ј. ВОЈИЋ

др Зоран Ј. Војић,
др Зоран Ј. Војић,

Године 2007. проф. др Зоран Ј. Војић, психотерапеут и психијатар, преко Председништва Савеза друштава психотерапеута Србије, обавештен је да му је највише тело Светске асоцијације за психотерапију, Тренинг комитет светске организације, доделио највише признање, Светски сертификат за психотерапију.

Поред његовог имена, на листи Светске асоцијације за психотерапију, стоји – застава Србије, пружа му велике могућности и препоручује да ради у свим земљама света. Светска организација за психотерапију почела је са радом почетком 2007. године, и међу првима, донела је одлуку да се ово високо признање додели нашем проф. др Зорану Ј. Војићу, као двадесетом по реду. Пре тога, 2002. године, добио је Југословенски сертификат од стране Председништва Савеза друштава психотерапеута Србије, да би за свој успешан рад, од стране Европске асоцијације добио 2004. године и Европски сертификат за психотерапију.

Данас у свету, у свим земљама има око 200.000 психотерапеута, који су организовани у своје националне организације, као и по свим континентима (Европска и Азијска асоцијација за психотерапију), док се сада, десет година после настанка Светске асоцијације за психотерапију, на њеном званичном сајту (www.worldpsyche.org) налази само 246 имена светски признатих психотерапеута, поред чијих имена стоје националне заставе држава, којима припадају, и који су међу најугледнијима у својим земљама.

Потребно је поменути да је проф. др Зоран Ј. Војић, психијатар и психотерапеут, први субспецијалиста за психотерапију одраслих – након едукације на Медицинском факултету у Београду (1979 -1983), први у ВМА. Затим је 1985. године докторирао из психотерапије на Медицинском факултету Универзитета у Београду, а 1989. изабран у звање доцента менталне хигијене на ВМА.

Као угледан и врстан стручњак са ВМА, по позиву Катедре за психијатрију Медицинског Факултета у Београду, предавао је психотерапију на постдипломским студијама, на смеровима, субспецијализацији за психотерапију, магистеријуму за психотерапију и магистеријуму за социјалну психијатрију, током шест година (1989 – 1996) Такође, од 2004. до 2007. године, по позиву Катедре за психологију Филозофског факултета у Новом Саду, на постдипломским студијама из психотерапије, предавао је психотерапију психосоматских поремећаја и обољења и етику. Предавао је и у Центру за мир и развој Универзитета Уједињених Нација, и на још неколико универзитета.

Одржао је велики број предавања у домовима културе и библиотекама, по целој земљи, са интересантним темама из области чувања и унапређења душевног и телесног здравља, ради подизања здравствене културе становништва на виши ниво. Посебну пажњу посветио је изучавању улоге Краљевске српске војске у Великом рату, улоге становништва, улоге савезничких мисија и духовности. За свој успешан и патриотски рад примио је бројне захвалнице и одликовања. Свој радни век провео је на Војномедицинској академији, на Институту за ментално здравље. Носи чин пуковника, а пензионисан је 1993. године. Дана 22.11.2016. изабран је за академика Српске Краљевске Академије Иновационих Наука у Београду. Живи и ради у Свилајнцу, и у Београду.

Честитамо овај ЈУБИЛЕЈ нашем драгом др Зорану, нашем суграђанину, који је и поред многих привлачних понуда, остао да живи и ради у својој земљи, и дели судбину свих, као патриота. Желимо му добро здравље и многе године стваралачког рада, на добробит свих нас.

Брана Живковић

 

https://twitter.com/resavskipostono/status/938086195766202368

https://plus.google.com/+Resavskipo%C5%A1tono%C5%A1a/posts/QeWXivgLuPv

 

resavski postonosa

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.