Планинари из Ресаве у походу по брдима Велике Плане

Планинари из Ресаве у походу по брдима Велике Плане
Spread the love

 

Планинари из Ресаве у походу по брдима Велике Плане

Планинари из Ресаве у походу по брдима Велике Плане
У посети манастиру Покајница
Планинари из Ресаве у походу по брдима Велике Плане
Председник ПД „Бељаница“ Радомир – Раде Угрнић

Још једну акцију припремило  је Планинарско друштво „Бељаница“ из Свилајнца одласком на планинарско-пешачку акцију по висоравнима Велике Плане. Организатор планинарског скупа је био Планинарски клуб Врбица из Велике Плане. У акцији је учествовало 360 планинара и љубитеља природе. Занимљиво и не превише тешко је било пешачење у обиласцима манастира Покајнице и манастира Копорин.

Планинари из Ресаве у походу по брдима Велике Плане
Планинари ПД „Бељаница“ на врху Караула

Манастир Покајница је првобитно подигнута као црква брвнара у Старом Селу код Велике Плане, посвећена је преносу моштију Светог Николе. Представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја. Манастир Копорин са Црквом Светог Стефана је православни манастир који припада Епархији браничевској Српске православне цркве. Налази се на ободу разуђеног градског насеља Велике Плане при граничном појасу са Смедеревском Паланком.

Затим се кретало до највише тачке зване Караула, па до Радовањског луга и села Радовања које је одатле удаљено још три километра.

Стаза је била укупне дужине око 22 километра са благим успонима и спуштањима. На тај начин стаза је била прилагођена свим узрастима. Поред домаћина у походу су учествовали и представници друштава из Аранђеловца, Ниша, Соко Бање, Мајданпека, Београда, Крагујевца, Смедеревске Паланке, Смедерева, Јагодине и Свилајнца.

 

Следећа акција свилајнчких планинара биће 13. маја када се одлази на захтевније планинарење на планину Столови код Краљева. Предвиђен је успон на врх планине познатог као Усовача на 1375 мнв. У овом периоду пролећа цветају нарциси па и сама акција носи назив „Нарцису у походе“. Акцији могу да се придруже чланови ПД „Бељаница“ и Планинарског спортског клуба „Ресава“ из Деспотовца као и сви заинтересовани љубитељи природе.

https://twitter.com/resavskipostono/status/992099980990132225

https://plus.google.com/u/0/+Resavskipo%C5%A1tono%C5%A1a/posts/i5mrGqqvqup

https://www.pinterest.com/pin/95420085840497914/

Фото: А. Васић

Р.П.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279