Малинари у Ресави пуном паром

Малинари у Ресави пуном паром
Spread the love
Spread the love

Малинари у Ресави пуном паром

Воћари без подршке и разумевања локалне власти у Свилајнцу


Малинари у Ресави пуном паромПодизањем нових засада овога пролећа, у сарадњи и кооперацији са земљорадничком задругом „Агро-Еко –Воће“ из Ариља малинари су урадили прихрану минералним ђубривом, 6:12:24, а прву заштиту ће обавити до 10.маја, са средствима галмин, славол и еверест. Достављена је и опрема на парцелама за заливање,пумпе, црева и траке јер је због високих температура неопходно обезбедити довољне количине воде како код старих засада, ради постизања већих и квалитетнијих приноса, тако и за око 20.000 новозасађених садница.

Највећи засад је подигнут на газдинству Радовановић Бранчета у Кушиљеву,12.000 садница сорте Полка. Трошкове садница, опреме, ђубрива и заштитних средстава задруга ће и ове године омогућити кооперантима да плате родом малине који ће се преузимати као и прошле године.

Ради се и на обезбеђењу складишног простора мањег капацитета који би олакшао пријем малина и даљи транспорт до хладњаче у Ариљу. Према речима директора задруге Боже Јоковића, у току су и преговори са купцима. Очекивања су да ће и учешће на Новосадском сајму пољопривреде дати резултате јер ариљска задруга поседује сетификат о заштићеном Географском пореклу малине из Ариља. Сарадња са задруграрима се наставља заједничким радом на подизању нових засада и обезбеђивању складишног простора.

Малинари у Ресави пуном паромИ док малинари наилазе на разумевање и помоћ задруге из Ариља воћари и даље немају подршку у локалној власти. Наиме, захтев Удружења воћара и виноградара „Димитрије Катић“ упућен СО Свилајнац и општинском већу, за набавку и доделу садница, још увек је без одговора. Захтев је упућен почетком децембра, предајом на писарници, за 16 чланова, сезона садње је прошла, а одговор није добијен. Воћари су потраживали 4200 комада дуње, 6300 шљиве и 1200 крушке виљемовке.

Остале су празне парцеле на газдинствима Бобана Максимовића у Кушиљеву, Бркић Слободана и Костадиновић Зорана у Црквенцу, Милошевић Бојана у Свилајнцу, Андрејић Радета у Бобову, Ценић Живојина у Дубљу и Ракић Саше у Бресју.

https://twitter.com/resavskipostono/status/993932949409226755

И док се челници општине Свилајнац хвале да у буџету има вишка пара, воћари муку муче са беспарицом. Свака помоћ им је драгоцена у циљу подизања нових засада ради обезбеђивања прихода за домаћинство па и сезонску радну снагу. Ово није први пут да су воћари остали без подршке локалне власти, јер је од оснивања Удружење до сада добило 30 хиљада динара за своје активности. На пример, неке делатности у општини се субвенционишу на годишњем нивоу и са више од 40 милиона динара.

https://plus.google.com/+Resavskipo%C5%A1tono%C5%A1a/posts/NfsS5u6GdNi

Оправдано се поставља питање зашто локална власт не подржава воћаре и малинаре из своје општине?

М.С.

resavski postonosa

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420