Храна и лек Чудесна биљка аронија

Храна и лек Чудесна биљка аронија
Spread the love
Spread the love

Храна и лек
Чудесна биљка аронија

Храна и лек Чудесна биљка аронија

Aронија је бобичасто воће, отпорно на ниске температуре, због чега се назива и сибирска аронија.  Листопадна је и расте у грму. Пореклом је са истока Северне Америке. Отпорна је на зиму и преко минус 40 степени целзијусових на сушу, инсекте, загађења и болести. Плодови су јој бобице које нису јестиве свеже, јер су горког укуса (осим црвеноплодне ароније), али се често користе у припреми вина, џемова, чајева, сирупа, компота, ликера, и др.


Последњих година сок од ароније је постао веома тражен и цењен у фитотерапији.  Иако је до скоро слабо била позната, данас се сибирска аронија може набавити и у нашој земљи.  Њено узгајање је веома лако. Т акође нема природних непријатеља, па није потребно да је прскамо, због тога и спада у 100 посто еколошку биљку.  Позната је по томе што подиже целокупни имунитет организма, одличан је антиоксиданс, има чак антиканцерогено и антивирусно дејство. Аронија је и храна и лек истовремено.

Храна и лек Чудесна биљка аронија
Храна и лек Чудесна биљка аронија


Плодови ароније се задржавају на грму и до два месеца након сазревања. Биљка сазрева у августу и септембру . Богата витаминима А, Б, Б1, Б2, Б3, Б6 И Б9, Ц ,П и Е. Поред наведеих витамина, драгоцени сок од ароније у себи садржи и минерале као што су: калцијум, калијум, манган, гвожђе, јод, фосфор и цинк.
Уз све ове минерале и витамине, у аронији постоји и један од најјачих антиоксиданаса – антоцијанин. Једном када овај антиоксиданс доспе у наш организам, снажно делује на његову детоксикацију и избацивање свих штетних материја које се налазе у нашем телу.


Многа истаживања су открила да ова биљка тамних бобица побољшава циркулацију крви, а да свакодневним коришћењем смањује нивое холестерола и триглицерида.  На тај начин штити наш кардиоваскуларни систем.
Одлично прочишћава крв, ублажава мигрену и главобољу, повољно делује на желудац и црева, зауставља пролив, обара повишен притисак, спречава разбој бактеријских и вирусних инфекција, те нам поправља имунитет.


Аронијин сок има благотворан утицај на јетру и жуч, јер их прочишћава и омогућује правилан рад ових органа.  Важно је напоменути да он регулише и излучивање, као и правилан рад хормона штитне жлежде, те регулацију рада панкреаса.  Познато је да у данашње време постоји много људи који су оболели од рака, тако да је веома важно да предузмете мере предострожности уз матични сок од ароније.


Можете да се храните здраво, да се бавите физичким активностима, али исто тако можете и да узимате овај домаћи сок, који како је научно доказано помаже у превенцији код најтежих болести.  Због високог садржаја актиоксидативних јединица, спречава појаву канцера и помаже у лечењу малигних обољења тиме што уништава ћелије рака.  Такође помаже и код Алцхајмерове болести.
Чудновато, али исто тако и истинито, аронија нуди и заштиту од болести очију, тј. мишићне дегенеративности очију.  Ово је неизлечива болест, која доводи до слепила.  А студије су показале да особе које конзумирају сок од ароније имају мање шансе за да добију ову болест. Аронија подстиче и зарастање рана, успорава старење коже и организма, такође спречава и настанак бора и штити од негативног УВ зрачења.


Сок од ароније може се купити или самостално правити. Аронија се често употребљава у сушеном облику која може и да се једе, али се ипак најчешће прерађује у сок.
Замрзавање нема негативан утицај на квалитет сока јер је познато да аронија врло добро подноси ниске температуре, па ће после одмрзавања постати још сочнија, са више сока него кад је свежа. Најбоље је одмрзнуту аронију процедити или пропустити кроз машину за млевење меса, да би се добио прави матични сок, или како га још неки називају и хладни цеђени сок.  У добијени сок од ароније не треба да се додаје конзерванс. Такође препорука је да се пије без шећера и других заслађивача.


Р.П.

#aronija

resavski postonosa

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.