Етно сајам Хране и пића

Етно сајам Хране и пића
Spread the love

Етно сајам Хране и пића

Етно сајам Хране и пића

У Београду је одржан Етно сајам хране и пића од 21-24 Новембра који је представљао све најбоље произведено и финализирано у Србији од наших  домаћина. Задружни савез Србије и Министарство пољопривреде су били организатори по 13. пут  ове преко потребне манифестације коју треба даље развијати и осмишљавати заједно са задругама, удружењима, регистрованим пољопривредним газдинствима.

     Напредак је  очигледан јер прерада  у виши ниво производње,  где изложена лепеза разноврсних производа је очигледно  показала да се све више користи наука, памет  и вредне руке у свим регионима Србије. Дувају неки нови ветрови али је и потреба за опстанком донела и такмичење, личне  иницијативе које су  изнедриле  нови квалитет тако да можемо да се  појавимо на  светским пијацама,организовано  и презентирамо производе упаковане по светским стандардима. Било је уживање бити на сајму дружити се и размењивати искуства где је био приметан број предузимљивих  младих људи одлучних да успеју , а имало се и шта научити.  

   На штанду Задружног савеза Србије била је присутна и „Задруга –Арт“ из Свилајнца вредних  жена из Ресаве које су са својим рукотворинама и умотворинама  задивиле посетиоце и излагаче. Изложени радови су у духу чувања наше традиције, а активност  се огледа и на појављивању  и дружењу на оваквим манифестацијама широм Србије каже председница Јасмина Панић . 

  На сајму је било присутно и „Удружење Воћара и Виноградара  Димитрије Катић“  – Црквенац – Свилајнац које је на штанду Задружног савеза Србије изложило финалне производе својих  чланова од шљива, дуња, вишања, компот од малине је добио све похвале, џем, слатко, сок, као и ракије од воћа и традиционалне српске шљивовице.

  У оштрој конкуренцији изложених производа по категоријама  оцењивачка комисија од пет чланова угледних  професора на челу са професором  Недићем је издвојила и наградила признањима и специјалним признањима излагаче за уложени труд, рад и квалитет.  

Етно сајам Хране и пића

Пољопривредно газдинство ,Радовановић – Кушиљево, члан нашег  Удружења, воћара и виноградара „Димитрије Катић“за своју изложену  шљивовицу – препеченицу  од 45%  добила је „Специјално признање“  за  квалитет  сајма хране  и  пића.    Произвођачи су схватили да је виши ниво прераде прави пут да    производња постане исплатива поготову за наше село и останак младих на својим имањима.  

Велика је шанса да  у недостатку прерађивачке индустрије у Србији   земљорадничке задруге, удружења,  пољопривредна газдинства узму ствар у своје руке, где у наредном периоду  држава са  Задружним савезом и Министарствима треба да одигра  одлучујућу улогу. Позитиван пример је Задруга „Агро-еко-воће“ Ариље која је у сопственом погону произвела сок од малине чисто природан без додатка шећера.

Посебно се издвојила еколошка понуда производа на Сајму која може да се развија до неслућених размера јер Србија има све услове али одговорност  се мора преузети  и тимски рад.

Стално радити на промоцији и  привлачењу  што више посетилаца, може их бити јер Београд  је најбогатије тржиште, могу се упознати и купити непосредно од  произвођача који су и породично били присутни из свих крајева.  Ово је пут којим су и  наши стари ишли и радили за своју фамилију, задругу и Србију. 

Мирољуб Спасојевић

resavski postonosa

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279