Од мајских поплава 2014. петочлана породица Максић у Свилајнцу без крова над главом

Породица Максић из Свилајнца
Spread the love
Spread the love

И на минус 20 целзијусових живе у импровизованом шатору и контејнеру

Од  мајских поплава 2014. петочлана породица Максић у Свилајнцу без крова над главом

Породица Максић из Свилајнца
Породица Максић из Свилајнца

Породица Максић у Свилајнцу, брачни пар са троје деце, зимују у немогућим условима у контејнеру и импровизованом шатору од најлона. У време поплава били су подстанари, а прве месеце после катастрофе провели су у смештају Дома војске. Када је организација „Хелп“ у Свилајнцу градила монтажне куће за најугроженије, они нису имали плац. У међувремену су обезбедили плац на коме им је општина поставила контејнер од двадесет квадрата као привремени смештај. У општини су им рекли да су у програму за градњу куће, али да је све неизвесно док се не појави неко од спонзора који би помогао градњу. Ускоро ће и трећа година од поплава, а за Максиће решење ни на видику.

Контејнер на плацу породице Максић
Контејнер на плацу породице Максић

Оба супружника су незапослени, а отац када има посла ради за надницу. Живе од социјалне помоћи која износи 11.000 динара, а пред зиму су добили пет хиљада динара за огрев. Од Црвеног крста Свилајнац добијали су пакете хране и хигијенских средстава, а пет дана у недељи имају топли оброк из народне кухиње. Двоје деце после завршених осам разреда нису наставили школовање, а најмлађа ћерка је ученица шестог разреда. У контејнеру спавају отац и син, а у импровизованом шатору мајка са две ћерке од којих једна има астму. Шатор не греју јер шпорет који имају је дотрајао – прогорео и није за употребу,  постоји велика опасност од пожара.

На овакву судбину породице Максић из Свилајнца тешко је остати равнодушан. Сигурно има начина да им се помогне, ако никако другачије бар да се у време екстремно ниских темпаратура сместе у зидани и топао објекат. Свилајнчанин Горан Грујин снимио је у каквим условима живи ова породица и видео запис поставио на фејсбуку, твитеру и другим друштвеним мрежама ( https://youtu.be/qhGD9-_dxaI).  Нека и овај текст буде подстрек хуманим људима да се овој породици помогне у одећи, обући, огреву или смештају.

У многим општинама и градовима Србије отказани су новогодишњи концерти и коктели у циљу штедње и праведније расподеле буџетских средстава социјално угроженим категоријама. Хладноћа и нехигијенски услови живота су велика претња по здравље ове породице из Свилајнца.

Сиромаштво је најгора форма насиља – Махатма Ганди.

resavski postonosa

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420