Обележен дан подрума и задругара у Црквенцу

Spread the love
Spread the love

Обележен дан подрума и задругара у Црквенцу

[half]  Напредно задружно село Црквенац код Свилајнца првог априла обележило је важне датуме за развој овог места. Некадашњи радници и пензионери Подрума „Навип“ положили су цвеће на спомен плочу 62 задругара који су 1929. године [/half] [half]  основали Земљорадничкуо-виноградарско-воћарску задругу са подрумом за прераду грождја, као и дугогодишњем управнику Милету Маринковићу . Цвеће је положио пензионер Милан Милошевић, возач камиона са 45 година радног стажа.[/half]


У центру села је поводом 120 година Земљорадничко –кредитне задруге, прве у Ресави основане 31.марта 1897 године са Задружним домом, кога су саградили сложни црквенчани, положено је цвеће и одата пошта задругарима. Цвеће је на вратима дома положио пензионер некадашњег Подрума „Навип“ Јанковић Славољуб –Патак.
Оснивачу и првом председнику Задруге Димитрију Катићу, народном трибуну из Ресаве на спомен бисти испред основне школе која је носила његово име од 1970 г положено је цвеће у знак захвалности и одата пошта. Цвеће је из своје баште положио потомак из фамилије Катић Момчило.
Чувари традиције,радници и пензионери подрума, градјани и фамилија и ове године су били доследни поштоваоци задругарства и дела својих предака.

Мирољуб Спасојевић

https://www.facebook.com/postonosa/posts/1872684206324882

 

resavski postonosa

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420