Трећи Kатићеви дани у Црквенцу

Spread the love
Spread the love

Трећи Kатићеви дани у Црквенцу

У част Димитрија Kатића Kатића, народног трибуна из Ресаве у недељу 18. јуна одржаће се Трећи Kатићеви дани у Црквенцу

Трећи Катићеви дани у Црквенцу
Трећи Катићеви дани у Црквенцу

Захваљујући пре свега Димитрију Kатићу који је завршио Вишу трговачку школу у Београду( био је члан главног савеза Српских земљордночких задруга 1894. године, председник Скупштине Србије 1891-1892. Године) основана је Земљорадничко- кредитна задруга са 35 домаћина 31 марта 1897 године.

Први председник је био управо он који се вратио на своје имање и био пример сељанима. Подигли су и први Задружни дом у Ресави који је представљао и био симбол задругарства, а мештанима постао друга кућа. Све је почињало одатле и и доприносило развоју села у сваком погледу, идејама и памећу домаћина који су бринули о будућности свога потомства.

Посејано семе задругарства давало је плодове, ширило се, ницале су нове задруге у селу,Потрошачка, Набављачка, Сточарска, Пчеларска, Риболовачка, Дрводељска са стругаром и 1.априла 1929 године Виноградарско-Воћарска са подрумом за прераду грожђа. Да би задругари добили кредит за изградњу подрума избројали су један милион чокота винове лозе у селу 1933 године, што је била гаранција за одобрење Министарства.

Целодневини програм обухвата:
– Отварање 22 међународне ликовне колоније „Црквеначка палета“ у Подруму „Навип“. Ућествоваће двадесетак сликара из земље и света,
– Отварање изложбе Знаменити црквенчани траг у времену ( у кафани код Тошића ).

Програм на отвореном у дворишту месне заједнице код платана
– Документарни филм о Црквенцу и Димитрију Kатићу,
– Наступ Kуд „Димитрије Kатић“ са најмлађим, припремним и првим ансамблом,
– Изворна група „Димитрије Kатић“ из Црквенца
– Гости програма: Синиша Ристић, књижевник и новинар из Пожаревца и Милић Никодијевић, глумац Театра „Ресава“ из Деспотовца.
– Организатор Подрум Црквенац, Удружење воћара и виноградара „Димитрије Kатић“, Месна заједница Црквенац и фамилија Kатић.

Р.П.

https://www.facebook.com/postonosa/posts/1904545959805373

 

resavski postonosa

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420