Одржани трећи Катићеви дани у Црквенцу

Учесници и домаћини 22 ликовне колоније „Црквеначка палета“
Spread the love
Spread the love

Одржани трећи Катићеви дани у Црквенцу


 У част Димитрија Катића, народног трибуна из Ресаве у недељу 18. јуна одржани су Трећи Катићеви дани у Црквенцу.

Сликари учесници 22 ликовне колоније „Црквеначка палета“ пристигли су из Београда, Тополе, Јагодине, Младеновца, Деспотовца и Свилајнца, а два ствараоца из Русије Краснојарска и Санктпетербурга раније су насликали своја дела. Њих двадесет једногласни су у оцени да ће наставити да долазе на ову колонију иако је Подрум „Навип“ у Црквенцу у стечају и расписана јавна лицитација. Због лоших временских услова сликало се на тераси и у објекту. Овогодишња колонија није била тематски уоквирена. Сликали су се разноврсни мотиви. Уз дружење настала су и нова ликовна дела која ће бити изложена следеће године за Светог Трифуна.

Учесници и домаћини 22 ликовне колоније „Црквеначка палета“
Учесници и домаћини 22 ликовне колоније „Црквеначка палета“

У кафани Тошића у центру села отворена је изложба „Знаменити Црквенчани траг у времену“ аутора Мирољуба Спасојевића. Приликом отварања он је нагласио да је о великом броју знаменитих црквенчана прикупљена обимна грађа биће објављена у трећем допуњеном издању Монографије о Црквенцу аутора М.Милојевић и З.Марковић. Изложбу је отворио Никола Станковић, историчар, председник Удружења ратника 1912-1918. потомака и поштовалаца “Стеван Синђелић“ истакавша да је Димитрије Катић велики трибун из Ресаве који заслужује више поштовања својих потомака. Сликари Ресаве и колоније спремни да продајом својих дела помогну подизање споменика Димитрију Катићу у Свилајнцу. Иначе спомен биста постоји у Црквенцу испред школе од 1970. године која је откривена приликом обележавања 100 година школе од када она носи његово име.

Други део програма који је планиран на отвореном у дворишту месне заједнице код платана одложен је због лошег времена. Међутим на дан рођења Димитрија Катића 21.јуна биће положено цвеће на спомен бисту у школи дворишта, а КУД „Димитрије Катић“ са најмлађим, припремним и првим ансамблом извешће сплет народних игара. Биће приказан и документарни филм о Црквенцу, а наступиће и изворна група „Димитрије Катић“ из Црквенца. Гост програма био је Синиша Ристић, књижевник, новинар и фрулаш из Пожаревца. Четири његова снимка кола на фрули налазе се на трајним аудио записима у Радио Београду.

– Изворна група „Димитрије Катић“ из Црквенца
– Гости програма: Синиша Ристић, књижевник и новинар из Пожаревца и Милић Никодијевић, глумац Театра „Ресава“ из Деспотовца.
– Организатор Подрум Црквенац, Удружење воћара и виноградара „Димитрије Катић“, Месна заједница Црквенац и фамилија Катић.

Фото: Б.Живковић, Р.Угрнић и Р. Ђорђевић

https://www.facebook.com/resavski.postonosa/posts/478146692521664

 

resavski postonosa

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.