Неопходна санација крова родне куће народног хероја Лазара Стојановића

Неопходна санација крова родне куће народног хероја Лазара Стојановића
Spread the love

Неопходна санација крова родне куће народног хероја Лазара Стојановића

Неопходна санација крова родне куће народног хероја Лазара Стојановића Иницијативу за поправку родне куће народног хероја Лазара – Лазе Стојановића покренули су СУБНОР Србије, Општински одбор СУБНОР –а Свилајнац и Месни одбор СУБНОР – а Кушиљева.

Кров се већ годинама урушава, прокишњава и може се под теретом снега сруши.

Неопходна санација крова родне куће народног хероја Лазара СтојановићаЕкспонати су давно изнети код комшије, а у кућу је опасно улазити где се некад држао школски час из историје. Колиба поред Мораве где је Лаза са друговима из Ресавске партизанске чете рањен и ухапшен је проваљивана и запуштена. Остала је само спомен плоча коју је МО СУБНОР – а Кушиљева поставио, да подсећа о времену и догађају борбе против фашизма. Избрисано је и промењено и име улице у којој се родио народни херој у Кушиљеву.

Његове комшије и сељани потписују петицију и траже да се врати име Лазе Стојановића.

Неопходна санација крова родне куће народног хероја Лазара Стојановића
Биста Лазе Стојановића

Некад Трг народног хероја Лазе Стојановића у Свилајнцу на коме је обешен фебруара 1942 године преименован је у Трг хероја. Бандера поред Ресавске библиотеке на који је обешен извесно време је био носач саобраћајног знака иако је обележен зашто је ту и чему је послужио. Мештани Кушиљева и Свилајнца траже да се кућа и колиба санирају, као и бисте хероја које су офарбане бетонском фарбом, а биле обојене бронзано-златном. Они траже да се Тргу у Свилајнцу врати име јединог народног хероја из Ресаве Лазе Стојановића као и улици у Кушиљеву где се родио.

Историја се несме и неможе прекрајати, а СУБНОР на свим нивоима је дужан да са својих сто хиљада чланова и симпатизера чува тековине борбе против фашизма.
Ресавским борцима и родољубима који су дали и своје животе у борби против фашизма треба одавати дужно поштовање који су и пример млађим генерацијама у борби за слободу.

 

Фото: Д. О.

Текст М. С.

https://twitter.com/resavskipostono/status/910582870800035840

 

resavski postonosa

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5275