Отворени 23. Дани Српског Духовног Преображења

Хор Обилић Духовним и изворним песмама одушевили публику
Spread the love
Spread the love

У Деспотовцу
Отворени 23. Дани Српског Духовног Преображења

На дан Светог Преображења Господњег у вечерњим часовима, на тргу Деспота Стефана Лазаревића су свечано отворени 23. Дани Српског Духовног Преображења. Реч је о манифестацији која више од две деценије подсећа народ овог краја на значај чувања српског идентитета и духовности.
На почетку свечаног програма многобројној публици и гостима обратио се председник Општине Деспотовац Дејан Ненадовић. Председник је прво поздравио саветника председника Републике Србије Станиславу Пак Станковић и председницу Програмског савета манифестације професорку др. Гордану Јовановић, као и остале чланове савета, одборнике општине, спонзоре, директоре јавних предузећа, директоре институција, госте и публику. Он је у свечаном говору подсетио на значај деспота Стефана Лазаревића чији ореол светлости, како каже, вечно стоји над овим делом Србије , као и на значај манифестације.
„Двадесет три године трају Дани српскога духовног преображења, дани који својим садржајем и програмом представљају блистав пример на мапи културних манифестација у Србији”, рекао је Ненадовић.
Искористио је прилику и да се захвали свима који су учествовали у настoјању и трајању ове манифестације, истакавши значај научног скупа који сваког августа у Деспотовцу окупља велики број страних и домаћих научника.
Програм овогодишње манифестације свечано је након обраћања председника отворио проф. др. Мирко Милетић, члан Програмског савета који је истакао да му је велика част што као рођени Деспотовчанин свечано отвара ову манифестацију. У наставку свог излагања Милетић је подсетио на значај деспота Стефана Лазаревића не само за Ресавски крај већ и за Србију и српски народ.

 

 

 

 

 

– Као и кроз све минуле векове, упорно, доследно, зашто да не и епигонски, и ове године корачамо деспотовим путем. Ако и залутамо којом странпутицом, немојте замерити. Знамо да је деспот Стефан Високи државник, градитељ, уметник, витез, сувише висок за наше могућности, али трудимо се из године у годину, из деценије у деценију да често разломљена, истањена и кривудава, али упркос свему не прекинута духовна вертикала, дужа од шест векова, трајнија од тринаест столећа, постоји и опстаје и у Данима српскога духовног преображења “, истакао је Милетић.
Публика је у наставку свечаног отварања уживала у звуцима духовних и изворних песама у извођењу хора „Обилић“ из Београда, који наступа као део Академског Културно – уметничког друштва Бранко Крсмановић.
Програм манифестације ће трајати до 28. августа, а за то време публику очекује богат Културно – уметнички програм. По први пут ове године од 25 – 27. 08. Биће одржан и Међународни Витешки турнир у зидинама деспотове Манасије.

М. Мирковић
Фото: http://www.preobrazenjedespotovac.com/

marko mirkovic

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420