Сликарски горостас из Ресаве у Београду

Сликарски горостас из Ресаве у Београду
Spread the love

Сликарски горостас из Ресаве у Београду

Момчило Вуксановић –Мома Брада представио се изложбом икона

Иконе као огледало душе

Сликарски горостас из Ресаве у Београду

Сликарски горостас из Ресаве у Београду
Учесници програма на отварању изложбе Милић Никодијевић, Мирољуб Ивановић – Креза, Момчило Вуксановић – Мома Брада и Божидар Младеновић.

Изложба икона организована је у галерији куће Ђуре Јакшића у Скадарлији.  Иконе на зидовима плениле су погледе посетилаца. Број присутних, међу којима је и велики број културних и јавних радника најављивали су леп културни догађај у београдско боемској улици. Уводни пригодни програм извели су: трубач Божидар Младеновић из Свилајнца, глумаци Театра „Ресава“ из Деспотовца Милић Никодијевић казивањем одломака из „Слово љубве светог Деспота Стефана Лазаревића“ и Мирољуб Ивановић –Креза који је говорио мисли Владике Николаја.

О стваралаштву Вуксановића говорили су Живорад Ајдачић, генерални секретар Културно просветне заједнице Србије и Бранка Аћимовић – Грчић из Београда иконописац, која је и отворила изложбу. Она је била и својеврсни учитељ – ментор приликом настајања ликовних дела Вуксановића. Програм је водио Миша Ћирић из Београда који је говорио о богатој биографији уметника из Ресаве. Драган Глигоријевић из Друштва за очување традиције Скадарлије истакао је значај галеријског простора куће Ђуре Јакшића и најавио нова културна дешавања у овој познатој туристичкој атракцији Београда. Говорио је и Василије Белобрковић, заменик председника Савеза пензионера Србије и председник Покрета треће доба Србије.

Сликарски горостас из Ресаве у Београду
Из биографије Момчила Вуксановића – Моме Браде

Аутор се захвалио говорницима и присутнима објашњавајући да су његове иконе настале када је од Бога добио надахнуће.

Посета на отварању и интересовање које је владао док је трајала изложба, по речима Радета Марковића, директора галерије у кући Ђуре Јакшића, били су изузетно велики. Цео догађај медијски је врло добро пропраћен, па је о изложби писала и Политика. У опширној репортажи ТВ Ресава је омогућила гледаоцима са нашег подручја да виде изузетно успешан културни наступ и на какав су пријем наишле иконе Вуксановића у престоници Србије.

 

Текст: Р.П.
Фото: архива аутора

https://twitter.com/resavskipostono/status/1014842335715385344

 

resavski postonosa

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279