На 82. Вуковом сабору у Лозници

КУД Светозар Марковић из Медвеђе
Spread the love
Spread the love

 

На 82. Вуковом сабору у Лозници
Успешно представљена општина Деспотовац

На 82. Вуковом сабору који се традиционално одржава у Тршићу и Лозници, ове године, 16 септембра у оквиру програма под називом „Мој град“ представила се општина Деспотовац.
-Идеја и договор о учешћу Деспотовца на Вуковом сабору настали су пре годину дана, због чега је организациони одбор формиран за припрему овог гостовања, имао довољно вемена да ваљано осмисли представљање . Организација одласка на 82. Вуков сабор вођена је идејом да је ово за Деспотовац изузетна прилика и част и да треба представити туристичке и друге потенцијале,и што је у понуди сваком посетиоцу, навела је директорка Народне библиотеке „Ресавска школа“ из Деспотовца Санела Симић у име организационог одбора.
Укупно 110 учесника из општине Деспотовац представило је свој програм најпре изложбом, а касније и културно – уметничким програмом.
На платоу испред Вуковог дома културе у Лозници били су постављени штандови на којима су бојни гости из Деспотовца представили рад својих установа или удружења. Поред осталих, Народна библиотека „Ресавска школа“ је представила део своје богате издавачке делатности. Програм дана „Мој град“ настављен је получасовним наступом КУД-а „Светозар Марковић“ из Медвеђе, између чијих су кореографија млади рецитатори говорили одабране песме о Манасији и деспоту Стефану Лазаревићу. У галерији Вуковог дома, отворена је изложба слика насталих у предходним годинама на ликовној колонији „Ресава“ коју организује Центар за културу „Свети Стефан, деспот српски“. У овом истом простору, који носи име Вукове ћерке Мине, ученице деспотовачког истуреног одељења музичке школе „Владимир Ђорђевић“ из Алексинца, приредиле су мали концерт класичне музике на клавиру, што је допринело уметничком утиску овог догађаја.
Гости Лознице и Вуковог сабора били су и представници локалне самоуправе општине Деспотовац. Председник општине Дејан Ненадовић је у свом говору представио општину и најискреније се захвалио домаћинима на указаној части и гостопримству. У делегацији су били заменик председника Никола Николић и председник СО Деспотовац Ненад Јовановић.
Одушевљење је како је навела Санела Симић било на крају после наступа глумаца.
– Аматерско позориште „Ресава театар“, које ради при деспотовачком Центру за културу, извело је представу „Општа болница“, искрено одушевивши бројну публику, која је глумце наградила дугим аплаузом, и која их је неколико пута враћала на сцену.
За овогодишњи програм и организацију домаћини су похвалили општину Деспотовац.
– Домаћини Вуковог сабора исказали су најдубљу захвалност због, како су рекли, врло садржајног и богатог представљања на њиховој манифестацији, на којој би могли позавидети и много већи градови који су се промовисали у програму сабора „Мој град“. Истакли су да их је посебно одушевила изузетна организованост, као и богатство и разноликост садржаја којима се општина Деспотовац представила у овом делу Србије. Вредно је напоменути да су и домаћини и гости исказали жељу за наставком сарадње, закључује директорка Народне библиотеке „Ресавска школа“ Санела Симић.

 

Штандови из општине Деспотовац - за сваког по нешто

Штандови из општине Деспотовац – за сваког по нешто

КУД Светозар Марковић из Медвеће

КУД Светозар Марковић из Медвеће

КУД Светозар Марковић из Медвеђе

КУД Светозар Марковић из Медвеђе

Детаљ из представе Општа болница

Детаљ из представе Општа болница

 

Општину представљао велики број учесника
На овогодишњој манифестацији учешће су узели ЈП „Ресавска пећина“, Туристичко – спорткса организација Деспотовац, Центар за културу „Свети Стефан, деспот српски“, Народна библиотека „Ресавска школа“, свој допринос овој изузетној културно-туристичкој промоцији дали су и манастир Манасија, КУД „Светозар Марковић“ из Медвеђе, Музеј угљарства из Сењског Рудника, ученици основних школа, етно кућа „Милановић“, удружења „Плава шљива“, „Бела црква“, „Нектар“, Клуб за стара лица и пензионере при Центру за Социјални рад Деспотовац, удружења жена из Ресавице, Стењевца и Плажана и џип клуб „4 x 4“.
Фото: Ђ. Вулић                    М.Мирковић

 

marko mirkovic

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.