ПРОИЗВОДЊА ВОЋА ПОВЕЋАНА ТРИ ПУТА

Деспотовац, ново руководство Удружења Плава шљива
Spread the love
Spread the love
ДЕСПОТОВАЦ

Удружење воћара и виноградара за десет година, колико постоји, уз помоћ општине и Фонда за пољопривреду поделило је скоро 11.000 садница више врста воћа. Захваљујући новом садном материјалу, Деспотовчани годишње

Деспотовац, ново руководство Удружења Плава шљива

Деспотовац, ново руководство Удружења Плава шљива

произведу од 30 до 40 вагона воћа, док су пре могли да уберу од 10 до 15 вагона. Почеле су да долазе и хладњаче које воће извозе у Русију.
– Пласман више није проблем. Амбасадора Русије у Србији Александар Чепурин приликом недавне посете понудио је откуп све количине воћа. Али, да би послали хладњаче, треба да обезбедимо од 80 до 100 тона. Због тога смо на скупштини удружења усвојили иницијативу да од општине тражимо да свако домаћинство добије од 500 до 1.000 садница. Тако би свако домаћинство производило по два вагона воћа – каже заменик председника и члан Управног одбора удружења, који је био председник ове асоцијације у два манадата.
Он додаје да су ове године тражили 3.000 садница, али их је општинска комисија одбила. Надају се да ће саднице добити до краја године.
– Узор нам су нам општине попут Осечине која је за 10 година обезбедила 1.000.000 садница. Зато имају три велике сушара и три хладњаче, Руси су отворили откупни центар, па пољопривредници живе од тога. То је могуће и у Деспотовцу, јер је интересовање за узгајање воћа све веће – додаје Стојановић.
Удружење, које има 130 активних чланова, у последње четири године одржало је 28 предавања на разне теме. Предавачи су били стручњаци Пољопривредног факултета из Земуна и Пољопривредне станице у Јагодини. Неколико година је организовало и одлазак на Новосадски сајам. Претпрошле године су предложили декларацију против употребе генетски модификованих организама, а општина је прихватила. Организовали су и бројне изложбе хране. Канцеларија за рурални развој помаже приликом регистрације пољопривредних газдинстава, набавке горива и других послова. Кроз разне регресе годишње добијају око 39.000.000 динара, што је три пута више него што добијају сточари.
Додајмо да је на скупштини удружења за новог председника изабран Саша Нешић.

Преузето од „Вечерњих новости“

resavski postonosa

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420