Венци на споменик Мари Ресавкињи

Dan oslobodjenja Svilajnca
Spread the love
Spread the love

Обележен 27.октобар дан ослобођења Свилајнца у Првом светском рату

Споменик палим ратницима вароши Свилајнца од 1912. до 1918.године познатији као споменик Мари Ресавкињи, подигло је благородно потомство 1926.године.Дело је вајара Ивана Зајца.


Састоји се од високог мермерног постамента на коме су урезана имена и фотографије ратника изгинулих са овог подручја. На овом постаменту доминира бронзана скулптура девојке са високо подигнутом буктињом у једној и ловоровим венцем у другој руци, симболима победе и напретка. За ово уметничко дело позирала је девојка из Свилајнца Зора Милосављевић, касније удата Биџић.
Пошту палим ратницима одали су грађани Свилајнца, ђаци,представници удружења добровољаца 1912-1918.потомака и поштовалаца ослободилачких ратова, културни и јавни радници и гости.
Била је ово прилика да се још једном, нарочито млади упознају са херојском борбом и голготом наших предака за слободу земље.
Фото: Р.Угрнић                               Р.П.

resavski postonosa

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420