У Ђуринцу обележено 101. година од ослобођења у Првом светском рату

Spread the love
Spread the love

Положени венци и цвеће на споменик солунских ратника

          У Ђуринцу 26. октобра 2019. обележено је 101. година од ослобођења у Првом светском рату (1918–2019), где су положени венци и цвеће на споменик солунских ратника. Програм је водила Данијела Милојевић, студент Педагошког факултета у Јагодини. Драгољуб Дончић, протојереј-ставрофор, обавио је помен солунским јунацима који су положили живот на олтар отаџбине. Мирјана Петровић положила је цвеће. Милорад Радосављевић положио је два венца, за деду и прадеду, док су Милан Милојковић и Драгољуб Савић венац положили у име Месне заједнице Ђуринац. Минутом ћутања одата је пошта свим страдалима у Великом рату.

Драгољуб Дончић обавио помен.
Проф. Ивица Васић говори о Првом светском рату.

          Професор историје Ивица Васић, председеник Удружења ратних добровољаца (1912–1918), њихових потомака и поштовалаца „Стеван Синђелић“ Свилајнац, говорио је о Првом светском рату.

Ђорђе Крстивојевић одсвирао коло на хармоници.

          У културном делу учествовали су ученици ОШ „Бранко Радичевић“ Седларе, Милош Голубовић из Ђуринца и Ђорђе Кристивојевић из Седлара. Милош је одрецитовао песму „На хумкама у туђини“, а Ђорђе је одсвирао једну песму и коло на храмоници, уз велики аплауз многобројних потомака и гостију.

Драган Ракић и Горан Илић са урученим захвалницама.

         Месна заједница Ђуринац доделила је захвалнице свима онима који су финансијски помогли изградњу споменика. Потомцима је подељена и пригодна публикација у којој су уписана 50 имена настрадалих и 35 преживелих солунских ратника, где је описано и прошлогодишње откривање и освећење споменика. На крају је било послужење у јелу и пићу које су припремили потомци.

 

Свилајнац, 27. 10. 2019.

Текст и фото: Брана Живковић

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420