У Ђуринцу обележено 101. година од ослобођења у Првом светском рату

Положени венци и цвеће на споменик солунских ратника

          У Ђуринцу 26. октобра 2019. обележено је 101. година од ослобођења у Првом светском рату (1918–2019), где су положени венци и цвеће на споменик солунских ратника. Програм је водила Данијела Милојевић, студент Педагошког факултета у Јагодини. Драгољуб Дончић, протојереј-ставрофор, обавио је помен солунским јунацима који су положили живот на олтар отаџбине. Мирјана Петровић положила је цвеће. Милорад Радосављевић положио је два венца, за деду и прадеду, док су Милан Милојковић и Драгољуб Савић венац положили у име Месне заједнице Ђуринац. Минутом ћутања одата је пошта свим страдалима у Великом рату.

Драгољуб Дончић обавио помен.
Проф. Ивица Васић говори о Првом светском рату.

          Професор историје Ивица Васић, председеник Удружења ратних добровољаца (1912–1918), њихових потомака и поштовалаца „Стеван Синђелић“ Свилајнац, говорио је о Првом светском рату.

Ђорђе Крстивојевић одсвирао коло на хармоници.

          У културном делу учествовали су ученици ОШ „Бранко Радичевић“ Седларе, Милош Голубовић из Ђуринца и Ђорђе Кристивојевић из Седлара. Милош је одрецитовао песму „На хумкама у туђини“, а Ђорђе је одсвирао једну песму и коло на храмоници, уз велики аплауз многобројних потомака и гостију.

Драган Ракић и Горан Илић са урученим захвалницама.

         Месна заједница Ђуринац доделила је захвалнице свима онима који су финансијски помогли изградњу споменика. Потомцима је подељена и пригодна публикација у којој су уписана 50 имена настрадалих и 35 преживелих солунских ратника, где је описано и прошлогодишње откривање и освећење споменика. На крају је било послужење у јелу и пићу које су припремили потомци.

 

Свилајнац, 27. 10. 2019.

Текст и фото: Брана Живковић

САЗНАЈТЕ ПРЕ ДРУГИХ, ОБАВЕСТИТЕ ИХ:

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

error

Ако Вам се допада, сазнајте пре свих!

YouTube
YouTube
Instagram
Follow by Email